Хаос у Јерусалиму: Нереди и хапшења на Дан града

Нови сукоби избили су између Палестинаца и израелске полиције у подручју Храмовне горе у Јерусалиму, на мјесту гдје се налази џамија Ал Акса, уочи планираног јеврејског националистичког марша.

Свијет 10.05.2021 | 16:47
Хаос у Јерусалиму: Нереди и хапшења на Дан града

Палестинци су бацали камење на израелску полицију, која је одговорила шок-бомбама, према извјештајима.

Стотине Палестинаца и више од 20 припадника израелске полиције повријеђено је у сукобима током протекла три дана, а постојала је оправдана бојазан да ће још више насиља избити током годишњег марша за Дан Јерусалима, што се, на крају, и десило.

Даном Јерусалима обиљежава се израелско освајање Источног Јерусалима, дома Старог града и његових светих мјеста, током Блискоисточног рата 1967. године. Обично се обиљежава парадом, током које израелски националисти шетају муслиманским областима и машу заставама како би потврдили израелске претензије на спорно подручје.

Многи Палестинци то сматрају намјерном провокацијом, јер тврдокорни израелски националисти, које прати полиција, марширају кроз Капију Дамаск у Старом граду и кроз муслиманску четврт до Западног зида, најсветијег мјеста гдје се Јевреји моле, преноси ББЦ.

Најновије насиље услиједило је након мјесец дана тензија у оближњем насељу, гдје јеврејски насељеници покушавају да избаце на десетине Палестинаца из домова.

Посљедњи сукоби избили су испред комплекса џамије Ал Акса, која је треће најсветије мјесто у исламу, а Јевреји га поштују као своје најсветије мјесто, гдје су стајала оба библијска храма.

Сусједни Јордан, чувар муслиманских светишта у источном Јерусалиму, осудио је поступке израелских снага безбједности. САД, ЕУ, Русија и УН изразили су забринутост због пораста насиља, позивајући све стране на уздржаност.

Подсјетимо, тензије су ескалирале од почетка светог муслиманског мјесеца рамазана средином априла низом догађаја који су покренули немире.

Како је почео рамазан, сваке ноћи биљежени су сукоби између полиције и Палестинаца, који су протестовали против сигурносних баријера испред Дамаских капија, што их је спријечило да се тамо окупе током вечери.

Иначе, судбина Источног Јерусалима налази се у срцу израелско-палестинског конфликта, а обје стране тврде да имају право на њега. Израел је 1980. године ефективно анектирао Источни Јерусалим, потез који није препознала велика већина међународне заједнице, и сматра читав град својом пријестоницом, преноси ББЦ. Палестинци тврде да је Источни Јерусалим будућа пријестоница независне државе којој се надају.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Митар

10.05.2021 16:45

Ови Јевреји стварно немају ничега људског у себи. Отимају земљу, малтретирају и терористу ту Палестину годинама а цијели свијет гледа. Јеврејима не одговара мир, они то раде да Палестинци баце неки камен на њих да наводно имају разлог да шаљу војску са свим наоружањем уз подршку авијације. Страшно је да народ над којим је почињен геноцид понаша се као да су то Палестинци урадили њима а не неко други. Какви смо људи који живимо на овој планети, и треба да нас нема. И сад кад модератор процита ово и не смије да стави на портал ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

11.05.2021 07:57

Свака част за коментар!!!