Огласио се Израел: Није била копнена инвазија на Газу

Израел је отворио артиљеријску ватру и извео још ваздушних напада на палестинске милитанте у Појасу Газе, након ракетирања израелске територије.

Свијет 14.05.2021 | 07:33
Огласио се Израел: Није била копнена инвазија на Газу

Али, та земља наводи да није био копнене инзвазије.

Сукоби су ушли у пети дан, без знакова да ће бити попустити, саопштила је израелска војска након поноћи, пошто су претходно копнене снаге напале ту област коју држи покрет Хамас, јавља Ројтерс.

Уследило је ракетирање из Газе ка Израелу врло брзо.

Иако војска није давала више детаља, израелски војни извештачи који добијају податке од оружаних снага, кажу да није било копнене инвазије и да су трупе пуцале из артиљеријских батерија са израелске стране границе.

Становници северне Газе, близу границе са Израелом, кажу да нису видели знакове изралеских копнених трупа, али кажу да се пуцало из тешког наоружања и да је било неколико десетина ваздушних напада.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху је у четвртак рекао да ће акција трајати још неко време. Израелски званичници су рекли да се с Хамасом мора суочити снажно и задати јак ударац пре него што наступи било какав прекид ватре.

Савет безбедности Уједињених нација разматраће погоршање насиље између Израела и палестинских милитаната у недељу.

Очевици кажу да бројне породице које живе у области Газе напуштају домове, а неки су потражили склониште у школама које су под окриљем УН.

Насиље се проширило и на заједнице у којима је помешано јеврејско и арапско становништво у Израелу, што представља нови фронт у дугогодишњем конфликту. Нападнуте су синагоге, а сукоби су се проширили на улице неких градова, због чега је председник Израела Рубен Ривлин упозори на могућност грађанског рата.

Најмање 109 особа је убијено у Гази, укључујући и 29 деце, током претходна четири дана, саопштили су палестински медицински званичници. Само у четвртак су страдала 52 Палестинца, што је највећи број у једном дана од понедељка.

У Израелу је убијено седам људи - војник који је патролирао дуж границе са Газом, пет израелских цивила, медју којима су и два детета, и индијски радник, објавиле су израелске власти.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Комсија Србин

14.05.2021 07:02

Тузно ста им раде на њихов велики празник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.05.2021 22:48

Није то само палестински празник, већ и празник читавог исламског свијета.

Name

Страсно

14.05.2021 07:14

Рат је зло највеце сто постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

14.05.2021 07:47

Код нас за вријеме рата једна граната усмрти преко 70 људи Код њих 1600 граната 7 људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

14.05.2021 08:58

Вјероватно људи нису сценирали гранатирање ,то јест нису довлачили погинуле са ратишта да би приказали како је тоБоже ту толико погинуло од једне гранате .