Синдикат ЕРС пред протесте: “Немојте толико красти”

Синдикат „Електропривреде Републике Српске“ најавио је за петак протестни скуп у Гацку јер им је генерални директор Лука Петровић послао Колективни уговор на потпис, без усаглашавања са њима. „Изаћемо на улице, повешћемо жене и дјецу, ЕРС је дубоко забраздила у дно“, порука је синдиката.

Република Српска 17.05.2021 | 16:47
Синдикат ЕРС пред протесте: “Немојте толико красти”

Зоран Мићановић, предсједник Одбора синдиката ЕРС, рекао је за ЦАПИТАЛ да ће се представници синдиката из цијеле Српске окупити у петак у Гацку у 11 часова.

„Донијећемо тада одлуку и одлучити шта даље“, истакао је Мићановић.

Претходно је Одбор синдиката у петак имао састанак са којег су поручили да слиједе протести ако не буде усаглашен Колективни уговор.

„Колективни уговор није усаглашен са синдикатом, а потписан је од стране Луке Петровића. Послат нам је, тражи се да ми потпишемо, а ми нећемо, јер га нисмо усагласили. Ми смо у преговорима ево скоро годину дана, нисмо се усагласили, а разлог је то што влада незаинтересованост Петровића за то“, рекао је Мићановић у петак након састанка Одбора.

Он истиче да од 2008. године у ЕРС није подигнута цијена рада, а да је 2017. године одузето доста права радницима јер је ЕРС била у тешкој ситуацији.

„Нама данас кажу да ЕРС послује добро, да има пара, али ми који се крећемо на терену знамо да то није та прича. Врло брзо се партије, политика, држава морају се одредити шта ће бити са ЕРС јер је ова ЕРС дубоко забраздила у дно, то можемо да тврдимо. ЕРС је немогуће покварити, а то је урађено“, истакао је Мићановић и додао да новца у ЕРС нема јер се чаша која кошта марку плаћа 10 марака.

Истакао је да радници ЕРС врло брзо иду у реадикализацију окупљања.

„Пандемија и закони нас више не интересују јер је у питању егзистенција и живот наших породица. Ако наставе да овако воде ЕРС не треба нам пандемија, потроваће нас мимо ковида“, нагласио је Мићаловић.

Додао је да синдикат пристаје само на одредбе старог колективног уговора.

„Изаћемо на улице, повешћемо жене и дјецу, овако стварно више нема смисла. Неће да сједе с нама за столом јер су неписмени, дошли по политичкој линији, не смију, па се ароганцијом удаљавају. Не смију, јер ћемо питати одакле им паре, од кога су узели, од јадних радника, кажу да нема пара, а откуд виле, станови… Кажемо превезите нас, обујте, обуците, дајте нам шта нас следује, па крадуцкајте, али немојте красти толико, срамота је колико се новца извлачи. Отишли су нам квалитетени кадрови, ко ће водити систем, долазе људи са куповним дипломама, нико се није пријавио на конкурс за инжењерске послове“, категоричан је Мићановић.

Поставио је питање зашто два рудника и термоелектране, са производњом преко 65 одсто електричне енергије, немају статус који заслужују на нивоу ЕРС.

„Зашто су дистрибутивна предузећа доведена у ситуацију да не могу да издржавају сами себе? Зато што нас воде некомпетентни кадрови, највећи проблем је то, ако хоћете нешто да унштите доведете неспособне који не знају да раде, по политичким линијама и он одговара политичком шефу, а не министру, предсједнику Владе“, казао је Мићановић.

У „Електропривреди РС“ због заузетости и полагања камена темељца за градњу ХЕ „Бук Бијела“ данас нису реаговали на најаву протеста синдиката.

(БН/Цапитал)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Струцњаци из ЕРС-а

17.05.2021 15:01

Струцњаци из ЕРС-а који су дуго најављивали прелазак снабдијевања са ЕДБ-а на Дирекцију за јавно снабдијевање нису у стању били урадити рацун за за претходни мјесец, април 2021. Тако сам добио рацун са потросњом 0 кwх, нисам имао уплата, само износ који плацамо фиксно сваки мјесец. Ето какви су струцњаци тамо запослени. И идуци мјесец це доци рацун потросње за април и мај. Ако не платите на вријеме, искљуцење. Брука и срамота, али они немају образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

17.05.2021 17:49

Сведно сте сви гласацка масинерија за ове сектасе. Сада стигао енглески кредит,па сте сви навалили. Сви сте ви исти као онај лопов који вас води.

Name

Вебер

17.05.2021 18:03

Нема ЕРС стручњаке. Стручњаци су били они којис у пројектовали и градили електране, попут Ђердапа, Обреновца, Угљевика, Гацка, Вишеграда, итд. Стручњаци су са уништењем тих предузећа одавде протерани а са постојећим образованим системом такав ниво стручњака какви су пројектовли у Енергопријекту се више не обарзују. У ЕРС раде партијска војска нестручњака, пуки извршиоци, радници у процесу производње електрана. То нису стручњаци. А тек ови из синдиката то нису. Они су режимски играчи, који ће ако наставе да раде као до сада појести својим радом електропривреду, оно што је претходна држава стрворила из ничега.

Name

Радбици

17.05.2021 20:20

Доље у Требињу постоје магистри лопови у Енергетском сектору ХЕТ је опљавкао Око сто милиона он Мисељиц и дезертер Таминдзија прављене су хацијенда виле куповани станови и на десетине апартмана на неколико дестинација а Лука у том предњаци јер за 50гидина рада ХЕТ јебио најуспјеснија фирма на Баљану са је Лука опљацко. ТЕРМО Гацко опљацко је Зарко Драгицрвиц откопавајуци јалоцину ту ја Драгицевиц добар неколике стотина милиона а Додик мало висе стотина милиона зна то свак али су били немоцни ту је пљацко свак остао је само димљак мого би се написати роман о јунацкој неунистивој ТЕРМИ - МАЈЦИ ТЕРЕЗИ СВАКОГА ЈЕ ЗАДОЈИЛА И ЈОС ЈОЈ КВАСЕ ПРСИ

Name

П

18.05.2021 03:53

Погледајте ви нове рачуне за струју и услугу за снадбијевање" у њима: 2,48 КМ по кориснику. Помножите број корисника. Увели су поскупљење без поскупљења. Па накнада за обновљиве изворе енергије коју нам годинама узимају а ништа не граде.

Name

Лејла Мариц-Тврдковиц

17.05.2021 15:04

Тај вас Лука Петровиц је гнусни криминалац и Додиков војник. Задатак му се састоји од припреме ЕРС за стецај, а затим за промјену власниства! Косрисни идиот у походу пљацке народних ресурса - под хитно суспендовање са функције и истрага..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струја

17.05.2021 17:30

Он и Онај са лајковацке пруге це купити ерс Вец имају 1 хидро и 1 солар

Name

Лаки Лућано

17.05.2021 15:07

Дон Лука ће врло радо бити свједок сарадник једног дана, ако Вукан му изађе у сусрет и одобри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

17.05.2021 15:20

Чуј то! Крадуцкајте!!! Па крадуцкате ви и од мене а лијепо вам је. Мало радите , солидне плате имате. Имате и разне додатке па отпремнине и још штошта. Крадуцкате. Они , које оптужујете да краду , то и раде управо из тог разлога што су вама допустили да свашта крадуцкате и на вашем крадуцкању и опстају. Крадуцкате ви и кад "побјегнете" с' посла , када здрави одглумите болест и одете на боловање , када одете на плаћено одсуство , када ... , ма има тог вашег крадуцкања гомила и није баш тако много мање , колико ви мислите , од њихове крађе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

17.05.2021 16:45

Друзе да би тако прицао морас навести тацне цињенице,ко има разне додатке,ко добија отпремнине,ко и ста крадуцка,ко злоупотребљава боловање итд тацно име и презиме,а не овако паусално све запослене у ЕПС у један кос,неиде то тако,има истине у твојој прици али морас имати име и презиме поциниоца,ни сви прсти на руци нису исти а камоли 10000 хиљада запослених у ЕПС. Позззз

Name

Ре радник,

18.05.2021 04:01

Тацне цињенице су нафта, алати, акумулатори, каблови и ста све не нестаје из објеката...свињске полутке, рацуни код Паповица, радницке игре и низ синдикалних злоупотреба. Но овакве коментаре неце да објаве!

Name

Србо

17.05.2021 15:31

Само нек се сад струја уплаћује на рачун у Требињу а и свиђа ми се нова коверта за рачун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2021 17:28

А ста је са уговорима, ако су нови рацуни и нови уговор ваљда треба?

Name

Петролејка

17.05.2021 16:21

Добро сте се сјетили....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вива ла Руссиа

17.05.2021 16:37

Теско је нормалном цовјеку прихватити да неко у јавној изјави позива, па макар било и на "крадуцкање"?! Овај народ мора на колективни ресет уз ослободјење правосудја које це подједнако и за крадју и "крадуцкање" нецега сто је власниство свих нас пресудјивате дугогодисње робије. Јавност да осуди и руководство ЕРБ као и неодговорне из синдиката на јавно позивање на "крадуцкање". Нецувено заиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

17.05.2021 16:40

Ето вам Снсд , држите га се и даље лопови. Још мало и свакако је крајјјј немојте да би шта мијењали. Погледајте БЛ како преузеше млади људи. Бесплатне књиге за основце, једини у регији. Од љета јефтиније пензионерске мјесечне. Е то нам треба. Али треба пробудити успавани народ , и поткупљиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иџо Тахмишчија

17.05.2021 18:14

Они не краду. Крађа је кажњива законом. Послије крађе се крије крадљивац. Црвена секта отима и уништава. Они су епидемија олоша и бешчашћа на тлу Српске. На љуту рану љуту траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕТ ТРЕБИЊЕ

17.05.2021 19:07

Подрска синдикату од радника ХЕТ ТРЕБИЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хипократ

17.05.2021 19:42

Мозе ли ми ко објаснити? Елем добијем данас тај нови рацун из Требиња и имам ста да видим. Потросио око 1000 кw струје сто је око 60 км а рацун је 160 км. Појављује се нека фамозна мрезарина цији је износ око 70 км, дакле висе него потросња струје. И прије је било тих ставки за које и не знам ста знаце али би рецимо на износ који помињем било јос неких 30 км са пдв а не 100 км као у овом слуцају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гарда Пантери

17.05.2021 21:15

Па тај ти Дикић заједно са једним ликом што живи сад у српској Јањи покрао пола кућа у Јањи за време рата,користио прилику.Трсио се да је неко и нешто а обични возач камиона био.Чак се у једном ресторану престављао да је он Маузер,ал су га људи брзо открили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудари Угљевик

17.05.2021 21:18

Лука додји у Угљевик на Рудник ако смијеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

18.05.2021 05:06

Ето ме одма.

Name

Синдикалци

17.05.2021 21:19

Лука заврсавас своју каријеру ускоро заједно са овим лоповима из Угљевика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

17.05.2021 21:23

Из фирме под хитно треба истјерати пар директора РиТЕ Угљевик.Директор који је постигао 20 директни уговора за веијеме ремонта који јос траје.Директор који је дао уговор на уговор који јос није ни предходни истекао.Чедо домаћин примјетио човјек у какав је рој стршљења упао и оде ускоро.ПАМЕТНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

17.05.2021 21:29

Треба штрајк лепи станови у Новом Саду наших директора

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

17.05.2021 21:33

Па зовите сада Вукана у помоц да вам помазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко о цему

17.05.2021 23:47

Задузили сте у Рите Угљевик под хипотеку све сто је могло да би преузео Додик и Вук Хамовиц. А ти Смицки само прицај и замајавај раднике док нас не поклопе и отму све.Доста је и твоје јадиковке и супље прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуња

19.05.2021 06:28

СРАМОТА СТА СЕ РАДИ , НЕНАЈУ ОБРАЗА , ЦАСТИ . НЕРАДНИЦИ ОСТАЛИ ДА РАДЕ И УЛИЗИЦЕ И ОНЕ КОЈЕ ТРЕПЦУ ОЦИМА, НЕОБРАЗОВАНИ ИТД

ОДГОВОРИТЕ