Русија регистровала и ову вакцину "Спутњик лајт"

Једнокомпонентна вакцина против коронавируса „Спутњик лајт“ регистрована је у Русији, а њена ефикасност износи 79,4 одсто.

Свијет 06.05.2021 | 14:52
Русија регистровала и ову вакцину "Спутњик лајт"

То је више него код многих вакцина са две дозе, саопштио је руски Фонд за директне инвестиције (РФПИ).

„Министарство здравља Русије, Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију 'Гамалеја' и РФПИ саопштавају да је регистрована једнокомпонентна вакцина против коронавируса 'Спутњик лајт'. Ефикасност једнокомпонентне вакцине износи 79,4 одсто од 28. дана након имунизације. Стопа ефикасности од око 80 одсто премашује стопе ефикасности многих вакцина које захтевају две дозе“, наводи се у саопштењу.

Прецизирано је да је процена ефикасности извршена на основу података Руса који су примили само једну дозу у програму масовне вакцинације и који из било ког разлога нису добили другу дозу у периоду од 5. децембра 2020. до 15. априла 2021. године.

Према лаборатортијским истраживањима центра „Гамалеја“, вакцина „Спутњик лајт“ је ефикасна против свих нових сојева коронавируса, додаје се у саопштењу Фонда.

"Нису регистроване озбиљне нежељене реакције након имунизације вакцином 'Спутњик лајт'“, прецизирано је у саопштењу.

Вакцина „Спутњик лајт“ је прва компонента вакцине „Спутњик Ве" - рекомбинантни аденовирусни вектор човека 26. серотипа (рАд26).

„Спутњик лајт“ не захтева специјалне услове за чување и логистику, а цена је приступачна - мање од 10 долара, преноси Спутњик.

Шема примене са једном дозом омогућава да се за кратко време вакцинише велики број људи.

Шеф РФПИ Кирил Дмитријев је истакао да „Спутњик Ве“ остаје главно средство за вакцинацију против короне у Русији, док ће се једнокомпонентна вакцина „Спутњик лајт“ извозити у иностранство.

Руски фонд саопштава да је прву дозу вакцине „Спутњик Ве“ широм света примило више од 20 милиона људи до 5. маја.

„Притом, нису забележени случајеви мождане синовенске тромбозе (Церебрал Веноус Синус Тхромбосис, ЦВСТ)“, прецизирано је у саопштењу.

Истиче се да производња вакцине испуњава најстроже стандарде са темељном процедуром са четири фазе пречишћавања вакцине.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

борац

06.05.2021 13:01

Дзабе спутњик и остало кад је баја изгубио образ у русији нико му ни једне није послао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре борац

06.05.2021 13:25

Рудоња нема времена за вакцине,заузет изборном кампањом за следецу годину и уваљује народу опет референдум а сад као фол нон-пајпер се зове,за неписмене цудо велико.

Name

Рееее и ре

06.05.2021 13:50

Чуј послао, па ваљда треба да купи, а не да добије џаба!!

Name

Вакцина

06.05.2021 13:18

Сљедећи модел Спутњик Ве ПРО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАВНА КУХИЊА.. КОНТЕЈНЕР...

06.05.2021 14:11

О БОЖЕ ДРАГИ ШТА СЕ У СВЈЕТУ НА РАЧУН НÁРОДА РАДИ... ИЗМИШЉАЈУ СЕ ВАКЦИНЕ КАО СВЕ СУ ДОБРÉ, РАЗУМИЈЕМ, АЛИ САДА И ЛАЈТ, ПОСЛЕ ЧЕ БИТÍ И МАX. ПА ШТА ЈОШ НЕЧЕ БИТÍ РАДИ ПРЕСТИЖА И ПРОКЛЕТИХ ПÁРА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.05.2021 18:27

Та је 100% ефикасна