Заустављена нафтна криза: Плаћено хакерима

Цолониал Пипелине платио је у петак готово пет милиона америчких долара источноевропским хакерима након тешког кибернетичког напада који је искључио највећу мрежу нафтовода у земљи, пренио је у четвртак Реутерс позивајући се на Блоомберг Неwс.

Свијет 13.05.2021 | 21:40
Заустављена нафтна криза: Плаћено хакерима

Послије шест дана прекида главни амерички нафтовод пребацио је прве количине горива након сајбер напада којим је погођена компанија ''Цолониал Пипелине", што је изазвало несташице горива широм америчких држава на истоку земље.

Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да би нафтовод требало сада да ради пуним капацитетом, а да очекује да ће се овог викенда нормализовати снабдијевање горивом.

Бајден је позвао Американце да не купују више горива него што им је потребно, а бензинске пумпе је упозорио да не повећавају цијене, преноси Глас Америке (ВОА).

Компанија ''Цолониал Пипелине", чији је дневни капацитет транзита 100 милиона галона горива, стартовала је рачунарски контролисане пумпе након што је поспјешила мјере безбједности.

Како је прецизирано, биће потребно неколико дана да се испоруке горива у потпуности обнове и могући су прекиди, известила је агенција Реутерс.

Цолониал Пипелине платио је у петак готово пет милиона америчких долара источноевропским хакерима након тешког кибернетичког напада који је искључио највећу мрежу нафтовода у земљи, пренио је у четвртак Реутерс позивајући се на Блоомберг Неwс.

Компанија је платила велику откупнину криптовалутом којој се не може ући у траг неколико сати након напада, наводи се у извјештају Блоомберга који се позива на два извора упозната с трансакцијом.

Цолониал Пипелине још није одговорио на Реутерсов захтјев за коментаром.

Прекид дистрибуције изазвао је несташице горива, примјену ванредних мјера на простору од држава Вирџинија до Флориде, а утицао и на то да двије рафинерије прекину са радом, док су авиокомпаније биле приморане да ревидирају употребу горива.

Просјечна цијена бензина на националном нивоу порасла је за више од три долара, што је највише од октобра 2014. године, објавила је америчка Аутомобилска асоцијација, како преноси ВОА.

Предсејдник Бајден поновио је данас да не вјерује да је руска влада умијешана у сајбер напад на главну америчку компанију за дистрибуцију нафтних деривата, али је додао да одговорни за напад живе у Русији.

Истрага америчких власти је, како је у недјељу извијестила агенција Ројтерс, у раној фази.

Истовремено, Ројтерс је писао да су један бивши амерички званичник и два извора из индустријске сфере процијенили да су хакери највјероватније професионална сајбер-криминална група и да су припадници "ДаркСиде" међу потенцијалним осумњиченима.

"ДаркСиде" је, како наводи ВОА, хакерска група која поставља злоћудне софтере и након тога од жртава изнуђују новац, а додаје се да њихови напади нису својствени у постсовјетским државама.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ма та кога то они

13.05.2021 20:05

Супљу прицу. На крају највазније, градјани су то платили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

13.05.2021 20:47

5 000 000$ би тразили да су зауставили саобрацај метроа на 6 сати

ОДГОВОРИТЕ
Name

А да им је

13.05.2021 22:00

Проинтер одржавао софтвер, хакери не би могли да провале у систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.05.2021 10:19

Да им је Проинтер одржавао софтвер и клинци од 13 година би га успјели хакнути. :)))

Name

Маја

14.05.2021 05:08

Кад су цовјека замијенили роботом /рацунаром/ направили су себи проблем. Све се враца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислис?!

14.05.2021 13:50

Не капирас ти ствари, направили су себи корист, приде виртуелна валута! Напредоваце се јос у том погледу, свакога сата све висе и висе....

Name

Директ

14.05.2021 10:21

Сад ће америчка пореска управа да им се накачи, а гањаће и наше хакере преко Лукача. :)))

ОДГОВОРИТЕ