Почаст жртвама: За дјецу Градине, за дјецу Поткозарја

– Овај свој пројекат сам назвао “За дјецу Градине, за дјецу Поткозарја”. Када стигнем до Саве у њу ћу спустити освештану велику свијећу, жито, вино и ракију које ћу да ставим на стиропор обојен у црну боју. Желим да на овај начин одам почаст страдалима, рекао је Бранко Кресојевић.

Република Српска 09.05.2021 | 15:46
Почаст жртвама: За дјецу Градине, за дјецу Поткозарја

Бранко Кресојевић (74) је данас мањим глисером отпловио са Сане у родном Приједору за Београд у којем живи деценијама.

Кресојевић се на овај подвиг одлучио са циљем да ода почаст жртвама логора Јасеновац.

– Овај свој пројекат сам назвао “За дјецу Градине, за дјецу Поткозарја”. Када стигнем до Саве у њу ћу спустити освештану велику свијећу, жито, вино и ракију које ћу да ставим на стиропор обојен у црну боју. Желим да на овај начин одам почаст страдалима. Прича се да су лешеви из Јасеновца пловили до Београда, ту су се заглављивали између ратног острва и Небојшине куле и да су Нијемци динамитом растурали те лешеве како би отишли – рекао је Кресојевић.

Очекује да његова пловидба до Београда траје између осам и 10 дана.

– Не смијем брзо Уном, али када стигнем у Саву биће лакше. Чамац је дуг пет и по метара. Има јак мотор од 60 коња који те јачине није потребан за Сану и Уну. Сигурно ћу неколико пута морати да га дижем да прођем кроз брзаке и седре – прича он.

Кресојевић каже да је још прошле године планирао да сплавом плови од Приједора до Београда и оствари своју дугогодишњу жељу.

– Годинама желим да направим овај подухват и макар да у некој кади старој пловим од Приједора до Београда. Направио сам пројекат прошле године да у априлу сплавом од дрвета са Козаре пловим и договорио са продукцијом филма “Дара из Јасеновца” да то буде промоција тог филма, али због короне није то урађено – присјећа се он.

Кресојевић је својим бродом “Никола Тесла” који је направио 2004. године до сада опловио како каже пола свијета. Од Београда је бродом “Никола Тесла” отпловио у Париз гдје је био брод усидрен шест мјесеци.

– Након тога сам 2008. године са двије и по тоне хуманитарне помоћи отпловио на Свету гору, а 2009. смо четири мјесеца пловили од Београда до Чикага гдје нас је дочекало 300 људи и представници конзулата. Само на Кливеланду имају двије српске цркве – прича он.

Додаје да је прије шест година почела пракса са његовим бродом да се на ушћу Саве у Дунав у знак сјећања на жртве Јасеновца спуштају у воду вино, ракија и жито.

– То сам урадио исто и на Крфу на Плавој гробници. Тамо долазе туристи, али ја сам отишао својим бродом на којем је застава Србије, то је нешто друго – објашњава он.

Иначе, Кресојевић је годинама био задужен за расвјету, озвучење и сценографију у позоришту “Атеље 212”. Присјећа се да је био ангажован у бројним легендарним извођењима као што су “Коса”, “Маратонци трче почасни круг” и “Радован ИИИ”. Са обале Сане у Приједору на пловидбу за Београд Бранка Кресојевића испратили су другови из дјетињства. Кажу да се овакав подвиг од њега могао и очекивати.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Меине

09.05.2021 14:11

Сад се сви као сјецају Јасеновца Јадни сте колективно

ОДГОВОРИТЕ