Ракетни напади палестинских снага на Израел (ВИДЕО)

Палестинци су рано јутрос лансирали на десетине ракета из Газе, а Израел је узвратио новим ваздушнима ударима.

Свијет 11.05.2021 | 07:15
Ракетни напади палестинских снага на Израел (ВИДЕО)

Израелска војска саопштила је да је шест израелских цивила рањено у јутрошњим ракетним нападима палестинских снага, наводи АП.

Војне снаге су потврдиле и да су преко ноћи извели десетине ваздушних напада на област Газе, чији су циљ била војна постројења и припадници Хамаса.

У Гази су синоћ у израелским нападима убијене 22 особе, укључујући деветоро деце, а више од 700 Палестинаца повређено је у сукобима са израелским снагама у Јерусалиму и широм Западне обале у последња 24 сата, а њих 500 примљено у болнице, преноси АП.

Премијер Бењамин Нетањаху рекао је у понедељак да су терористичке организације у Гази прешле "црвену линију" и извршиле ракетни напад на предградје Јерусалима. Он је поручио да би борбе могле да се наставе још неко време и да ће, ко год напада Израел, платити високу цену.

У јутрошњој изјави челник Хамаса Исмаил Ханије рекао је да ће се ракетни напади наставити, све док Израел не заустави акције тероризма и насиља у Јерусалиму, код џамије Ал Акса.

Сукоба је било и касно јуче, Хамас је лансирао синоћ на десетине ракета, а сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Јерусалиму.

Напад је уследио након што је Хамас Израелу дао рок за повлачење снага из комплекса Ал Аксе. Палестински демонстранти сукобили су се јуче са изралеском полицијом испред џамије Ал Акса у Јерусалиму уочи најављеног марша јеврејских националиста.

Локални медији тврде да је повређено више од 300 људи, демонстранти су полицију гадјали каменицама, а она је узвратила шок-бомбама. Претходно је полиција забранила Јеврејима да дођу у део града око џамије Ал Акса током марша поводом Дана Јерусалима који се јуче обележавао у спомен на догађај када је израелска војска 1967. године зазела Источни Јерусалим.

Тог дана јеврејски националисти организују марш углавном кроз делове Јерусалима у којима живе муслимани,а многи Палестинци овакве манифестације сматрају намерним провокацијама

Израелска полиција саопштила је да су се хиљаде Палестинаца током ноћи забарикадирале у комплексу у којем се налази и џамија Ал Акса и да су се тамо са залихама каменица и Молотовљевих коктела спемали да гађају учеснике марша, а полицајци су у понедељак ујутру добили наређење да уђу у комплекс како би растерали демонстранте.

Претходно су демонстранти каменицама засули оближњи полицијски контролни пункт, а према подацима Палестинског Црвеног полумесеца, само у Јерусалиму је повређено преко 600 Палестинаца.

Најновији талас сукоба Палестинаца и израелске полиције почео је у петак увече на Храмовној гори гори у Јерусалиму, светом месту како за муслимане, тако и за Јевреје. Напетости су порасле и због потенцијалног исељавања Палестинаца са земље за коју јеврејски насељеници тврде да на њу полажу право,а Суд који је требало у понедељак да одлучује по жалбама палестинских породица, одложио је рочиште чији ће нови датум бити одредјен у следећих 30 дана

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

менало

11.05.2021 06:57

То сто им раде Израелци увјек на њихове благдане то је залосно. Отимају им Земљу упадају им вјерске објекте, нигдје неписете да је јуцер 311 поврједити од напада израела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

11.05.2021 21:54

Џамија Ал Акса налази се на Храмовној Гори, на мјесту гдје се још од 957. године п.н.е. налазио Јудејски храм (Соломонов) у којем се чувао Завјетни ковчег, који је за Јевреје највећа светиња. Ислам као вјерско учење јавља се много касније. Никада нема среће, нити ће бити мира на земљи, ма колико се неки "трудили," док се баштине територије, а поготово вјерски објекти које су изграђени на пређашњим богомољама других народа. То је, нажалост, случај и са Ал Аксом у Јерусалиму, али и са Аја Софијом у Константинопољу, данашњем Истанбулу.

Name

Xx

11.05.2021 07:58

Досао ред на њих да мало разјебу дрзаву и смање бројно стање људства

ОДГОВОРИТЕ