Блискоисточни сукоб и на улицама Европе

Блискоисточни сукоб довео је хиљаде демонстраната на улице Берлина, Хамбурга, Хановера, Лајпцига, Франкфурта на Мајни.Потестовало се и у другим европским градовима, у Паризу и у Мадриду. Понегде је било насиља.

Свијет 16.05.2021 | 14:45
Блискоисточни сукоб и на улицама Европе

Према наводима полиције, на про-палестинским демонстрацијама у Берлину са око 3500 учесника дошло је до масовних нереда. Из редова демонстраната на полицију је бацено камење, флаше, и петарде. Демонстранти су тукли полицајце. Полицајци су користили бибер спреј.

Полиција је протест у берлинској четврти Нојкелн прогласила распуштеним због кршења пандемијских правила. Пошто демонстранти нису послушали наређење, полицајци су интервенисали. Демонстранти су узвикивали „Израел убица деце", „Израел убица жена" и „слободна Палестина". Пре тога, демонстрације са око 120 учесника, протекле су мирно.

Због ескалирајуц́ег сукоба између Израела и Хамаса, демонстранти су позвали на "слободу за Палестину" и подсетили на "Накбу" (катастрофа). Палестинци 15. маја обележавају протеривање и бекство стотина хиљада током успостављања Државе Израел 1948. године.

Хамбург, Франкфурт на Мајни

И у Хамбургу је неколико стотина демонстраната показало солидарност са Палестинцима. На транспарентима су били истакнути пароле и мапа Палестине, а вијориле су се палестинске заставе. Према наводима полиције, после мирног скупа са око 120 учесника на Генземаркту, 400 до 500 демонстраната окупило се у Отензену. Расположење је тамо било врло емотивно. Ситуација се погоршала када су се неки људи појавили са израелским заставама. Полиција је прекинула окупљање.

Око 1500 учесника окупило се у Франкфурту на Мајни на антиизраелским демонстрацијама. Вец́ина је носила маске, али раздаљина није увек била поштована, рекао је портпарол полиције. Појавило се и око 150 контра-демонстраната. Управни суд у Франкфурту претходно је укинуо градску забрану демонстрација "Накба" која је изречена у петак.

Мирни протести у Хановеру и Лајпцигу

У пратњи масовног присуства полиције, различите групе у Хановеру скренуле су пажњу на сукоб у Гази. Према полицији, око 800 људи је у почетку учествовало у догађајима у различитим деловима града. Многи демонстранти осудили су израелске војне акције у појасу Газе и позвали на окончање "репресије над палестинским народом". На главној железничкој станици одржан је скуп под мотом „Против сваког антисемитизма - солидарност са Израелом".

Стотине људи изашло је на улице и у центру Лајпцига. Према полицији, до 400 људи учествовало је у демонстрацијама „про-Палестина". Према проценама, на контра скупу "Про Израел" било је око 200 учесника. У почетку је расположење на кратко било бурно, и неки демонстранти су се потукли, рекао је портпарол полиције. Међутим, ситуација није даље ескалирала и смирила се.

Лондон, Мадрид и Париз

И у неколико европских градова, хиљаде људи су протестовале у знак солидарности са Палестинцима у сукобу са Израелом.

У Лондону су демонстранти позвали британску владу да ради на окончању израелских ваздушних удара на појас Газе. Махало се палестинским заставама и високо уздигнутим натписима који захтевају „ослобађање" палестинских територија од израелске окупације.

Према полицији, око 2.500 људи изашло је на улице у Мадриду подржавајуц́и Палестинце. На транспарентима је стајало „Јерусалим, вечна престоница Палестинаца". „Ово није рат, ово је геноцид!", узвикивали су демонстранти. Многи млади људи били су умотани у палестинске заставе. Демонстранти су позвали Европљане да престану да сарађују са Израелом.

У Паризу су про-палестински активисти изашли на улице упркос забрани демонстрација. Дежурало је 4.200 полицајаца. Позвали су на распуштање окупљања преко звучника, а коришц́ен је и водени топ. Председник удружења Палестинаца за паришки регион, Валид Аталах, оптужио је власти да подстичу тензије краткорочном забраном демонстрација. Безбедносне власти Париза страхују од озбиљних нереда као 2014. када су на мети биле синагоге и друге јеврејске институције.

Погребна поворка у Либану

У Либану је стотине људи присуствовало сахрани припадника Хезболаха којег су израелски војници убили на граници. Ковчег двадесетједногодишњака носили су улицама у његовом родном граду Адлуну припадници Хезболаха у униформи. Учесници су махали палестинском заставом и скандирали слогане попут "Смрт Израелу".

Мохаммад Касем Тахан преминуо је у петак од повреда у јужном Либану. Према државној новинској агенцији АНИ, израелска војска је на демонстранте испалила „два метка" док су неки покушавали да пређу границу.

(ДW)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хм

16.05.2021 13:16

Бешеи олуја и протеривање српског народа па се не сјећам да је било икаквих демонстрација и нереда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм 2

16.05.2021 14:53

Није било, јер је све било договорено унапријед између Фрање и Слобе.

Name

Ре:Хм

16.05.2021 14:57

Ех, вјероватно и сам знас како су политика и медији у тадасње вријеме били "увјезбани" у свом "Квази- ПроГебелском" извјеставању и представљању цињеница у оно вријеме. Ста да те сада цуди? Сто је јос залосније, исте те велике издавацке куце са запада су данас "покриле" веци дио насих "слободних" медија.....

Name

Xx

16.05.2021 15:06

То се радило по плану да србе протјерају и смане бројно стање

Name

Палестина

16.05.2021 14:26

Свака част тако се брани вјера и свој народ код нас Додик све корумпиро покрао уништио задужио и никоме ништа ...нато нас бомбардовао никоме ништа ... овце за шишање и клање ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израел се у записима помиње

16.05.2021 15:31

Као и Јерусалим 1230г.п.н.е. Ваљда се надје неко задовољавајуце а прихватљиво ријесење сада у 21 вијеку за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

16.05.2021 20:06

Ко се игра ватре, у ватри сам страда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израел

17.05.2021 06:38

Е, јесу напримали Европљани ових Арапа.

ОДГОВОРИТЕ