Курц: Западни Балкан мора постати дио ЕУ

Аустријском канцелару Себастијану Курцу данас је у Минхену уручена награда "Слободе медија" за његове заслуге као "мостоградитеља Европе" и "комуникатора слободе", а преузимањем признања он је подвукао да и западни Балкан мора постати дио ЕУ.

Свијет 11.05.2021 | 19:09
Курц: Западни Балкан мора постати дио ЕУ

Данас је седми пут уручена награда "Слободе медија“, коју уручује "Вајмер медиа групација“ (WМГ).

Изадавач Кристијане Гет-Вајмер образложила је одлуку о уручењу награде канцелару Курцу ријечима да је он "помиритељ различитих интереса и свјетско политичких погледа“.

"Канцелар Курц увијек гради мостове широм континента", рекла је Гет-Вајмерова на скупу "Лудвиг Ерхард".

Нагласила је да је Курц мањим државама у ЕУ, пре свега источне и југоисточне Европе, у процесу обликовања дао снажан глас, а такође је у кризним ситуацијама, као што су били терористички напад и пандемија, успио да отворено комунуцира.

"Као један од најмлађих политичара руководиоца у Европи он је јасно стао против оних који мрзе демократију", нагласила је Гет-Вајмерова и истакла да је он амбасадор Европе и слободе.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис, који је, путем видео линка, одржао говор поводом доделе награде рекао је да, иако није увек истог мишљења као аустријски канцелар, сматра да је Курц особа која увијек жели да послуша и који снажно, увјерљиво заступа своју земљу.

Курц је неко, рекао је, који је спреман и да се залаже за корисне промене, а Грчка и Аустрија се налазе на првој линији фронта по питању склапања партнерстава за чистију, зеленију, одрживију и дигиталну будућност за грађане Европе.

Курц је, захваљујући се за добијено признање, рекао да као руководећи политичар у доба пандемије није навикао на похвале, већ на критику.

"Мени је важно да можемо живети у уједињеној Европи, да не заостајемо за другим дијеловима свијета, због чега не смијемо дозволити превише раздора. Европа не би требало да губи превише времена сталним унутрашњим споровима, већ да покуша да опстане у глобалном такмичењу“, нагласио је Курц.

Додао је да Аустрија покушава, својим ограниченим могућностима, као мала земља, да да допринос уједињеној Европи, те му је битно да не постоје чланице прве и друге класе.

Истакао је и да Западни Балкан мора бити дио ЕУ.

Ово признање до сада су добили, између осталих, некадашњи предсједник ССССР-а Михаил Горбачов, бивши предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер и принц од Монака Алберт Други.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Wиен

11.05.2021 20:22

Свака цаст насем Курзу млад паметан требо би послузити као примјер насим младим политицарима у БИХ јер на младијем свијет остаје ову стару багру отјерајте у прослост и затворе за сво зло сто су уцинили напаценом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

12.05.2021 10:48

Млад, паметан, а није могао завршити ни средњу школу! Ко је ту луд?!

Name

Скептик

12.05.2021 04:21

Ста це западни балкан у ЕУ, сад кад је ЕУ, у распаду???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.05.2021 10:43

Само луд цовјек зури на брод који тоне

ОДГОВОРИТЕ