Српски рукометаш из Израела: Провели смо ноћ у страху

Сукоб између Израела и Хамаса ескалирао је у ноћи између уторка и сриједе са готово хиљаду испаљених ракета, са више десетина цивилних жртава. Послије ноћи насиља какво у овом турбулентном региону није виђено годинама остале су рушевине и потресни призори.

Свијет 12.05.2021 | 22:54
Српски рукометаш из Израела: Провели смо ноћ у страху

То је за Блиц потврдио Томислав Стојковић (35), рукометни голман Хапоела из Ашдода, једног од градова у јужном појасу између Газе и Тел Авива који су се ноћас нашли на удару Хамасових ракета.

– Посљедњи напад био је у сриједу око пет сати, тако да је за сада овде мирно – рекао је Стојковић.

Израелски медији пренели су да су двије жене погинуле, а око 90 људи повријеђено када су на сусједне градове Ашкалон и Ашдод пале ракете испаљене из појаса Газе.

– Отворена су јавна склоништа у градовима, а скоро сваки стан има посебну, сигурну собу и тамо се склањамо када се огласе сирене. Школе по наредби не раде у кругу од 40 километара од Газе – каже српски рукометаш.

Он је, као и остали становници ракетиране израелске обале, претходну ноћ провео у страху. У Ашдоду који не на пола пута између Тел Авива и Газе, сирене за ваздушну опасност нису необична појава, али је јучерашња ескалација између Израелаца и Палестинаца била најгора од 2014. године. Стојковић је послао видео снимљен са његове зграде у Ашдоду на којем се види како ракете и израелски пво парају небо.

– Синоћ је било јако озбиљно, ракетирали су у исто вријеме скоро све велике градове у Израелу. Само на Тел Авив су испалили више од 100 ракета, укупно више од 800 – рекао је Стојковић.

Египатски посредници раде на преговарању прекида ватре. Иако неки аналитичари сматрају да Израел није заинтересован за окончање борби док се не постигну одређени војни циљеви, Стојковић каже да се сви надају брзом окончању ватре.

– Синоћ се могло прочитати да Египат и друге земље захтјевају примирје, тако да се надамо да ће се ово ускоро завршити. Прије двије године, исто у мају, био је такође велики напад, али је трајао неколико дана – каже саговорник Блица.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар