Ускоро комплетна турбуленције на политичкој сцени!

“Доћи ће до комплетне турбуленције на политичкој сцени БиХ. Појавиће се нови људи и челници. Чак мислим да је могуће да наредних мјесеци падне и Савјет министра да би дошло до нове парламентарне већине на нивоу БиХ, новог Савјета министара, и пада Владе Републике Српске”.

Босна и Херцеговина 15.05.2021 | 10:30
Ускоро комплетна турбуленције на политичкој сцени!

Опозиција и јавност у Босни и Херцеговини коалицији на државном нивоу замјерају бројне пропусте током управљања кризом изазваном пандемијом. Док су битни закони и реформе на чекању, о промјенама унутар владајуће коалиције за сада се говори, али само у теорији.

Ситуација када је у питању рад извршне власти у БиХ поприлично је свима јасна. Више нерада него рада. Да ли је реконструкција власти само годину и по пред нове изборе нови медијски спин, показаће период који је пред нама. За сада постоје појединци који се усуђују казати да ће до промјена ипак доћи.

Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије објашњава:

“Доћи ће до комплетне турбуленције на политичкој сцени БиХ. Појавиће се нови људи и челници. Чак мислим да је могуће да наредних мјесеци падне и Савјет министра да би дошло до нове парламентарне већине на нивоу БиХ, новог Савјета министара, и пада Владе Републике Српске”.

Колико су овакве тврдње реалне? Истина за већину овога одавно се залаже опозиција на државном нивоу. Много је, тврде, разлога за оставке и смјене. Иако их често позивају да исто и учине, већег одјека од позива нема. Нарочито је то показало вријеме пандемије у којем кажу власт ништа није урадила.

“Ја мислим и да им је оцјена 1 велика оцјена. Ради се о Савјету који је учинио толико да Босна и Херцеговина буде на зачељу свих могућих мјерења резултата рада када је у питању пандемија”, казао је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Саша Магазиновић, посланик СДП-а у Представничком дому БиХ објашњава:

“По мени највећи разлог за овакав став опозиције јесте што смо ми предложили далеко више закона него Савјет министара чији је то задатак. Признаћете да то баш није нормална ситуација”.

Да ни не помишљају на оставке, више пута су дали до знања и министри, а и сам предсједавајући Савјета министара БиХ. Чули смо од парламентараца да на државном нивоу немамо чак ни коалицију већ заједнички формирано Савјета министра на бази изборних резултата. Показали су и да до конкретног приједлога за њихову смјену тешко да може доћи.

“Имате различите позиције у ФБиХ и Републици Српској. Опозиција из Републике Српске је прије отприлке два мјесаца заговарала промјену скупштинске већине у НСРС. Сад када то више није актуелно, сада ће покушати тражити нову већину у Савјету министра”, рекао је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ.

А ако за промјене нису заинтересирани парламентарца, било опозиција или позиција, ко онда јесте? Превише се желимо ослањати на спољнополитичке факторе и њихову помоћ.

Бећировић наглашава да је за промјене управо најважнија улога међународних фактора.

“Унутрашње политичке снаге немају толико потенцијала и снаге да се саме могу супротставити тим политичко-мафијашких криминалним структурама и потребна је помоћ извана, и ту ће се посебно огледати у помоћи америчко безбједносних агенција у борби против криминала и корупције”, додаје Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије.

За сада такав сценариј чини се надреалним. Од функција се тешко одустаје, поготово под изговором да је за добробит грађана. Представници владајућих странака нису били расположени причати о могућим промјенама, било под утицајем вањских фактора или ипак грађанског права (изборе), преноси БХРТ.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Утопија

15.05.2021 09:10

И ја очекујем да будем милионер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

15.05.2021 10:21

А ови црвени бандити у апс, на целу са главним.

Name

Репликар

15.05.2021 10:56

Мени би било доста 200.000!

Name

Знаци...

15.05.2021 15:04

Народу досло до грла. А дали це и један од оних пљацкаса видјети Зеницу за примјер осталима

Name

Хаха

16.05.2021 20:18

Бице бице, нада последња умире.

Name

Драго Бл

15.05.2021 10:05

Предсједник предсједништва БиХ у Грчкој изјавио да је БиХ распаднута земља. А толико се обогатио у тој распаднутој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

15.05.2021 10:20

Догорело до ноката!!!

ОДГОВОРИТЕ