Три операције рака простате у бијељинској болници

Проф. др Јасмин Бектић, врхунски стручњак из области урологије и начелник европског Центра за простату у Инсбруку, обавио је три операције карцинома простате у Болници “Свети врачеви”, уз асистенцију уролога из бијељинске здравствене установе.

Република Српска 10.05.2021 | 16:16
Три операције рака простате у бијељинској болници

- Карцином простате је најчешћи карцином код мушког пола, углавном старије животне доби. Овом здравственом проблему се мора приступити одмах када се рак простате открије, а међу најбољим центарима за простату у Европи је Центар у Инсбруку, одакле долази професор Бектић један од врхунских стручњака који оперише простату у узнапредовалој фази, што мало који љекар ради, рекао је др Душко Милићевић, уролог бијељинске болнице који је асистирао током операција. 

Милићевић објашњава да професор Бектић ради лапараскопске операције карцинома простате, отворене, класичне и данас популарне “нерв спаринг” операције којима се сачува тај неуро-мускулаторни сплет, гдје пацијенти након тога очувају потенцију и контролу мокрења што је јако важно.

- Операције су успјешне и што се тиче онколошких принципа, али и квалитета живота. Постоперативни ток је неких седам до десет дана", додаје Милићевић.

Ово је велики искорак за бијељинску болницу у дијагностици и лијечењу опаке болести, али и омогућавање што бољег третмана пацијентима који болују од карцинома простате. 

“Долазак професора у нашу установу доприноси да се ниво лијечења карцинома простате подигне на виши ниво. Данашњи долазак др Бектића неће се завршити на овоме, сарадња ће се наставити и он ће бити један од сталних консултаната и љекар који ће редовно долазити у бијељинску болницу када се обављају најкомпликованије операције", истакао је др Микајло Лазић, помоћник директора Болнице “Свети врачеви” Бијељина. 

Професор Бектић је до сада урадио више од 2.000 операција простате, што му даје одријешене руке да своје знање преноси уролозима који желе напредак у свом раду са пацијентима. То је препознато у Болници “Свети врачеви”, што указује даље на отварања регионалног Центра за простату у Бијељини.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ВМА

10.05.2021 14:46

Боље би било уролозима из Бијељине да прво науче операције тумора бубрега и да знају пласирати нефростому а не да те пацијенте шаљу на ВМА или Бања Луку..Пустите ви операције карцинома простате и нерв сперинх технику,далеко сте ви из Бијељине од тога..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци...

10.05.2021 17:48

..кад је фрка добри су и љекари из других народа

Name

Симо

10.05.2021 15:01

Тако се ради. Браво за Бијељинску болницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2021 16:48

Мозда цемо једног дана имати мању смртност? Па тада кази,браво.

Name

Ја

10.05.2021 15:22

Свака цаст професору али наси уролози су предивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2021 16:07

Мозда це једног дана тако и у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

10.05.2021 18:50

Био сам прије седам година два пута по 10 дана на лијечењу на урологији у Бања Луци (стара болница у граду). Тада су условви били никакви а љекари и медецинске сестре изванредни. Од љекара не зна се ко је бољи: др Жигић, др Кривокућа, др Тодић, др Слободан (сада је помоћник др Џајићу) а о медецинским сестрама немам ријечи похвале осим једне смјене (двије сестре и техничар), неће да пацијенту помогну баш ништа, дрски, нељубазни, безобразни међу њима је једна Клаудија, којој би било боље да замијени занимање е њих троје су симбол оног због чега се плашимо отићи у болницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2021 21:33

Отидји сада па види. Људи се сами убијају.

Name

Василије

11.05.2021 16:32

Да био сам прије короне. Снаха је имала операцију рака на грлу. Лежала је сама у двокреветној соби у болници на Паприковцу. Свака соба има купатило и WЦ. Дежурни је био др Стевандић. Изванредан љекар и као човјек. Посвети се пацијенту. У Љубљани на КЦ изграђеном крајем седамдесетих, свака соба има четири кревета.