Није питање да ли ће бити референдума, него када

Премијерка Шкотске Никола Старџон рекла је вечерас у телефонском разговору британском премијеру Борису Џонсону да није питање да ли ће други референдум о независности Шкотске бити одржан, него када.

Свијет 09.05.2021 | 21:39
Није питање да ли ће бити референдума, него када

Након побједе на четвртим узастопним парламентарним изборима Шкотске националне партије (СНП), која се залаже за независност Шкотске, Џонсон је раније данас позвао лидере у Великој Биртанији на преговоре о унији.

Како је саопштено из СНП, Старџон је у разговору поновила да јој је намјера да обезбиједи народу Шкотске да могу да бирају своју будућност када се заврши криза изазвана корона вирусом, преноси Скy неwс.

Портпарол странке шкотске премијерке је навео да је она нагласила да јој је непосредан фокус на борби против пандемије и опоравку, као и да ће нова шкотска влада на томе сарађивати са британском владом "докле год то буде било могуће".

Старџон је рекла да су гласови на изборима доказали да је друго гласање о независности Шкотске воља земље и да ће сваки политичар из Лондона који буде стајао на путу бити суочен с демократском вољом шкотског народа.

Велику Британију чине Енглеска, Шкотска, Велс и Сјеверна Ирска, са делегираним владама у посљедње три набројане земље.

Лидери су позвани на самит да разговарају о заједничким изазовима и о томе како може да се заједнички ради у наредним мјесецима и годинама како би изазови били превазиђени.

Џонсон, како је раније данас објавио АП , има главно овлашћење о дозволи за одржавање још једног референдума о стицању независности Шкотске.

У "Даилy телеграпху" од суботе он је написао да би још један референдум о независности Шкотске био неодговоран и непромишљен док Британија излази из пандемије.

Он упорно тврди да је то питање ријешено на референдуму 2014. године на којем се 55 одсто шкотских гласача изјаснило да остане у Великој Британији, наводи АП.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мисо

09.05.2021 20:43

Зивла независна Скотцка, од мене је вец призната

ОДГОВОРИТЕ
Name

Признаније

09.05.2021 21:04

Зивела.

Name

Ре

09.05.2021 21:28

Многе дрзаве су они растурили.Досло је вријеме и да се сами растуре.

Name

Да али

10.05.2021 13:01

Ова би требала и нама

Name

Цар321

09.05.2021 20:45

Ова ко баја Додик

ОДГОВОРИТЕ