Прогноза за Европу: Какво нас љето чека ове године

Чувени метеролошки сервис Екуведер објавио је дугорочну временску прогнозу за ово љето у Европи, а очекује се да ће у југоисточном дијелу и на Балкану температуре бити изнад нормалне.

Република Српска 13.05.2021 | 20:51
Прогноза за Европу: Какво нас љето чека ове године

Многи се широм Европе радују топлијем времену које љето често доноси, а можда чак и планирају одморе јер се ублажавају ограничења која је изазвала пандемије, преноси Клиx.

Дијелови Европе су осјетили љето усред врућина крајем марта, али услиједио је оштар хладни вал у априлу који је вјероватно послужио као враћање у стварно годишње доба.

Метеоролошко љето почиње првог јуна, али љетни солстициј, који ће означити почетак астрономског љета, догађају се тек 20. јуна.

Тим метеоролога Екуведер упозорава да врућина која се шири Европе током љета и недостатак широко распрострањених киша могу створити пољопривредне проблеме. Чак и неке љетне културе које су обично отпорне у условима суше могу се суочити с проблемима након што се зимско вријеме задржало у прољеће те постоји могућност да је утјецало на издржљивост биљака.

Како се ближи друго узастопно љето током пандемије, враћају се неки знакови нормалности.

Језгра врућина овог љета биће смјештена широм Португала, Шпаније, јужне Француске и већег дијела Италије јер се топлина из сјеверне Африке шири на сјевер у јужну Еуропу.

Очекује се да ће температуре у југозападној и југоисточној Европи током љетних мјесеци бити изнад нормалне.

Поред ужарених температура, очекује се да ће и падавине бити испод нормалне јер се траг олује добро мијења од јужне Европе током цијеле сезоне.

Уобичајене високе температуре на југозападу и југоистоку Европе у јуну ће се кретат од 21 до 26 степени, а у јулу од 26 до 34 степена. Температура у августу ће почети опадати.

Како ће траг олује потискивати ​​сјевер, врућина ће се ширити и из Шпаније и Италије, па све до југа Велике Британије, сјеверне Француске, Белгије, Њемачке, јужне Пољске, Украјине и земаља на Балкану. Међутим, ширење топлијег времена неће бити конзистентно на овим подручјима.

– Може бити врућине на западу и на истоку, али никада истовремено – рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

Ширење топлијег времена такође ће бити постепено, а што је даље од језгре врућине, то ће требати више времена да температуре изнад нормалне досегну подручје.

Уобичајене високе температуре у региону средње Европе се пењу од 19 до 21 степен и од 21 до 25 током током јуна и јула. У августу, температуре обично почињу да се враћају према 19-21 степен, али ове године очекује се да ће остати изнад нормале барем дио мјесеца.

– Поред врућина, ово може бити и треће узастопно љето с падом нормалних падавина у Француској и Њемачкој, као и у Великој Британији. То може довести до растућих проблема за љетне усјеве, укључујући пшеницу и кукуруз у Француској и Њемачкој – објаснио је Ројс.

Због спорог напредовања врућина из јужне Европе, очекује се да ће се температуре изнад нормалне зауставити крај најсјевернијих дијелова континента.

Олујни траг са сјевера Велике Британије до Норвешке и Шведске помоћи ће блокирати напредовање топлијих услова на сјеверу, а такође ће задржати обилне кишне временске услове над регијом.

Очекује се да ће до августа ова олујна стаза наставити марш према сјеверу ка сјевероисточној Европи, доносећи нестабилно вријеме у балтичке државе, као и у Пољску и Бјелорусију и даље у западну Русију.

– Врућина се шири у средњу Европу и зауставља се на подручју источне Њемачке – рекао је Ројс.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цињеница

13.05.2021 20:11

Не знам гдје је то у марту било вруцине у Њемацкој, али на залост врло добро знам да је било снијега и то каквог и у фебруару и марту, па априлу, а појавио се понегдје и у мају, додусе прве седмице маја. Обилазим цијелу Европу од БиХ, Цеске, Аустрије, Њемацке, Свицарске, Холандије и Белгије, константно на путу на разлицитим мјестима и оно сто могу из прве руке потврдити, цитава набројана регија је јос у зимским или рано прољетним климатским условима, просјецне дневне температуре нису пресле десети подиок. Годинама метеоролзи лазу о порасту годисњих температура, а сви смо свједоци да су исте у паду вец неколико година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

14.05.2021 04:52

Управо тако...

Name

Да

14.05.2021 08:38

Мора човјек нешта реци да оправда постојање природа је чудо и шта це бити биће ...

ОДГОВОРИТЕ