Поново у сукобу послодавци и синдикалци

Док синдикалци у Српској очекују да ће измјене и допуне Закона о раду РС бити усвојене већ крајем ове године, из пословне заједнице узвраћају да од тога вјероватно неће бити - ништа.

Република Српска 13.05.2021 | 08:05
Поново у сукобу послодавци и синдикалци

У Савезу синдиката РС очекују да у то законско рјешење буде уврштено односно прецизније дефинисано неколико битних поглавља, а из Уније удружења послодаваца РС поручују да круцијална питања уопште не треба отварати.

Занимљиво је да је радна група, састављена од синдикалаца, послодаваца, ресорног министарства и Инспектората РС, већ одржала више од 10 састанака.

Синдикалци кажу да би крајем овог мјесеца требало да се одржи завршни састанак, на којем би требало да буде утврђен радни текст измјена и допуна закона, а које би, очекују, требало да буду донесене већ у четвртом кварталу ове године.

Постојећи Закон о раду РС ступио је на снагу у јануару 2016. године, а у Савезу синдиката РС истичу да су потом анализирали примјену његових одредаба те уочили бројне пропусте. То би сада, сматрају, требало исправити.

"Ми смо посебно потенцирали да се разграничи колективни уговор од општег акта, јер по оваквом законском рјешењу какво је сада послодавац може самостално да уређује права и обавезе радника путем правилника. Ми тражимо да се то може искључиво радити путем колективних уговора", рекао је за "Независне новине" Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС.

Притом, у Савезу синдиката РС сматрају да би у измјенама овог закона требало прецизније дефинисати институт најниже плате на начин да се тачно зна да њу чине коефицијент и цијена рада, а не да у њу улазе сва друга давања.

И у коначници, синдикалци очекују да ће се у измјенема Закона о раду квалитетно прецизирати област која се односи на заштиту права радника, на начин да се њима обезбиједи могућност да се могу директно обратити суду, а не да у томе имају одређена ограничења.

С друге стране, Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, истиче да се њихови и ставови синдиката значајно разликују.

"Синдикат покушава да промијени неке ствари које утичу на права, а договор је да се само рјешавају техничка питања, тако да ту никаквог договора нема", каже он.

Према Тривићевим ријечима, послодавци, у односу на Синдикат, имају више права да буду незадовољни неким рјешењима у постојећем закону.

"Ако ћемо отварати круцијална питања, имамо ми више тешких питања која би се могла отворити него Синдикат. Ја очекујем да се ове измјене никад не усвоје, пошто су разлике очито толике да је највјероватније да до измјена закона неће ни доћи", рекао је Тривић за "Независне новине".

Из Инспектората РС рекли су нам да су представници Републичке инспекције рада као чланови радне групе за припрему закона о измјенама и допунама Закона о раду дали своје сугестије на основу запажања и уочене праксе на терену.

Како додају, као службеници који заправо највише времена проводе управо у комуникацији с послодавцима и радницима и свакодневно се боре за спровођење закона, инспектори рада могу дати врло квалитетне и конкретне приједлоге за унапређење законских рјешења у овој области.

"Сугестије Инспекције рада односиле су се на лакшу и бољу проводивост закона, те прецизније и јасније дефинисање одређених одредаба и појмова, јер смо се у пракси сусретали с различитим тумачењима, што и самим инспекторима отежава спровођење закона.

Очекујемо да ће предложене измјене резултирати прецизнијим уређивањем права и обавеза по основу рада и квалитетнијом заштитом радничких права", кажу из Инспектората РС за "Независне новине".

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ц

13.05.2021 06:19

Какви синдикалци, то су полтрони власти, ни синдикалаца, а врло мало радника, неки не могу ни учланити се у синдикат, али како синдикат ради ништа и не губе. Спремање треба свугдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код нас

13.05.2021 08:47

Ће тек бити у сукобу радници и синдикат !

Name

Ноле

13.05.2021 06:31

Невјероватно је да послодавце представља цовјек који терорисе своје раднике.То мозе само у овој накарадној дрзави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубица

13.05.2021 07:25

Слазем се.Полуписмени незајазљиви цовјек.

Name

оо7

13.05.2021 09:34

Ко заступа Синдикат?

Name

Муња

13.05.2021 06:43

Ако послодавци и повећају минималац за те двије марке (како испада да ће реално радник добити на крају бити по писањима неких стручњака), онда њима у старту да се поклони по један теренац, нов, може и стандард опрема. Мислим није поента отворити фирму и за пола године себи не зарадити неки напуцани СУВ, или ауди са бројем коњских снага као у џамбо џета... да би се мувале клинке по граду.... мислим, гдје то на свијету има да се у првих шест мјесеци не може то зарадити?!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

каскадер

13.05.2021 06:49

Погресан наслов треба да писе Робовласници и Синдикалци.Ти Робовласници нису видјели како изгледа прави послодавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре "каскадер" РАСПУЦХИН

13.05.2021 08:32

Да али ни синдикалци нису видјели како изгледа прави синдикалац.

Name

МИЛОРАД

13.05.2021 07:44

НАЈНИЖА ЗАГАРАНТОВАНА ПЛАТА У БиХ МОРА БИТИ 1.000,00 КМ, СВЕ ИСПОД ТОГА ЈЕ ТЕШКА СОЦИЈАЛА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

13.05.2021 08:32

То је само сан, треба ићи одавде.

Name

Наше вође синдиката су

13.05.2021 18:45

Најоданији савезници владе и послодаваца.

ОДГОВОРИТЕ