Предсједница није оптимистична: Ништа од преговора?

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће Српска у складу са закључцима Народне скупштине формирати тим за разговоре са Федерацијом БиХ, али да није оптимиста да ће Српска имати саговорнике јер политичко Сарајево деценијама живи у неком замрзнутом стању, очекујући да неко други ради оно што је њихов посао.

Република Српска 19.05.2021 | 20:14
Предсједница није оптимистична: Ништа од преговора?

Она је нагласила да ће они прије отићи код странаца да се “искукају” на Републику Српску да би тамо добили заштиту, те да би ти странци поставили неке услове.

– Дакле, они су у једном и самодеструктивном и општедеструктивном стању, они нису саговорници и не желе да буду саговорници. Са њима можете бити саговорник само ако кажете – одустајем од Републике Српске, нећу да јачам Републику Српску, само има БиХ – рекла је она.

Она је указала да БиХ може опстати и функционисати само ако су сви заиста равноправни.

– То је формула да ви опстанете. Та прича да је неко већински, да је мањински, то не пије воду овдје. Ми нисмо дали сагласност на такву државу. Дали смо сагласност у којој су сви у комотној позицији, свако има свој дио аутономије коју чува, има право да чува и нико не смије да га тјера да се одрекне те аутономије – рекла је Цвијановићева за Радио Београд 1.

Она је додала да су Српску, нажалост, стално тјерали да се одриче своје аутономије, што она неће.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска сагласна да разговара о томе како да се уреде ствари у БиХ.

– Дајте да видимо како једни са другим можемо угодно, лијепо да живимо, да се усмјеримо на оно што је развој, да нам нико не отима надлежности, да свако поштује оно што је Република Српска, јер ми поштујемо оно што је ФБиХ, а поштујемо и оно што је ниво БиХ – рекла је она.

Цвијановићева је истакла, да то, међутим није онај БиХ ниво за који је Српска дала сагласност.

Наводећи да је Српска отворена за разговор о свим темама, Цвијановићева је рекла да са друге стране, у Сарајеву немају такав однос према разговору, јер су навикли да неко други мисли у име њих, да испоставља захтјеве па чак и разговара.

– А, ми смо навикли да сами мислимо, да ми испостављамо оно што мислимо да би требало да буде на дневном реду па ћемо се наћи негдје са нашим партнерима и да коначно и радимо у складу са тим. Да се хтјело направити од ове државе заиста функционалну, она је могла да буде децентрализована без ових интервенција високих представника и да ми сједимо као озбиљни људи и причамо – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је Српска спремна да са ФБиХ прича о корисним темама, о томе да ли се може урадити неки заједнички пројекат енергетски, инфраструктурни, који би могао да повеже неколико општина у Српској и ФБиХ.

– Ми смо зато и били расположени, али нема тог расположења са друге стране. Они о томе причају само кад треба рећи – е, треба подићи на ниво БиХ. Када подигнете горе то је то – рекла је она.

На питање колико дијалог отежава чињеница што у ФБиХ јоше нема формиране власти, Цвијановићева је истакла да њу не интересује како је у ФБиХ, јер живи у Српској, која је прва и ефикасно формирала власт.

Цвијановићева је оцијенила да су странци лицемијерни, јер не коментаришу неформирање власти у ФБиХ, а да би, да је то случај са Републиком Српском, Српска била у свим извјештајима, да би се писало да је неефикасна, неефективна, како је катастрофално што се не имплементирају изборни резултати, како су грађани заслужили нешто боље.

Она је подсјетила да су сви престали да причају и о проблему са параџематима у ФБиХ, као што се престало причати и о проблему људи који одлазе на страна ратишта.

Предсједник Српске је истакла да је иницијатива за дијалог покренута да би подстакли ФБиХ на заједнички разговор са Српском, те поручила политичком Сарајеву да схвате да су се у Европи ствари промијениле, да имају преча посла од БиХ.

– Ево формирали смо иницијативу да их подстакнемо, да им кажемо – људи ми живимо заједно, ако хоћемо да живимо заједно, морамо да сједемо, да разговарамо, да тражимо рјешења, немојте очекивати да ће вам отварајући врата неке амбасаде направити неко рјешење. Ма како позициониране њихове политике и дефинисане негдје далеко, тамо су се ствари промијениле. Имају они преча посла – рекла је Цвијановићева.

(Срна)

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

Дензел

19.05.2021 18:20

Баш чудно, Неће нико да вас подржи у разбијању државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.05.2021 22:56

Тука !

Name

РЕ ДЕНЗЕЛ

19.05.2021 23:04

А КО ВАМА ДАЈЕ ЗА ПРАВО ДА ВИ КОМУНИСТИЦКИ БУДЕТЕ АРБИТАР КО РАЗБИЈА ДРЗАВУ А КО НЕ. ПА САРАЈЕВО ЈЕ ОПЉАЦКАЛО БИХ, А НЕ БАЊАЛУКА. ГДЈЕ СУ ДЕСЕТИНЕ МИЛИЈАРДИ СТРАНЕ ПОМОЦИ, ГДЈЕ СУ ДЕСЕТИНЕ МИЛИЈАРДИ ЗА СРЕБРЕНИЦУ, ГДЈЕ СУ ДЕСЕТИНЕ МИЛИЈАРДИ АРАПСКИХ ПАРА. ДА БИ САКРИЛИ ОГРОМНУ ПЉАЦКУ САМО ЈЕ ЛУПЕТАЊЕ О НЕКАКВОМ УНИСТАВАЊЕ, НЕКАКВЕ ДРЗАВЕ, ЈЕР ДОБРО ЗНАТЕ ДА ОВО НИЈЕ НИ Д ОД ДРЗАВЕ, ОВО ЈЕ МАЛИНА РЕСПИРАТОР ДРЗАВА.

Name

Тако је

20.05.2021 04:11

Кад им требају за заједницко подизање кредита тразе их а уз то им упорно негирају дрзаву. Ста оцекује дама да је они љубе у руку мозда

Name

Прика бн

20.05.2021 05:08

Волио бих да упознам њеног и премијеровог савјетника или већ оног ко им пише ове говоре.дал ико повјерује у ове њихове приче.радни народе који примате плату из буџета,шта ћете кад нестане пара од кредита.о каквом БДП прича премијер неки дан.јел има нека фирма да нешто производи а да запошљава више од сто људи.страшно.и све им неко други крив

Name

Борис

20.05.2021 07:44

Дудуку, жекију и екипи су и два ока у глави завађена. Они су толико засљепљени похлепом и влашћу да више никада од њих неће поново постати људи. Сами себе ће послати на сметљиште историје као преварани, мнипулатори, криминалци и лажне патриоте без струке, морала и части

Name

Јоја Скојотовски

19.05.2021 18:28

пронађи она два папка за разговор ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

19.05.2021 18:35

У праву си.Треба откачит Федерацију.Задужили нас за више од 6 милијарди а и здравство 1 милијарду задужили.Отцјепит се и дати њима кредите нека враћају.Ко највећа сиротиња Ти Додик шира и ужа фамилија живите.Све дадосте народу,и црно иза нокта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахахихихихохохо

19.05.2021 18:39

Е чуј ове,ако јачате РС,па ви сте РС догели до понора,о чему она прича.Баца прашину у очи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

19.05.2021 18:40

Види како она ПРАВДА одлуку НС и ако су знали да од тога нема ниста само Баја је зелео да показе колика је СИЛА над народним ЦУТОЛОЗИМА који несмију писнути а ова сада ЛУПЕТА УПРАЗНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

19.05.2021 18:40

БДП политичког Сарајева је веци него РС.То сто у Федерацији нема власт нема везе,захваљујући кантонима.Битно је да и Жељка несто казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.05.2021 05:25

Федерација када би укинула кантоне и силну администрацију и беспотребне трошкове за 5 година би била у рангу Словеније, ако не и боља од Словеније.

Name

Борис

20.05.2021 07:49

Наши политичари и народ који гласа за њих су кривци за сво зло које нас окружује. Династије дудук, изи и чова нас воде у понор. Чак и они који не излазе на изборе , тројци зла дају индиректне гласове које они украду или купе. Када тројац дудук, чова и баки нестану са сцене и заврше тамо гдје сви знамо да им је мјесто, тек онда можемо почети са грађењем наше прелијепе земље

Name

Име

19.05.2021 18:46

Само још кедан дебакл, беспотребна Додикова хајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

19.05.2021 18:46

Само се брукају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

19.05.2021 18:53

Вама је од затвора једини спас распад Бих сто не у доцекати ја, а назалост и Ви који сте РСу ставили под своје ноге, нама ФБиХ ниста не цини лосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

19.05.2021 18:57

А реци нам један добар разлог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

19.05.2021 19:01

Док сам читао овај текст, сузе су ми просто саме почеле да иду, у мени се пробудио невиђени патриотизам, према томе и у том погледу, морам попити још једно пиво. Ако слушајно изазовете рат, мене не зовите, већ дуже времена ништа не контам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

19.05.2021 19:08

Прво предсједнице свесрпски Сабор, тамо да се од српске памети из Српске донесе Декларација СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕК, односно, да се донесу јасни правци рада и понашања у Српској за наредне године и деценије, те јасне смјернице понашања институција и изабраних представника. Лако је онда формирати тим за било какве преговоре, од ЕУ, до Федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рибар

19.05.2021 19:28

Какав сабор? Па овај простор остаје избјеглим арапима а наси одлазе одавде неумољиво поред вас дусебризника за српство. Надјите нацина за опстанак и останак младости. Само спљирате 25 година од рата.

Name

Борац

19.05.2021 19:30

Јадна она,паметнија је када сути. Зар те није стид да имас будзет од 12 000 000 км?

Name

Ти си

19.05.2021 19:31

Рибару ти си био и остао политицар у покусају . Имас сансу сада када ти колеге -Зелени-додју на власт у Њемацкој изнесес своје нациофасистицке идеје. Да видимо које врједности мозес подијелити са њима.

Name

Питам се

19.05.2021 19:10

О цему би то требали разговарати ми који имамо Уговором великих сила и Уставом гарантовану Републику Српску. Ваљда како да је унистимо и продамо. Ради, гради, развијај, зенска главо. То је разговор, само богатом и развијеном Републиком. Доста лупетања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.05.2021 19:29

Казе неко јој намеце вецину а сву власт на нивоу БиХ дрзе њени из СНСД. Предсједник БиХ из СНСД. О цему ви господјо неко други вама влада па ви угрозени?!

Name

Хахахаха

19.05.2021 19:10

Опет ова липа ко максим по дивизији!! О цему она ??!! Тамо поток грм и ливадаа!!даце бог правну дрзаву и закон за све једнак!!па по заслузи!! Пред закон!!! Бацање прасине народу у оци висе не пије воде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијела застава

19.05.2021 19:17

Госпођо Цвијановић, нисте ни упутили позив за преговоре а унапријед говорите да немате саговорнике. Ви требате урадити оно што сте обећали народу и читавом свијету, и доказати да нисте лажови и кукавице. Ваше је да урадите оно што сте рекли а наше је да Вам одговоримо. Немојте мислити да ту причу коју продајете свом народу да можете неком другом. А кад већ спомињете ФБиХ, кажите свом народу да је у кантону Сарајево већи промет новца него у читавом ентитету РС. Значи или урадите оно што сте обећали и идите до краја, или престаните лупати више, јер никоме нисте занимљиви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.05.2021 19:31

Дзаба нана сто си формирала власт кад је Ф БиХ дупло јаца и богатија а кад би јос формирали власт били би Швица за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

19.05.2021 19:33

Млати ли млати! Ниста друго и не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

19.05.2021 19:47

ЈАДНА ОНА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мили

20.05.2021 05:20

Јадни ми са њом!!!!!

Name

За кривоусту

19.05.2021 20:11

И богати ста је било кад си се пробудила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јавно изговорена

19.05.2021 20:16

Ријец ни једног функционера власти РС се не поклапа са дјелима, без обзира који ниво је у питању....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

19.05.2021 20:24

Ма немогуче је да нече нико да прича о укидању државеПриупитај их поново....хахахах ова је луда 113%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузи

19.05.2021 21:59

Нема лудих папака да са Жељком преговарају

Name

Ниx

20.05.2021 06:15

За такве разговоре се иде у нормалним дрзавама у затвор....против Уставно дјеловање.

Name

борац

20.05.2021 03:52

Која коза па и Путин подрзава БиХ са два ентитета и три народа.само СНСд-е прица о раздрузивању ако нас народ насједе и на ту превару онда стварно нетребамо постојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

20.05.2021 03:53

Нова вора за изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

20.05.2021 03:56

Не смета нама федерација вец ви мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

20.05.2021 04:01

Вазно је да запослите папке које сте купили а од преговора нисте ни оцекивали ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

20.05.2021 04:21

Боже сачувај. Све што Додик смисли ова јадна слијепо, као папагај понавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

20.05.2021 04:38

Јел још око слуша ову будалу? Климоглавка!!!!!!Јао како ћете летети са функција у ћелије .... :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

20.05.2021 04:40

Са вама увјек нека комедија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

20.05.2021 05:36

Требали сте знати одмах да нећете имати саговорника у федерацији а ви два дана млатите празну сламу у оном руглу од скупштине. Ви сте пропаст за РС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

20.05.2021 06:01

А шта ће бити када спискате овај задњи кредит ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

20.05.2021 06:01

Ко су преговарачи, можел се знати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

20.05.2021 06:03

Хоће да преговара са другим дијелом државе о одцјепљењу пола државе. И нема саговорника ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

20.05.2021 06:05

Припази на буџет да Мазалица и Жунић не остану без посла..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарија

20.05.2021 06:41

Како човјек само себи може допустити да ваља овакве глупости.Ал кад може 113 % може и ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

442

20.05.2021 06:51

Али ови из Федерације су казали да они ,,једва чекају,, да се ми одцепимо ? хммм, зашто ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

20.05.2021 06:59

Благо нама у РС, све иде идеално, сви равноправни, свуд теце мед и млијеко... Економија цвјета фабрике раде, и нове се граде, на бироима нема незапослених. Укратко, најбогатија смо земља планете. Каква бајкаааа. Јос када би тако било у стварности били би срецнији 113%! Руситељи РС, це да нам прицају бајке 3 пута дневно, а ми цемо зивјети"срецно"до краја зивотаааа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо

20.05.2021 08:44

Мозда це њу и послусати,она има наклоност у федерацији,посто је пејина унука. Јесте ли икада цули неку негативну реакцију према зељки од стрене бакира ,а посебно цовица ,па се мозе видјети због цега. Ти гласови су донијели њој побједу. О срби опаметите се. Она је код нас ко комсиц за хрвате. Комсицу је мајка српкиња.

Name

Инвалид

20.05.2021 08:23

Потезу Сарајево само кад треба да скрену пазњу са невидјеног криминала и пљацке у РС.... Не пролази висе та прича код гладног и обесправљеног народа... Доста је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асоцијација

20.05.2021 10:16

Прецедниковица као каква стара испарана грамофонска плоча, преузета из џубокса или фонотеке Додик Милорадове. Све исто, ништа ново и све тако у круг и унаоколо. Све на истим мјестима крчи, запиње, пара, кричи. Тек толико да се нешто рекне и у медије утури. Па још ако су београдске.

ОДГОВОРИТЕ