Тим професора открио "слабу тачку" вируса корона

У новом броју "Сциенцеа", једног од најважнијих научних часописа, изаћи ће рад под називом “Струцтурал басис оф рибосомал фрамесхифтинг дуринг транслатион оф тхе САРС-ЦоВ-2 РНА геноме”, који потписује хрватски научник, проф. др. сц. Ненад Бан са швајцарског Техничког универзитета у Зüрицху заједно с групом колега.

Свијет 14.05.2021 | 10:28
Тим професора открио "слабу тачку" вируса корона

Проф. Бан структурални је молекуларни биолог, што је у истраживању сад већ прилично познатог корона вируса и даље врло важна дисциплина, јер је уз њену помоћ могуће открити гдје је Ахилова пета САРС-ЦоВ-2.

Ријеч је особинама вируса – обичним људима прилично непознатима – повезанима с рибонуклеинском киселином, али које су присутне и код других коронавируса, како је објаснио овај научник.

“Помак у оквиру читања вирусног РНК-а је нешто чиме се вируси релативно често користе. Тај је процес важан за ХИВ, а и за САРС-ЦоВ, али нико до сада није успио визуализовати тај процес, јер је јако краткотрајан. Дакле, кључ је био у дизајну експеримента који нам је омогућио да стабилизујемо процес синтезе протеина на вирусном РНК-у тако да можемо проучити што се догађа и како долази до помака оквира читања. То се може замислити као да се РНК посклизне па се промијени реченица”, објаснио је проф. Бан.

Значи, ако замислимо да је сљедећа вирусна реченица написана у РНК језику, гдје су све ријечи састављене од три слова, наши рибосоми би је прочитали овако:

“Тхе Бан лаб анд ЕТХ исф унф орт хео неw хох асј ам.“ У том је случају само почетак реченице разумљив и зато вирус не може функционисати. Али, ако вирусни РНК наведе рибосом да помакне оквир читања за једно слово уназад на одређеном мјесту у реченици, онда ће рибосоми прочитати реченицу која сада одједном има смисла па је због тога вирус функционалан:

“Тхе Бан лаб анд ЕТХ ис фун фор тхе оне wхо хас јам.”

“То је врло необичан процес који је специфичан за вирусе, а никада се не догађа када се манифестује информација похрањена у нашем геному”, објашњава проф. Бан, преноси "Вечерњи лист".

У експерименталне методе којима се дошло до овог рада убраја се и кориштење врло скупог крио-електронског микроскопа којим је могуће структуру неког дијела организма снимити до најситнијих дијелова, готово до атома. Тако је и овдје процес снимљен досад најдетаљније.

Банова је група у сарадњи с колегама на универзитетима Цорк у Ирској те Лаусанни и Берну у Швицарској проучавала како се вирусни протеини синтетизују на основи информације у САРС-ЦоВ-2 геному.

“Тај је процес врло необичан јер вирусни РНК мора навести наше рибосоме да направе погрешку у читању геномске поруке, што се назива програмирана “промјена оквира читања”. Тај је процес од кључне важности за вирус јер се тако произведу протеини одговорни за репликацију вируса. Наше откриће показује како долази до такве промјене оквира читања када наши рибосоми синтетизирају вирусне протеине”, каже молекуларни биолог.

Занимљиво је што се у раду спомиње и цинк који је у почетку пандемије био један од метала често спомињан као благотворан у развоју имуности.

“Цинк је елемент који је важан за нормално функционисање тијела и сматра се да има важну улогу у функционисању станичног имунитета. Наше је откриће показало да се та промјена оквира читања вирусног РНК-а догађа управо у тренутку када се производи вирусни протеин на који се веже цинк. Дакле, индиректно се може закључити да би цинк могао утицати на тај кључни вирусни процес, али засад није јасно на који начин”, рекао је проф. Бан.

Јасно, најважније је може ли се такво откриће конкретизовати, односно претворити у лијек или побољшање за постојеће вакцине.

“Како је промјена оквира читања РНК поруке јединствен за вирус, у нашим се станицама тако нешто не догађа па би било који спој који инхибира тај вирусни процес могао бити користан као почетна тачка за развој лијекова против ЦОВИД-19. Наше је истраживање показало да хемијски спојеви који спречавају промјену оквира читања вирусног РНК-а такође спречавају репликацију вируса у станичним културама.

Успркос тому, ти спојеви још немају ниво активности да би се користили као лијекови, али наши експерименти показују да ће их бити могуће оптимизовати”, објаснио је научник и упозорио је да је до генеричког лијека за нови коронавирус још заиста дуг пут.

“Наше познавање САРС-ЦоВ-2 већ је доста детаљно. Међутим, да би се развио нови лијек који је клинички испитан, треба у просјеку десет година. Упркос томе што ће се процес истраживања нових лијекова убрзати колико се може, с обзиром на то да је ријеч о вирусу који узрокује пандемију, мислим да је заштита путем вакцинације најбоље рјешење, а не нада у брзи развој нових лијекова”, каже научник.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

14.05.2021 09:49

Лијек против чега? Обичне грипе??? Чекај, колико пута смо ишли доктору због прехладе и колико пута нам је речено НЕ ТРЕБА ВАМ НИКАКАВ ЛИЈЕК, АНТИБИОТИК, ТО ЈЕ ВИРУС. Како то да је сада против овог вируса потребан, не само лијек, већ и вакцина????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Пландемија

14.05.2021 12:43

Ти си квалитетна незналица ?

Name

Глигор

14.05.2021 13:22

Антибиотик је потребан због пратецих обољења као сто је нпр.упала плуца

Name

Рајко

14.05.2021 14:53

Е моја пландемијо и народе ограничени. Шта мислиш да одеш и завириш мало у неку ковид болницу?

Name

Борис

14.05.2021 14:20

Све јасно к'о дан....Само се питам зар јос има оних који нису "сконтали" добро осмисљени атак на зивот, здравље и егзистенцију цовјека, БИОЛОСКИ ОПСТАНАК, а циљ је само један - енормно богаћење појединаца (тестови, лијекови, вакцине, мед. опрема...) у континуитету до потпуног уништења цовјецанства! Спас је у масовним протестима сиром свијета и приводјење правди злоцинаца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

профy54

15.05.2021 01:59

Е мој Борисе, благо теби ко се роди луд цитав зивот му продје у весељу