Амерички војници допутовали у Сарајево, почиње вјежба "Брзи одговор 21"

На Међународни аеродром у Сарајеву стигао је дио америчких војника како би учествовали у вјежби "Брзи одговор 21" која ће бити одржана на полигонима Мањача и Гламоч те касарни Дубраве, а дио људства и опреме је већ стигао. Сходно томе, на аеродрому је уприличен и свечани дочек, а амерички војници су изашли из авиона и постројили се на писти.

Босна и Херцеговина 15.05.2021 | 16:14
Амерички војници допутовали у Сарајево, почиње вјежба "Брзи одговор 21"

Након свечаног дочека ће бити упућени у аутобусе којим ће бити одвезени на локацију предвиђену за учеснике војне вјежбе.

Америчке војнике су дочекали министар одбране БиХ Сифет Поџић, амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) у БиХ Ериц Нелсон, замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Ивица Јеркић и командант НАТО штаба Сарајево амерички бригадни генерал Ериц Фолкестад.

Планирано је да се вјежба "Брзи одговор 21" одржи од 17. маја до 2. јуна. Њом ће руководити заповједништво америчке војске за Европу и Африку (УСУЦОМ) и дио је великих војних маневара који се ове године одвијају на цијелом Старом континенту, с циљем увјежбавања одбране Европе, односно, одвраћања од могуће агресије и за очување мира било гдје у свијету.

У овој билатералној вјежби ће учествовати око 500 припадника Оружаних снага Босне и Херцеговине и 700 америчких војника.

Један дио људства и опреме је већ стигао у БиХ, између осталог конвој америчких тешких камиона који је у сриједу прошао кроз Бању Луку на путу ка Мањачи.

Иначе је ова вјежба главни догађај у 2021. години из области обуке за Оружане снаге БиХ.