Новац за борбу против короне спискали на лигњу 

Јапански град Ното у покушају да привуче туристе донео је контроверзну одлуку да средства намењена борби против короне потроше на огромну розе скулптуру.

Свијет 05.05.2021 | 18:52
Новац за борбу против короне спискали на лигњу 

Град Ното, смештен на обали Јапанског мора, ових дана се суочава са бројним критикама након што је на огромну статуу лигње потрошио средства која су била намењена за спровођење мера у борби против ковида-19. Градске власти су, наиме, искеширале око 185.000 евра за скулптуру како би промовисале локалну туристичку индустрију.

Локалне новине притом су цитирале градске званичнике који су рекли да су "летеће лигње" замишљене као део туристичког погона за помоћ економији погођеној епидемијом. Ружичасто-бела лигња има раширене краке поред којих заинтересовани могу да позирају за селфије.


Многе области у Јапану због пандемије короне бележе нагли пад броја туриста, а град Ното, где су лигње деликатес, наводно је од владе добио позамашну финансијску помоћ како би лакше пребродио корона-кризу.

Иако званичници нису били обавезни да сав новац потроше на мере борбе против короне, огромна сума која је дата за скулптуру разбеснела је многе.

"Мислим да би било боље да се тај новац потрошио на медицинске раднике којима у овим тренуцима очајнички треба подршка", рекла је Гардијану једна становница Нота.

Јапански туризам тешко да ће се ускоро опоравити. Прошлог месеца премијер Јошихиде Суга прогласио је ванредно стање у Токију и Осаки, а влада сад разматра и проширење строгих мера на префектуре Хјого и Кјото.

Мере, које укључују затварање ресторана и великих продавница, требало би да буду укинуте 11. маја, нешто више од 70 дана пре отварања летних Олимпијских игара у Токију.

Хирофуми Јошимура, гувернер префектуре Осака, где болнице грцају под налетом тешких болесника, рекао је да ће од централне владе затражити да продужи хитне мере јер се инфекције не смањују онолико брзо колико се очекивало.

Уз то, у Јапану је до сада вакцинисано мање од 2 процента становништва. У уторак је пријављено више од 4100 новозаражених, са чиме је број заражених скочио на 614.000 а број умрлих на 10.500.

Курир.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Марцоне

05.05.2021 17:14

То је Јапан па фрка за 185 000 еур! Ови наси хостаплери уз доруцак подјеле пар милиона тендера својим фирмама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

05.05.2021 17:28

Нису Јапанци дигли фрку, читајте мало! "...рекла је за 'ГУАРДИАН' *становница* Нота! ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

05.05.2021 17:52

Најјаце ми је ово,набавили скулптуру да народ прави селфије.Е ако је све у зивоту спало на селфи,ја одох на село цувати овце без тв и тел...

ОДГОВОРИТЕ