Од сутра без наплате путарине између Требиња и ХН

Наплата путарине на магистралном путу Требиње - Херцег Нови, која се од сутра укида, додатно ће зближити та два града и допринијети побољшању туризма, изјавио је данас Срни директор Подручне привредне коморе Требиње Веселин Савић.

Република Српска 09.05.2021 | 16:13
Од сутра без наплате путарине између Требиња и ХН

Веома је добро што се укида путарина на том магистралном путу јер ће то помоћи да се успостави много боља комуникација између Требиња и Херцег Новог – рекао је Савић.

Он је изразио очекивање да ће то омогућити грађанима та два града да много више путују и међусобно се посјећују.

– То је свакако добродошло и надам се да ће учинити да Требиње и Херцег Нови буду још ближи – рекао је Савић.

Према његовим ријечима, укидање наплате путарине је посебно значајно за туристе који тим путем долазе из Црне Горе у Требиње, Херцеговину и Републику Српску, као и за Требињце који одлазе туристички, као и у посјете и шопинг туре у Црну Гору.

– Свакако ће то бити значајно, посебно за дневне туристичке туре између Требиња и Херцег Новог, не само због мањих трошкова пута, већ ће људи укидањем те наплате осјећати и већу добродошлицу – оцијенио је Савић.

Он је навео да ће то сигурно позитивно утицати на туризам у оба града и да се очекује много више прелазака туриста, иако је због корона вируса још увијек неизвјесно каква ће бити предстојећа туристичка сезона.

Осим за домаће, то ће олакшати путовање и страним туристима који пролазе тим путем, а очекује се да ће укидање наплате путарине на тој дионици пута, допринијети и смањењу гужви и чекања при уласку и изласку из Црне Горе у БиХ и обрнуто.

Савић је подсјетио да износ путарине од три евра за путничке аутомобиле, а знатно више за аутобусе и друга возила, није био безначајан и финансијски је отежавао путовање грађанима.

– Осим тога, постојао је и ружан осјећај да се плаћа путарина за дионицу магистралног пута дугу 12 километара, који није ни те дужине, ни категорије да би се наплаћивала – каже Савић.

Директор требињске Подручне привредне коморе је указао да дионица тог пута већ сада није у баш тако добром стању и изразио очекивање да ће, сада када Влада Црне Горе преузме тај пут, доћи до његове реконструкције, јер се до сада није значајније улагало у његово одржавање.

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је прије неколико дана да је Влада Црне Горе преузела концесију на дијелу пута од Херцег Новог до Требиња и да ће граница између Црне Горе и БиХ бити једноставнија за прелажење.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић објавио је потом на свом Твитер налогу да се од понедјељка, десетог маја, укида наплата путарине на магистралном путу Требиње – Херцег Нови, на дионици Мељине – Петијевићи.

Путарина на том магистралном путу је наплаћивана већ 12 година, од његовог отварања 2009. године, а уговор о концесији по такозваном БОТ систему (узми, изгради, користи и врати) био је потписан на 20 година и радило се о првој концесији тог типа на једној саобраћајници у Црној Гори.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Фино

09.05.2021 16:29

Три Пива више на Мору, тако да ће ,што се мене тиче то свакако остати у Црну Гору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прексиноц у 00.00х престала...

09.05.2021 17:01

Отисла је нестала, као снијег лањски...

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

09.05.2021 17:17

А када це павловиц да укине мостарину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

09.05.2021 17:35

Ста написати, и ово до сада је била зива пљацка. Надам се да це Црногорци ставити прст на цело и напокон поцети бивати гостољубиви домацини. Мозда би сви требали из короне да извуцемо најбоље. ТЕШКО!!!

ОДГОВОРИТЕ