Син Новосађанина могући нови премијер Израела

Предсједник Израела Реувен Ривлин додијелио је мандат за састав будуће владе Јаиру Лапиду, предсједнику партије лијевог центра Јеш Атид, дугогодишњем противнику власти Бењамина Нетањахуа, а оно што је занимљиво јесте да је његов отац рођени Новосађанин Томислав Лампел, који се у Израел одселио 1948. године.

Свијет 06.05.2021 | 22:35
Син Новосађанина могући нови премијер Израела

Томислав Лампел, који је у Израелу понио име Јосеф Том Лапид, је послије служења војске завршио у Израелу правни факултет, од 2003. до 2004. био је министар правде и потпредсједник Владе, а преминуо је 2008. године. Његов син Јаир Лапид, рођен 1963. године, наслиједио је љевичарске идеале од оца, који није заборавио Нови Сад и Србију.

Лапидова мајка је позната књижевница Шуламит Лапид. Будући премијер је каријеру започео као дописник за један часопис израелске војске. Касније је почео да пише за дневне новине "Марив". Године 1991. почео је писати колумну "Гдје је новац?", која је једном недјељно објављивана прво у "Марецу", а касније у дневном листу "Једиот Ахронот". Наслов ове колумне постао је слоган у његовој политичкој кампањи.

Лапид је 1994. постао водитељ вечерњег токшоу програма на телевизији Канал 1. Касније је водио неколико емисија на телевизијама Канал 2 и Канал 3. Глумио је у израелском филму "Пјесма сирене". Објавио је седам књига и написао сценарио за драмску серију "Ратна соба", која је емитована на 2. каналу током 2004.

Лапид је 8. јануара 2012. најавио да ће напустити новинарску каријеру како би се бавио политиком. Нову партију Јеш Атид (Има будућности) формално је регистровао 30. априла 2012.

За вријеме изборне кампање пред парламентарне изборе у јануару 2013. Лапидова партија је стављала нагласак на економске теме, социјалну правду, побољшање система образовања, као и на укидање ослобађања од војне обавезе за ултраортодоксне Јевреје. Што се тиче израелскопалестинског сукоба, Лапид се залаже за наставак преговора с Палестинцима и за рјешење које подразумијева двије државе, али тако да Јерусалим у потпуности остане у Израелу.

Лапидова партија је на изборима освојила друго мјесто и 19 мандата у Кнесету. Јаир Лапид је дугогодишњи опозиционар власти Бењамина Нетањахуа, али је у једном тренутку ипак био у коалиционој власти с владајућом партијом Ликуд и 2013. године министар финансија.

Својевремено је проглашаван за младог лава израелске политичке сцене и заговорник је наставка преговора и сарадње с палестинским властима у потрази за рјешењем сукоба два народа.

Ко је био Лапидов отац?

Неколико пута је Томи Лапид, рођени Новосађанин, чак и као политичар, посјетио тадашњу Југославију, односно Србију, и познато је да никада није тражио службени аутомобил, возача и пратњу, иако је то због опасности био дио протокола. Осим у једној прилици, присјећа се Јаир приче свог оца, када је ишао у Нови Сад да се види са школским друговима.

"Био је веома забаван и духовит човјек, па се појавио у аутомобилу са државним заставицама и у пратњи полиције у крају гдје су га чекали пријатељи. Онако забезекнутим им је рекао: "Шта је било, мангупи, ево шта сам ја постигао, а ви сте још на истом мјесту", испричао је својевремено Лапид о свом оцу.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дозивљаји земљотреса

06.05.2021 21:03

Па ста цес и није ниста било. Понекад стварима око нас размјестимо знацаје, па забрује тако ствари праве и скрасе се на мјеста која су им домаца да буду дио трезора и цари зивљења, струајам опстанка и здравости од ината нацина зивљења од немогуцности и срљања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

07.05.2021 06:01

Е овај бивши новосађанин ће као премијер Израела дрзнути се и признати Косово. Тако нам обично враћају они који су рођени или одрасли у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

07.05.2021 14:23

И шта може Србија до очекује? Па Југославија се "улизивала" Арапима од 1945. године. Односи са Израелом једнаки нули, ништа ни заједничко страдање у Јасеновцу. И онда Израел као издао Србију, "те ово", "те оно". Палестинци у Југославији дочекивани. Како "сејеш", тако и "жањеш". "Свачији пријатељ, није ничији пријатељ". Тако да треба "сјести на 10 столица". Само напријед.

ОДГОВОРИТЕ