Има 27 година и постао је милијардер

Криптовалуте су тренутно веома популарне у свету, а њихови креатори зарађују огромне своте новца. Један од њих је и Виталик Бутерин, 27-годишњи милијардер који је креирао једну од најпознатијих криптовалута - етереум (етхереум).

Свијет 05.05.2021 | 18:36
Има 27 година и постао је милијардер

Бутерин је руског порекла, али живи у Канади од шесте године.

Љубав према информатичким и дигиталним технологијама је наследио од оца, компјутерског инжењера, па је тако 2013. креирао криптовалуту (тада је имао 19 година) етереум, коју је представио две године касније, а сада у свом новчанику има око 333.500 тзв. етера.

Уколико тај износ етера помножите са 3.500 долара, добићете више од 1,1 милијарду долара.

Међутим, Бутеринова активност ту не престаје па је тако 2012. године заједно с Михаијем Алисијем основао Биткоин магазин, портал који је убрзо прерастао у први озбиљан портал о криптовалутама. На њему је Бутерин редовно објављивао разне информације за блокчејн и криптовалуте, а касније ће се показати да је његов улазак у овај свет био пун погодак.

Занимљива чињеница о Бутерину је да није превише активан на друштвеним мрежама, што је заправо изненађујуће за особу која има 1,4 милиона пратилаца на Твитеру.

Међутим, његов успех је и даље изузетно видљив, поготово уколико се у обзир узме податак да се цена етера више него учетворостручила 2021. године и порасла за 375 одсто.

Тако је етереум тренутно друга највећа дигитална криптовалута према тржишној вредности и реч је о нешто мање од половине тржишне капитализације биткоина.

Према ЦоинМаркетЦапу, укупна вредност етереума сада износи око 403 милијарде долара. Цена једног етера у уторак је износила 3.482 долара.

Иако инвеститори купују и продају хиљаде различитих криптовалута, етер и биткоин чине готово две трећине целокупног глобалног криптотржишта вредног 2,3 трилиона долара.

Криптоентузијазам је нагло порастао у априлу, када је трговачка платформа "Цоинбасе" изашла на берзу по процени од 86 милијарди долара. Биткоин је нарастао на рекордно висок ниво, праћен дивљим растом од 500 посто у доџкоину, који је 2013. године настао као "шаљива валута", пише ЦНН.

Симпатизери криптовалута су годинама инсистирали на томе да би етереум, биткоин и други дигитални новчићи могли направити револуцију у свету финансија па би се могло рећи да се то тренутно дешава.

Највећа разлика између биткоина и етереума је што први има дефинисан максимум производње од 21 милион јединица, чиме је осигурано да инфлација не може узроковати пад вредности криптовалуте.

Етереум нема дефинисан максимум, али има фиксни лимит производње. Тренутна производња је око 15 милиона етера годишње, односно, пет етера у секунди.

Ово својство омогућава стабилност цене етереума, што га чини погодним за обављање трансакција као стабилно и сигурно средство плаћања. Управо то је била идеја код стварања етереума, јер су дотадашње криптовалуте имале велику нестабилност у цени.

Курир.рс/Клиx.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Знатизеља

05.05.2021 17:45

Дали је овај цуо за Додика Бају није он са том ловом Баји ни до кољена..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

05.05.2021 17:54

Аха,он има милијарде "лебдецих"пара,а кад треба отици себи патике купити,трази од маме и тате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

05.05.2021 18:18

појма ти немаш,каквих лебдећих пара,па може продати у свакој секунди колико хоће

Name

Ре

05.05.2021 18:35

Опасан момак исти као нас Баја.

Name

Вук

05.05.2021 19:31

Нема овај ни за шишање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инг

05.05.2021 19:32

Млади људи по свијету раде невјероватне ствари. Граница милионера и миљардера је пала на испод 40 година. Радим с разним људима сиром свјета и останем затецен младим људима који разумију индустрију и посао на нивоу некога са висегодисњим искуством а немају ни 30. Млади људи су у цијелом свијету носиоци развоја привреде висе него икад. Док се политицари баве с глупостима, сваким даном губе највриједнији дио друства. Немају ни представу колика је цијена свега тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Инг

07.05.2021 14:42

Ако радите по свијету знате онда сигурно да ти млади људи не расту на дрвецу. Они су производ васпитања, а највисе врхунског образовања. И ја годинама радим, углавном по ЕУ, и сретао сам уценике основних скола који су функцуонално писменији и обавјестенији од насих студената. Код нас најбољи студенти, са најбољих факултета, дипломирају потпуно неавјесни реалног свијета у професионалном смислу. Не њиховом кривицом, вец зато сто су нам образовни програми толико застарјели да се то не мозе описати. Глобално гледано, потпуно је губљење времена ици у сколу или студирати било ста на Балкану.

Name

Матриx

05.05.2021 19:42

Најважније је да ти имаш шупље џепове и шупаљ мозак.... поклопи се ушима и ћути кад немаш појма о криптовалутама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како су настале

05.05.2021 19:48

Тако дјелају и тако це и заврсити као "саљиве валуте".

ОДГОВОРИТЕ