Преминула породиља (33) од посљедица вируса корона

Породиља чији су иницијали С.Ж. /33/, која је лијечена од посљедица болести изазване вирусом корона, преминула је у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске.

Република Српска 17.05.2021 | 16:10
Преминула породиља (33) од посљедица вируса корона

Из УКЦ Српске саопштено је да је породиља преминула јуче.

Из УКЦ-а је саопштено да је 2. маја у ову установу примљена трудница С.Ж. у 30. недјељи трудноће са симптомима и позитивним тестом на вирус корона, а која је претходно била хоспитализована у Општој болници Добој.

Дан након пријема, љекари Клинике за гинекологију и акушерство индуковали су завршетак трудноће царским резом, након чега је пацијенткиња примљена у Јединицу за интензивно лијечење Клинике за анестезију и интензивно лијечење гдје је настављен терапијски третман.

Током боравка у Клиници за анестезију и интензивно лијечење пацијенткиња је захтијевала високо проточну терапију кисеоником, потом неинвазивну механичку вентилацију, а затим и инвазивну механичку вентилацију, односно респиратор.

Контролни тест на ковид урађен је 13. маја и био је негативан.

У УКЦ-у наводе да због компликација основне болести, ковид 19, 15. маја долази до погоршања општег стања пацијенткиње, те се предузима низ дијагностичких и терапијских процедура од стране дежурне екипе љекара УКЦ-а Републике Српске.

"Нажалост, спроведене терапијске мјере нису дале резултат због чега долази до срчаног застоја у јутарњим сатима, 16. маја, и након неуспјешне кардиопулмоналне реанимације пацијенкиња је преминула", додаје се у саопштењу.

Што се тиче здравственог стања дјетета које је хоспитализовано у Клиници за дјечије болести, из УКЦ-а истичу да се оно данас, у четрнаестом дану живота, налази на кисеоничкој потпори од три литре у минути, а да је првих шест дана живота било на механичкој вентилацији.

Из УКЦ-а наводе да је тренутно у ковид 19 одјелу Клинике за гинекологију и акушерство хоспитализована једна ковид позитивна пацијенткиња, трудница у 7. мјесецу трудноће, која је примљена 11. маја.

Тренутно је лакше клиничке слике, без тегоба, уредне сатурације, под интензивним надзором у Клиници.

Лабораторијске анализе се раде свакодневно, пулсна оксиметрија, цтг мониторинг, као и ехосонографски прегледи.

Особље Клинике за гинекологију и акушерство наглашава да је исход ове болести је јако непредвидљив, те да уз њихов интензиван надзор и уз сарадњу колега из других клиника УКЦ настоје да пацијенткињу доведу до потпуног опоравка.

"Користимо прилику да још једном замолимо све труднице и породиље да се придржавају свих прописаних епидемиолошких мјера у условима пандемије корона вируса", напомињу из УКЦ-а.

Из УКЦ-а апелују на "грађанство, неодговорне појединце, активисте друштвених мрежа и актере политичког живота у Републици Српској да не користе туђу трагедију у дневнополитичке сврхе".

"Љекари и друго медицинско особље УКЦ надљудским напорима чине све да спасу сваки људски живот што потврђују и многа свједочења пацијената који су преживјели ковид 19", додаје се у саопштењу.

(Срна)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Скептик

17.05.2021 14:17

Нема више грешака љекара...све је корона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

17.05.2021 16:35

На УКЦ се сваста догадја а нико не одговара.

Name

Ре

17.05.2021 17:53

Док сарениц и дјајиц ходају по скуповима. Код нас се ово десава.

Name

ПЛАНдемија

17.05.2021 14:21

Па управо УКЦ овакве трагедије злоупотребљава. Једини исправан начин да се утврди смрт пацијента је да се уради обдукција, што налажу сви закони и правилници. А они без обдукције проглашавају узрок смрти труднице. Па како их није срамота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

17.05.2021 14:57

Ко удје у клинику интензивне медицине-КИМ, тај се зив не врати куци. Смртност им је 95 посто код пацијената који заврсе на респиратору сто је срамотно ако се узме да је у Њемацкој смртност на респиратору 35 посто, и то ради се о много вецем узорку броју пацијената јер имају 80 пута веци број становника. Систем здравства је срамотан, цаст изузецима који су стављени на маргине, па на дневном нивоу имамо слицан број умрлих као и Србија, а 7 пута мањи број становника, то је поразавајуце. На другим одјелима многи пацијенти се зале на недовољан број особља, људи остају без кисеоницке подрске по неколико сати нико им не придје, затим се стање погорса буду пребацени на интензивну и ту је крај прице. Једино рјесење за здравство је приватизација, па се неце догадјати да пацијенту по 4-5х нико не придје, и слицне срамотне ситуације, јер сам назалост изгубио блиску особу захваљујуци новокомпованим медицинарима са сумњиво стеценим дипломама. Па нацелница једне од клиника на 5.спрату је млада др.старлета, политицки вец увелико активна као кандидат странке, и довољно је видјети слике дотицне на друственим мрезама које говоре да се висе ради о старлети из задруге а не струцњаку који треба да се брине о зивотима пацијената. Тузно и залосно, нико не одговара и ово је дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

17.05.2021 16:54

Посматрац потпуно се слазем да тобом. Знам особље које ради на цовид одељењу а није ни просло крај медицинске сколе

Name

Дијана

19.04.2023 10:34

Слажем се са свим што је навео Посматрач. На УКЦ је стање алармантно, раде љекари који не знају да успоставе дијагнозу (многи) и особље које је махом преквалификовано. Чињеница је да по неколико сати не обилазе пацијенте који су препуштени сами себи, сестре не сносе никакве санкције за нерад и немар, а о етици би било сувишно говорити. Језиво је стање, многи који додју на УКЦ добију СЕПСУ и људи умиру од сепсе, а не због примарне болести због које су примљени. УКЦ у Бањој Луци захтијева хитне и корјените промјене, почев од накарадног руководства!

Name

Александра

17.05.2021 15:17

Боље би било да се уврсте у приоритет за вакцинацију, него сто се апелује да се придржавају мјера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2021 15:24

Да се труднице вакцинишу експерименталним вакцинама!? Халоо жено ...

Name

ММ

17.05.2021 16:39

О јадне зене,па ста је ово људи Бозији?

Name

@Алелсандра

17.05.2021 17:04

Ни једна вакцина јос није одобрена за труднице, јер испитивања на трудницама јос нису заврсена. Увијек се за сваки лијек последње раде студије на трудницама и дјеци, из предострозности, али на залост то знаци и да ове категорије последње могу и примити лијек/вакцину...

Name

Петар

17.05.2021 15:28

У УКЦ-у Бања Лука је опасније него у појасу Газе на Блиском истоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изногуд

17.05.2021 16:46

Страсно је кад особа додје са теским обољењем улази у зацарани круг који нема краја. Без излаза на УКЦ-у. Без хируских захвата него одрзавање постојецег стања са негирањем доктора да се несто мозе хируски рјесити а мозе рецимо у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хипократова заклетва.

17.05.2021 17:29

Да, злоупотребе медицине у политичке сврхе. То је већ познато. Али злоупотреба и осталих институција, брендова. Попут, Рустер енергетског пића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.05.2021 18:01

Урадити обдукцију обавезно, престаните убијати народ, дал сте нормални више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

17.05.2021 18:12

Да сте пустили муза,мајку,сестру...да буду уз њу,да јој дохвате цасу воде,нахране,помилују по коси...не би се овако заврсило.Срам да буде све докторе на УКЦ сто неце нико да дигне глас и казе да тако висе не мозе,да занемаре процедуре и ИСО стандарде,јер људи су зива бица,и не мозес их лијецити по процедурама него по Хипократу и по људским осецањима,као сто су некад стари наси доктори радили.Ово сад је класицан западњацки хладни стил,и лијецења и зивота уопсте.Фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ноле

17.05.2021 20:29

Да ли би ти боравио у болницкој соби са неким ко болује од еболе на примјер? Да ли би цлан твоје породице, да не дај Бозе има неку заразну болест, зелио да је пренесе теби? Бозе, јесу ли сви људи на Балкану потпуно изгубили разум?!? Насе здравство је потпуно пропало, неструцност и немар убијају људе, а не процедуре које су успостављене да застите здравље других. Ни ковид сам није толико страсна болест, колико је страсна неструцност и немарност насих здравствених институција. То убија огроман број насих суградјана, а не мјере и процедуре које би требали постовати.

Name

Рагиб

17.05.2021 20:40

И још горе је. Нема контроле никакве, свако ради по свом. Бактерије, сепса итд, горе је него у рату.

Name

Миркан

18.05.2021 05:01

УКЦ је једино мјесто у региону гдје умире толики број породиља. Шта је рећи,хоће ли се ико бар почешати,оставка шта то бјеше?Ђајић је у неком свом филму а гицко Стевандић да не помињем.Туго....

ОДГОВОРИТЕ