Њемачка: Траже пензионисање у 69. години

Ако се старосна граница за одлазак у пензију повећа на 69 година, логично је да чак и више људи не би достигло старосну границу за одлазак у пензију, преноси Дојче веле.

Свијет 09.05.2021 | 20:18
Њемачка: Траже пензионисање у 69. години

У Њемачкој је од 2012. старосна граница за пензионисање подигнута на 67 година, а према тренутним подацима, то постепено повећање значи да све више људи умре прије него што дочека у пензију.

Упркос томе, због ковида-19 су поново све гласнији они који траже да се та граница помјери на 69 година, пише Дојче веле.

“У 2019. години, 17 одсто преминулих у Њемачкој није навршио 67 година, 14,4 одсто није доживјело ни 65. годину. Ово произлази из одговора МУП на захтјев посланичке групе Љевице”, преноси Ноје Оснабрикер цајтунг.

Ако се старосна граница за одлазак у пензију повећа на 69 година, логично је да чак и више људи не би достигло старосну границу за одлазак у пензију, преноси Дојче веле.

У 2019. години 19,8 одсто свих преминулих било је млађе од 69 година, односно скоро сваки пети.

У априлу је неколико економских института предложило повећање старосне границе за одлазак у пензију на 69 година, с обзиром на оптерећеност државног буџета због пандемије.

“Такав корак донио би двоструку корист” пишу ти институти у пролећном извјештају за Савезну владу.

С једне стране, повећали би се приходи пензијског осигурања, а с друге стране, више људи би било доступно за тржиште рада.

Њемачка има све мање становништва које је све старије, рекао је потпредсједник Института за економска истраживања из града Хале Оливер Холтемелер.

Убудуће ће разлика између броја младих који долазе на тржиште рада и старих који га напуштају бити око 400.000 људи мање на годишњем нивоу.

Економиста је упозорио да би то оштетило њемачку привреду.

И њемачка централна банка се такође изјаснила за повећање старосне границе за одлазак у пензију.

 “До сада непрекидно растући очекивани животни вијек подразумијева све дуже трајање пензије док периоди плаћања доприноса остају константни. Зато је логично повећање старосне границе од 67 година за одлазак у пензију”, гласи образложење Бундесбанке.

(ДW)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Фениx

09.05.2021 18:43

Па тако и корону гледају.Нај више умиру пензионери а државе трљају руке,мања издвајања за пензије.Људски живот никад није био јефтинији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

09.05.2021 19:18

Код нас ће тражити да пензионисање буде у 90 години живота и тада ће бити питање дали ићи у пензију или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

09.05.2021 19:26

Има социјала и арбасамт нек они одгадјају догод хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хех

09.05.2021 20:49

Људи моји, не дизу они старосну ганицу да би неко дузе уплацивао, неко то је њихова математицарско-пензиона замка: Ако пријевремено одес у пензију, онда ти "бас одвали" од оне реалне коју би са пуним, прописаним стазом могао добити. Е са тиме они и рацунају, јер ни један нормалан цобјек није спреман радити до 79-те (осим мозда неки доообро плацени политицар или савјетник без пуног радног времена). Ето, то је то...крадја ко крадја - уцјена ко уцјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

10.05.2021 09:45

Најбоље би било укинути здравствене и пензион. доприносе. И онако код нас здравствене установе 0 бодова, а тек пензионо. Нека људи сами уплаћују у приватне фондове или нека штекају за црне дане. Овде је све пропало.

ОДГОВОРИТЕ