Бајрамовић постаје дио џез и блуз музеја у Америци

Чувени Делта Миссиссиппи Блуес Мусеум упутио је писмо пројект менаџеру Нишвилле џез фестивала у УСА Јелени Ивањац, у којим изражава намјеру да се организује поставка о српском музичару "Шабану Бајрамовићу", који би тиме постао први Србин и Ром у свијету који је дио њихове поставке.

Забава 06.05.2021 | 22:46
Бајрамовић постаје дио џез и блуз музеја у Америци

Делта Миссиссиппи Блуес Мусеум је легат за најпознатије блуз музичаре из САД, посебно оне потекле из Делте Миссиссиппија.

Ови музичари су били језгро читавог блуза и џез стилова који су се касније раширили по цијелој Америции извршили утицај на свјетску музику.

Поред Делта Миссиссипи Блуес музеја, жељу за сличном поставком показало још неколико блуз музеја, као и музеј у Њу Орлеансу - најчувенији џез музеј, чији је директор Грег Ламбси, с којим се директор Нишвиллеа Иван Благојевић срео у Њу Орлеансу - потврдио долазак на Нишвилле, који ће се одржати од 6.до 15. августа.

"Током Ламбсијевог боравка у Нишу разговараћемо и о формирању спомен-собе Шабана Бајрамовића у музеју џеза у Њу Орлеансу с репликом статуе Шабана Бајрамовића, постављеном на нишавском кеју" изјавио је директор Нишвила Иван Благојевић.

У поменутим музејима биће снимани дијелови документарног филма "Ја сам Шабан" продуцента и вишеструко награђиваног редитеља Вељка Мирковића, а у копродукцији "Оптимистиц филм" и "Нишвилле јазз фестивала".

"Ја сам Шабан" је прича о јединственом ромском музичару и његовом животу, испричана из угла оних који су га познавали, оних који су радили с њим, оних који су му се дивили и пјевали његове пјесме њему у част, али и оних који су знали и његове страсти према животу и слободи.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Љ

06.05.2021 20:55

Све је ово заслужио својим радом, жељом и упорношћу. Не треба дозволити да овакви велики људи, људи овог простора, буду икад заборављени. Мало је оваквих, од којих нове генерације могу да уче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кулин Бан

07.05.2021 04:31

Ако га се Нислије стиде, Американци се са Сабаном поносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

07.05.2021 05:22

А у Нишу су се бунили због имена једне улице и споменика у Нишу. Жалосно али је тако било.

ОДГОВОРИТЕ