Синдикалци траже повећање плата у Српској

У Савезу синдиката РС увјерени су да ће, заједно са повећањем плата у јавном сектору, од јуна расти и износ најниже плате у Српској, међутим послодавци им поручују да је за ове преговоре касно.

Република Српска 05.05.2021 | 20:57
Синдикалци траже повећање плата у Српској

Повећање плата за запослене у здравству, просвјети, полицији и правосуђу већ је извесно, а преговори предсједника гранских синдиката и ресорних министарстава очекују се ове седмице како би се утврдио конкретан износ, завршиле измјене закона и како би се јунска плата могла обрачунати са договореним увећањем.

Истовремено, синдикалци очекују да од идућег мјесеца порасте и најнижа плата у Српској, коју прима скоро 12.000 запослених. Износ минималца већ другу годину је 520 марака, али сада су се, кажу, створили услови за промјене.

– Уопште не стављам знак питања да ли ће се повећати најнижа плата. Мора се повећати, зато што се повећала цијена литре уља, цијена основних артикала које сви купујемо. Без дилеме очекујемо да Влада, заједно са повећањем плата, повећа и износ најниже плате – поручила је предсједница Синдиката Ранка Мишић.

– Питање је да ли ћемо до тога доћи одједном или у два корака. Вољела бих да то буде одмах јер нам даје шансу да већ у задњем кварталу преговарамо за већу плату за идућу годину и да се тај износ опет повећа. Важно је да кренемо и да се чак и у оваквој ситуацији повећају плате. Колико год је боље него ништа – истиче Мишићева, свјесна да ова прича неће тећи нимало лако, али увјерена да су аргументи на њиховој страни.

Износ најниже плате се договара једном годишње и то је за ову годину завршено, категорично поручују из Уније удружења послодаваца РС.

– Нема преговора до децембра. Влада једном годишње доноси одлуку и не може се свака два мјесеца причати о томе – став је предсједника Уније Саше Тривића, који напомиње да плате расту годишње од пет до седам одсто, а да је прича о минималцу чист популизам. 

– Морају бити економски параметри, зашто расте најнижа плата. И ја бих искрено волио да најнижа плата буде хиљаду марака, али шта ћемо онда, ко ће исплатити ту плату, из којих прихода? Мора неко зарадити ту плату, а то одмах значи раст цијена, раст свега, неки ће остати без посла, уопште је неозбиљна та прича- истиче Тривић.

Напомиње да најнижа плата у Српској чини 55 одсто од просјечне плате, што је, истиче, међу већим износима у Европи. 

– Не можете подигнути најнижу плату нереално високо у односу на просјечну плату, морате имати неки однос – закључује Саша Тривић.

Премијер Српске Радован Вишковић поручио је недавно да повећање минималне плате у Српској не зависи само од Владе, већ да је то ствар Економско-социјалног савета, којег чине и Унија удружења послодаваца и Савез синдиката.

– Влада је ту да арбитрира уколико се они не могу договорити. Пружићемо прилику њиховим разговорима, све што се они договоре за Владу ће бити прихватљиво- рекао је Вишковић за Срну и додао да најнижа плата у Републици Српској не заостаје за платама у окружењу.

Минималну плату од 520 марака и мање од тога у фебруару је примило 33.044 запослених у Српској, показују подаци Пореске управе РС.

(Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Али

05.05.2021 19:16

Опет ниста тебе приватник плати колко радис простом рацуницом колико пара толико музике, без колективног уговора макар на нивоу РС-а нема ни годисњег, ни боловања о 13 ој и регресу да не писем све у свему пасос у дзеп изгледа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

06.05.2021 07:21

Са повећањем појединих плата повећаће се и цене, кренуће инфлацја, настрадаће незапослени, људи са ниским платама код приватника, људу који немају посла и раде сезонске послове, људи који обарђују земљу, пољопривредници, пензионери. Мислите о томе!

Name

Ноле

05.05.2021 19:25

Па то је просто као пасуљ повецати минималац.Дрзава смањи број дзебалебароса на дрзавним јаслама,самим тим будзету не треба толико пара,сто повлаци за собом смањење пореза и доприноса,и ето нацина да минималац буде и 700КМ.Само не знам засто је код нас све супротно,и засто се креце од послодавца,кад знамо да риба смрди од главе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ноле

05.05.2021 20:34

У цијелој ЕУ су доприноси на плату исти или веци од ових код нас. Од тих доприноса се финансирају све највазније ствари у друству као сто су образовање, здравство и да не набрајам даље. Дакле у најразвијенијим капиталистицким земљама послодавци све ово плацају за раднике, и при том им се и те како исплати да раде. Није код нас проблем само то сто је будзет преоптерецен, вец и то сто су послодавци прекомјерно похлепни и зеле да зараде енормне паре, веома брзо, наустрб својих радника. Зато су плате мале, а не због много ухљеба. Овдје се не зна ко је гори по лоповлуку и похлепи, дрзава или приватни сектор. Да је икаква дрзава, натјерала би послодавце законима да плате пристојно свацији рад, а ко не мозе да то испуни не треба ни да ради! Будзет никако не треба да се умањује, вец кад се скине сав ненормални висак радника у јавном сектору, тај новац треба да се усмјери у оно сто нам свима треба: сколе, болнице, путеве... а не у дзепове приватника а ми да и даље зивимо као и средњем вијеку. Нико нормалан не мозе да зели да се дрзавни будзет смањује, вец само да се постено и паметно користи!

Name

Ноле

06.05.2021 00:47

За ре ноле:сустина твог коментара је ок,али за прву реценицу ниси у праву,јер су порези и доприноси у вецини земаља ЕУ 33 %,а не 50 као код нас.У вецини нормалних земаља је индустријска струја,вода,комуналије...цак и јефтинија него за домацинства,само код нас је обрнуто,без икакве логике.Према томе,опет понављам,риба смрди од главе...

Name

Ре: Ре Ноле

06.05.2021 08:46

Бас тако. Послодавци овдје су похлепни и израбљују људе за мале паре

Name

Ре Ноле

06.05.2021 10:44

На тих 30ак % заборавио си да додас пензионо, које се свуда рацуна посебно. Изадје тацно као код нас, изнад 50% када се све одбије од плате. Радим вец двије деценије у ЕУ, зивио сам у 6 разлицитх дрзава и у свакој је било тако. Сада сам у Скандинавији, гдје укупно оде скоро 60% плате на порезе, доприносе и пензију. Ово је врло лако провјерити на интернету, а мозе ти потврдити и било ко ко ради у иностранству.

Name

Синдикат

05.05.2021 19:35

Овакав синдикат какав је наш је бескористан. Ту само шачица синдикалаца несто профитира. Њих се ниста не пита,а и они се несто не упињу да несто раде.Какав је то синдикат који не напада власт,а ни власт не напада њих. Све је представа за народ. Већ се зна да ће повишица за здравство бити 5%, Ранка ће то као избоксовати до првог јуна послије теских преговора. Ја не знам ни ко њих бира, ни кад буду избори. Изгледа да су то радна мјеста до пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

05.05.2021 19:54

Свагдје у свјету је плацен рад а у овој такозваној дрзави је плцен нерад мјесто да у привреди буде плата дупло веца него у јавном сектору то је обрнуто.Они који пуне будзет то је такозвани реални сектор у ком ниста није реално осим имена, они раде за минималац а они који користе та средства имају дуплу плату јебем те дрзаво без правде и закона.

Name

Од свих задатака и обавеза

05.05.2021 20:37

Синдикату радника у РС је остало само име. Ранка са екипом суверено газдује, синдикат је претворен у владину агенцију. Умјесто да синдикат организује протесте и штрајкове против владе, код нас ће радници морати организовати протесте против синдиката.

Name

Ре Синдикат

05.05.2021 21:15

Статут синдиката је такав да се фсктицки избори проводе са врха, формално се бира у синдикалним организацијама. Ранка одавно нема подрске ни 10%, у дилу са Владом она је као „изнудила" сада повецање плате, да би узела јос један мандат на текуцим изборима. То це она „вратити" власти на изборима "22. Од 2004 г је промотер снсда. Умјесто у организовању протеста за првомајске празнике, Ранка је са другом персоном Зељком пила кафу. Целници ССиндиката су дозивотни. За Дом синдиката стице се станарско право (у осталом плате су у рангу министарских).

Name

Цица

05.05.2021 21:21

Синдикат ради само за себе и имају енормне плате, кога брига за раднике, нека Тривић и Мишић живе од 520км.Паковати кофере, нема друге, ова тиранија неће престати.

Name

Борац111

05.05.2021 20:27

Ниста им нетреба дати док год их води Ранка Мисиц-какав је то синдикат???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иза кулиса

06.05.2021 04:08

Доци це нова Ранка, све це бити исто јер их бира власт, да с њима замајава раднике... Синдикат су највеци лицемјери и полтрони на политицкој сцени, у рангу су оних папака, јер се у континуитету времена стално продају, цјенкаре, само за своје лицне интересе, док радницима пласирају и дијеле сарене лазе... Све је исто деценијама уназад,... постојање као фол синдиката, који је само форма и велика фарса.

Name

Овај

06.05.2021 06:23

Синдикат је као и Борачка све папак до папка ништа не смију док Додо некаже.

Name

Д

06.05.2021 03:23

Пола ради за минималац који храни оне који добијају веће плате. У овој земљи све ненормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

06.05.2021 04:08

Бандо лоповска исти сте ви као ови из власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

06.05.2021 04:28

Срам те било тривицу какав популизам ти спомињес какво црно поредјење кад добро знас да смо последњи по примањима .Мозес заједно са Умицевицем под руку фукаре богатите се на тудјој муци....је.....о вас додик који вас је скупио око себе.22 је близу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не цијени се рад

06.05.2021 05:36

У дрзавној управи сви имају исте плате радио, не радио, приватни факултет или дрзавни.Вецини би исплативије било слати плате постом,само да не долазе на посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

06.05.2021 05:55

КОД ОВАКВЕ ПОТРОШАЧКЕ КОРПЕ И СВАКОДНЕВНИХ ПОСКУПЉЕЊА ОСНОВНИХ ЖИВОТНИХ ПОТРЕПШТИНА, СВЕ ИСПОД ХИЉАДУ КМ ЈЕ СОЦИЈАЛНА ПОМОЋ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

06.05.2021 05:56

Све су криминалци не дају вецу плату. Тривиц никад о повецао плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лисица

06.05.2021 08:54

ТРИВИЦУ ДАБОГДА ТЕ БОГ КАЗНИО АЛ ТАМО ГДЈЕ НАЈ ВИСЕ БОЛИ.ИЗРОДЕ ТИ ОДЛУЦУЈЕС О РАДНИЦКОЈ ПЛАТИ.ДАБОГДА У КРЕЦАНИ ГОРИО.

ОДГОВОРИТЕ