"Хамас прешао црвену линију, скупо ће платити"

Савет безбедности Уједињених нација вечерас одржава хитне консултације због распламсавања ратног сукоба између Израела и милитантног палестинског покрета Хамас. Израелска војска бомбардовала је бројне циљеве Хамаса у Појасу Газе, као одговор на ракетне нападе Хамаса из Газе ка Јерусалиму.

Свијет 10.05.2021 | 22:40
"Хамас прешао црвену линију, скупо ће платити"

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је данас да је палестинска милитантна група Хамас "прешла црвену линију" ракетним нападом на Јерусалим.

Он је најавио оштар одговор.

- Нећемо толерисати нападе на нашу територију, на наш главни град, наше грађане и војнике. Ко год нас нападне, платиће скупо - истакао је Нетанијаху, преноси АП.

Он је навео да ће се борбе још неко вријеме наставити.

Палестинско министарство здравља саопштило је вечерас да је у израелском нападу на Појас Газе погинуло деветоро људи, а према наводима палестинских медија, међу жртвама је и троје дјеце.

Претходно су у Јерусалиму одјекнуле експлозије, неколико минута након што је ступио на снагу ултиматум Хамаса упућен Влади Израела да повуче безбједносне снаге из круга џамије Ал Акса у Јерусалиму.

Представник војног крила Хамаса Абу Обеида изјавио је да су ракетни напади одговор на, како се изразио, "злочин и агресију" које Израел чини у Јерусалиму.

Због ескалације насиља у источном Јерусалиму вечерас су одржане и хитне консултације у Савјету безбједности УН.

У ексклузивној изјави за Бн телевизију почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић каже да је сигурно да ће се сукоби наставити.

Прије ваздушних напада Хамаса дошло је до сукоба израелске полиције и Палестинаца када је полиција упала у Храмовну гору, гдје је нападнута камењем и ручно израђеним оружјем.

Полиција је на нападе одговорила шок бомбама, сузавцем и гуменим мецима. Палестинско друштво “Црвени полумјесец”саопштило је да су најмање 334 Палестинаца повријеђена у нередима.

Због ескалације сукоба, Европска унија, Русија и Сједињене Америчке Државе позвали су обје стране да смјеста обуставе борбе.

(БН/Агенције)

 

Коментари / 0

Оставите коментар