Тузланска колона: Злочин без казне

29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони, обиљежено је на гробљу у Пучилама у Бијељини. Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. 

Република Српска 15.05.2021 | 16:13
Тузланска колона: Злочин без казне

Двадесет и девет година од злочина на Брчанској Малти у Тузли, сјећања преживјелих жртава и даље су жива. Радован Крстић је чудом преживио након што му је Изет Смајић пуцао у уста. За овај чин Смајић је остао некажњен. 

- Након оволико времена ништа није ријешено. Нешто смо покушавали са мојим случајем. Тако се завршило како се завршило. Из Сарајева ме пребацили у Тузлу, идеш на мјесто злочина да ја некоме се правдам што сам ту био. Сви врло добро знају шта је било и да је то ратни злочин према мени, рекао је Крстић. 

Радојица Илић, преживјели учесник Тузланске колоне и инвалид четврте категорије, рекао је да су сјећања на 15. мај 1992. године ужасна и да не блиједе.

- Скоро три деценије породице страдалих чекају правду за стравичан злочин у којем су убијена 54 војника, још толико је остало инвалида, мајке у црно завијене, а правде ни на видику. Са покретање оптужнице за Илију Јуришића који је био осуђен био је тад један вид трачка наде да ће правда доћи кад тад. Међутим, десило се да је ослобођен тако да и дан данас ми не знамо шта да очекујемо од било кога - рекао је Илић. 

Предсједник бијељинске Градске борачке организације Миодраг Стевановић истакао је да се данас одаје почаст невино страдалој дјеци, припадницима тадашње ЈНА у страшном злочину у Тузли.

Он је подсјетио да су ранијих неколико година ишли у Тузлу да положе вијенце и цвијеће на мјесту страдања, али да су доживљавали ужасне ствари.

- Бацали су наше цвијеће и вијенце у контејнере, а то је знак да им је жеља да Срба никада више не буде на простору Тузле - каже Стевановић.

Вијенце код спомен-костурнице на гробљу Пучиле у Бијељини као знак сјећања на погинуле војнике у Тузланској колони, положили су предсједник Владе РС Радован Вишковић, делегација Народне скупштине РС, Борачке организације, делагација града Бијељина на челу са градоначелником Љубишом Петровићем.

- Туга, неправда и бол трају 29 година за њихове најмилије. Ово страдање наставило се низом других страдања српског народа, само зато што су Срби - рекао је Петровић.

Петровић је данас након полагања цвијећа код спомен-костурнице на гробљу Пучиле у Бијељини поводом 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони, нагласио да је обавеза свих да на овај дан дођу на ово свето мјесто, јер су ту кости мучки убијених младића који су се мирно повлачили из Тузле.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Бијељинац

15.05.2021 14:39

Ко је ослободио Илију Јуришића и зашто? Одговор на то питање је и одговор на десавања у овом случају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда је спора

15.05.2021 15:50

Ослободио га Борис Тадић.Селим Беслагиц мора да буде казњен као првоосумњицени за ово стрељање голобрадих младића.По мени су криви и војни официри засто нису боље обезбедили колону а не да људи буду глинени голубови.

Name

Милица

15.05.2021 15:51

Па суд га ослободио. Читај мало.

Name

Дзоо

15.05.2021 16:28

Цуда ми све неки војнице преко 30 година

Name

РЕ

15.05.2021 17:16

Илија Јуришић је наредио напад на колону, ослобођен је у Београду на суду, крај приче.

Name

Јаффа

15.05.2021 14:43

Завади, па владај. Завадили су нас и владају бездушно већ 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

15.05.2021 15:04

Већи су злочинци од Илије Јуришића они што га ослободише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

15.05.2021 21:09

Борис Тадић и његово правосуђе које је још актуелно јер је "независно"?

Name

ТЕНК

15.05.2021 15:04

Ко је гранатирао Тузлу? Одговор је једноставан ЗАР НЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муса

15.05.2021 15:09

Саучешце породицама погинулих... Ови сто дају изјаве одлично знају ста се тамо десило... Нек тразе кривца код милета дубајица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав БН

15.05.2021 15:16

А је ли и овдје погинуло једно 200 војника који, гле цуда, нису у камионима имали ниста осим цеткица за зубе? Упитајте се мало одакле онолика ватра и експлозије из камиона. Обако експлодирају само сандуци с муницијом, а договор није био да се извлаци наоружање ни муниција. Тузли је била намијењена судбина Сарајева, али срецом се није остварила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

15.05.2021 17:18

Миле Дунајић је признао грешку што је у камионима са експлозивном материјом возио и војнике и нико ништа. Илија Јуришић је ослобођен на београдском суду.

Name

Како знате

15.05.2021 15:18

...да су чланови ПЛ БиХ први почели пуцати и у Добровољачкој улици и у Тузланској колини? Као, вама се вјерује, а када Босанске патриоте кажу да су војници ЈНА у повлачењу први запуцали , онда лаж? Ви сте познати манипулатори и лажљивци! Овакве ствари се, рецимо, никад нису дешавале у Хрватској! Значи, подвала Бошњацима и Босанцима, у циљу да их се увуче у рат! Од убиства свата и осам војника ЈНА, преко снивања Шева, Добровољачке улице , Тз колоне па све до сукоба Армије БиХ са ХВО и сукоба у Цазинској Крајине међу Армије РБиХ и абдићеваца...рукопис је КОС И СДБ Србије и Хрватске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

15.05.2021 15:29

а ста су радиле српске стране бранилке босну дајте људи камијони пуни орузја и муниције склањали из касарне на брда да би убијали насу дјецу сад цете ви срби истпасти јос највеце зртве срам вас било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.05.2021 13:31

Хусеин Ђозо који у Сарајеву има своју улицу, иначе имам ханџар дивизије у којој је био ии Алија Изетбеговић говорио је: “Спремни смо положити наше животе у борби за великог вођу Адолфа Хитлера и Нову Еуропу”.

Name

Босанска Дубица

15.05.2021 15:31

Ко је дозволио извлачење наоружања из касарни у СА и Тз , када је било договорено да се извлачи само лично наоружање? Одакле онолике експлозије од граната, ако је било поштован договор између ПЛ /ТО БиХ и бивше ЈНА? Постоје снимци гдје се виде неексплодиране мине од минобацача расте по улици које су биле у вој. камионима. Постоји такођер и снимак разговора БИВШЕГ гр начелника Тз Селима Бешлагића и генерала ЈНА у којем Бешлагићу генерал каже нешто у смислу "да сам на твом мјесту, ја бих ратовао"... Значи, провокација! Смишљено унапријед! Усташе И четници су се за ово спремали још од 1943 (под плаштом социјализма) када су спријечени да гласају за то да БИХ не буде шеста федерална држава, тада будуће, СФРЈ, већ да буде подјељена између Србије и Хрватске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.05.2021 17:56

Доказани фашистички сарадници, усташе и њихово цвијеће, одмах након рата наставили су активности на рушењу СФРЈ. То су радили како у иностранству, тако и у земљи. Када се указала прилика деведесетих година почели су растурање Југосла ије и стварање њихових независних држава. Иако су у ЈНА имали пропорционална учешће почели су да је издају и погазе дату заклетву. Када се ЈНА након договора почела повлачити из БиХ, наравно да је поред људства извлачила и своја матерјално-техничка средства. То је нормално и логично, неће их ваљда остављати онима који су срушили једну легалну државу. Они који су и за вријеме ИИ свјетског рата убијали недужне Србе то су радили и са недужним младићима у ЈНА колонама. Напомена: такозвана муслиманска патриотска лига формирана је у септембру 1991 године када је почела са формирањем јединица и њиховом обуком. Практичну обуку имали су на ратиштима у Хрватској, а наставили у БиХ. Срби су своју оружани снагу Војску Републике Српске формирали 12 маја 1992 године.

Name

Тузлак

15.05.2021 15:31

Команда је била :На ватру одговорити ватром !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанска Дубица

15.05.2021 15:34

Да напусте касарну, да, али не са комплетним наоружањем. Као и у Сарајеву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брат

16.05.2021 06:32

То сто су понијели наорузање, ако су уопсте понијели е то је разлог да се неко кукавицки убије? Браво На брацу сте пуцали, не заборавите да сте истог поријекла господо, тако су вас преци уцили.

Name

Мика

15.05.2021 15:57

Криви Срби криви Бошњаци ! Пита ли се ико има ли одговорности Генералштаба ЈНА који се понашао како се понашао . Војник добије наредбу и спроводи је и при томе страда ,бива рањен и тд .Ни крив ни дужан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

15.05.2021 16:42

А, откуд то да се помен обиљежава у Бијељини, а не на мјесту злочина. Злочин не истражен из разлога, што српска стана није имала памети нити је ко могао да се мијеша у послове СДС у профитерству и шверцу. Кога је брига осим родбине за погинуле, Да је брига водила бих се квалитетна истрага од првог дана, на жалост нисмо имали пандам АИД-а. Код нас срба су пјешадинци отишли у везисте и куваре, кувари и везисти су морали у пјешадију. Бог нас је само спасио. Зло смо ми сами себи, зато тешко нама сами са собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВАЦ

15.05.2021 16:47

Пустисе у Бг Јурисица ...оптузнице се подижу против одговорних онда кад су исти у дубокој старости или болесни . Од одговорности нажалост неће бити никада ништа као што је и случај удр. р злоцина у Коњицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ

15.05.2021 17:22

Полузнање је опасније од не знања.

ОДГОВОРИТЕ