На граници са Хрватском отвара се највећи ретаил парк у БиХ

За успјех инвестиције један од пресудних фактора је локација, а гранична подручја посебно су занимљива. Једно од таквих је Градишка, уз саму ријеку Саву и границу с Хрватском.

Босна и Херцеговина 08.05.2021 | 10:12
На граници са Хрватском отвара се највећи ретаил парк у БиХ

Власти у овом дијелу Босне и Херцеговине с разлогом истичу своје компаративне предности. Како  Градишка дословно граничи с Европском унијом, кажу да јој то обезбјеђује најбољи геостратешки положај за улагање у Босни и Херцеговини.

"Општина Градишка је географски позиционирана на самој граници Европске уније. Удаљени смо на непуних пола сата вожње од главног административног центра Бањалуке и 20 минута од аеродрома у Лакташима, а сат и по од аеродрома у Загребу", најчешће истиче начелник Зоран Аџић.

Он каже како граница Европске уније општину Градишка чини најфреквентнијим граничним прелазом у Босни и Херцеговини, а уз адекватно опремљене царинске терминале и ефикасне шпедитерске услуге представља идеално подручје за улагање у послове дистрибуције, производње, транспорта, подуговарања лохн послова и заједничких улагања, као и осталих врста пословне сарадње.

Власти у РС посебно истичу локацију као изузетно повољан приступ тржишту од више милиона купаца, односно пословање уз непосредну близину, а ван законских оквира Европске уније.

У Градишци се налази и најпрометнији гранични прелаз у Босни и Херцеговини за промет робе животињског и биљног поријекла и уопште – годишњи промет више од милион путничких и више од стотину хиљада теретних возила.

Погранични положај и повољна локација дају вјетар у леђа инвеститорима те их с разлогом мотивише за инвестирање и у времену кризе.

Пандемија је зауставила бројне инвестиције, али то није случај с Центрум Ретаил парком у Градишци, који је највећи такав комплекс у Босни и Херцеговини, чија се градња приводи крају.

Посебан успјех инвеститора представља то што су овакав пројект, који ће се простирати на 18.000 квадратних метара, успјели извести у вријеме корона-кризе.

"Динамика радова се одвија према плану који је усвојен прије пандемије, а свечано отварање планирано је за октобар. Осим самог Ретаил парка, у плану је и израда кружне саобраћајнице којом ће бити омогућен брз и лак прилаз паркингу, а све планирамо завршити до октобра.

Кључна ставка је сама локација, која је уз најпрометнији гранични прелаз, онај у Градишци, на путном правцу који директно води до ЕУ", истакао је Бранко Видаковић, комерцијални директор компаније "Центрум Траде".

(Клиx)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ктиминал је

08.05.2021 09:10

Зауставио 26 годуна све инвестиције и нормалан зивот градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

08.05.2021 13:20

Знаци јос висе гузве на граници. Одлицно! Трзни центар/бувљај, ста је са мостом и новим границним прелазом?

Name

Бувља пијаца

08.05.2021 09:31

Овај нови бувљак слузи некоме да опере паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

08.05.2021 12:16

Прање новцаа!! До бесвести!!лудило балканско!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјус

08.05.2021 12:58

Лоповска посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

08.05.2021 13:16

Сад крећу коментари “стручњака” опет тржни центар, па ко ће ту куповати, па зашто фабрике не градите Итд Итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оваквих тржних центара

08.05.2021 13:40

Је требало до сад бити бар 5 у Градишци да је власт стварала повољне привредне услове. У догледно вријеме треба направити и споменик уништеним предузећима којих је 15ак у Градишци, а запошљавали су 10ак хиљада радника. Њихов обилазак, то би била туристичка атракција. Умјесто да се отварају тржни центри и радна мјеста гдје би у шопинг долазило пола Хрватске и Словеније, ми идемо у Примарк у Аустрију да купујемо мајице по 1-3 еур.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да крене

08.05.2021 14:45

Отварање серије великих тржних центара да се коначно затвори онај циганлук од бувљака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судњи дан

08.05.2021 16:59

Ти си оцигледно бот СНСД ов није те брига за обицан народ.То це пропати као и ова власт .

Name

Ре судњи дан

08.05.2021 17:18

Ти си очигледно само за бувљака и њиве. Јел ти већ жао бувљака, а није ти жао 10 хиљада угашених радних мјеста у Градишким уништеним предузећима. Баја је од Градишке покушао направити предграђе Бакинаца и дјелимично је успио, али догодине ћемо ставити рампу код бакиначке табле.

Name

МЕНАГЕР

08.05.2021 17:47

У ОВОМ ЦЕНТРУ ПУМПЕ ЗА ИСПУМПАВАЊЕ ВОДЕ КОЈЕ СУ ПОТРЕБНЕ У СЛУЦАЈУ ПОПЛАВА БИТ ЦЕ 50% ЈЕФТИНИЈЕ С ОБЗИРОМ ДА ЈЕ ИСТИ ИЗГРАДЈЕН НА МЈЕСТУ ГДЈЕ ЈЕ БИЛО ПОКОЈНО ПРЕДУЗЕЦЕ КОЈЕ СЕ БРИНУЛО О РИЈЕЦНИМ КОРИТИМА И ОДВОДНИМ КАНАЛИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критичар

08.05.2021 20:44

На 100 м од Ретаил парка у изградњи је градишка пијаца са одјећом, коју су највише викендом посјећивали грађани Хрватске! Прије пандемије се од Хрвата није могло проћи пијацом! Масовно су куповали робу на добро опремљеној пијаци и плаћали у кунама! Данас је субота и има на цијелој пијаци око 20- так купаца, ниједан није их Хрватске! Продавци нуде робу, моле да се купи! Туга и јад! Питам се ко ће им куповати у Ретаил парку из ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2021 10:18

Градишка са околним општинама и градовима у кругу 100 км има преко 500 хиљада становника плус 2-3 милиона људи пређе преко границе годишње, пола Хрватске и Словеније долази у Градишку у шопинг, корона је поприлично сад то пореметила, али вратиће се временом у нормалу.

Name

Зоран љигави Аџић

08.05.2021 23:21

Овај љигави Аџић и прије њега пијани Крагуљ су оличење уништења привреде у Градишци. Типични примјери бајине кадровске сељадије који једино могу да функционишу у овом накарадном секташком систему. Овом љиги неко дојавио да похвали царинску службу, најкорумпиранију институцију у најкорумпиранијој европској држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.05.2021 08:40

Далеко је ово од највећег трговачког центра у БиХ, пошто има и већих.

ОДГОВОРИТЕ