Амерички медији: Анкете показују да Кинези верују влади чак 98%

Поверење Кинеза у централну владу порасло је на 98 одсто неколико месеци након што је земљу захватила епидемија ковида-19, показало је ново истраживање које је објавио Вашингтон пост.

Свијет 14.05.2021 | 09:31
Амерички медији: Анкете показују да Кинези верују влади чак 98%

Аутор истраживања објављеног 5. маја је Ву Џиминг, професор социологије на канадском универзитету Иорк. Истраживање је спроведено крајем априла 2020. године и у њему је учествовало 19.816 кинеских грађана. 

Преносимо цео текст:

“Да ли је коронавирус пољуљао дугорочну подршку Кинеза влади? Емпиријска истраживања, укључујући и наша истраживања, показују да је реаговање кинеске владе на пандемију заправо учврстило њен владајући положај. Следе налази нашег истраживања. Убрзо након што је Вухан деблокиран у априлу 2020, покренули смо велико истраживање на мрежи.

Водили смо сарадњу са 17 кинеских универзитетских професора, регрутовали смо више од 600 студената са 53 универзитета у Кини и водили један-на-један интервјуе са њима путем интернета. На крају смо интервјуисали 19.816 људи из Кине.

Према извештају који је објавило Америчко удружење за истраживање светских вредности 2018. године, 95 одсто Кинеза је рекло да веома или потпуно верује централној влади. Око 69% Кинеза има исто мишљење о локалној управи. У нашој анкети постављено је питање о степену поверења које Кинези имају у пет различитих нивоа власти: општину, округ, град, провинцију и централну владу. 

Статистички подаци показују да је удео поверења Кинеза у централну владу порастао на 98%. У поређењу са 2018. годином, повец́ан је и удео њиховог поверења у локалне владе. 91% људи са којима смо разговарали сада каже да верује или у потпуности верују градској влади. 

Удео поверења Кинеза у владе на нивоу округа порастао је на 93%, у владе на нивоу града на 94% и у владе на нивоу провинција на 95%. Ове бројке показују да је поверење кинеског народа порасло на свим нивоима. 

Наше истраживање такође је поставило питање како се поверење испитаника у владу променило од избијања ковида-19. Готово половина (49%) испитаника изјавила је да су од избијања епидемије појачали поверење у централну владу, 48% испитаника рекло је да нема промене, а само око 3% је рекло да је њихово поверење у централну владу опало. 

Вец́ина људи (63%) рекло је да се њихово поверење у локалне самоуправе није променило, 30% је рекло да је дошло до позитивних промена, а само 6% да је њихово поверење у локалне самоуправе сада ослабило.”

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Огромно повјерење

14.05.2021 08:01

Борба против сиромаства је дала резултате. Велика је то мудрост и знање у земљи са толико становниства. Цврсра рука, ред, рад и дисциплина,инаце би био опсти хаос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

14.05.2021 09:20

113%

ОДГОВОРИТЕ
Name

суперхик

15.05.2021 10:01

И ти да добијас поене позитивне и негативне за сваки поступак дупло би размислио за кога би био, комуњаре су то, без милости и саосјецања.

ОДГОВОРИТЕ