Србија: Порезници испитују имовину изнад 150.000 ЕУР

Од 12. марта ове године у примени је давно најављивани Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу. На удару су сви који су у року од три године стекли имовину која је за 150.000 евра већа од њихових прихода у исто време, а начин на који ће порезници чешљати имовину "сумњивих" укључиваће чак и њихово понашање на друштвеним мрежама.

Вијести 05.05.2021 | 16:52
Србија: Порезници испитују имовину изнад 150.000 ЕУР

Према новом закону, провери подлежу и људи који носе сатове од више десетина хиљада евра и хвале се њима на друштвеним мрежама, јер ће инспектори убудуће "чешљати" и друштвене мреже, па би најбогатији требало да припазе шта постављају на своје Фејсбук, Твитер, Инстаграм и друге налоге.

Из Пореске управе су објаснили како ће изгледати та провера.

"Између осталог, одељење за претходни поступак ће видети налоге на друштвеним мрежама одређеног лица, ту ће видети слику неког скупоценог сата и онда ће покренути питање колико тај сат вреди. Он ће у контроли бити у вредности имовинског порезника. Ми водимо рачуна о томе, али да би дошли до тога одељење за ризике треба да каже одељењу за претходни поступак да је то физичко лице вредно пажње Пореске управе", рекао је недавно медијима Мирослав Ђиновић, помоћник директора Пореске управе и председник Радне групе за спровођење закона.

Пореска управа ће практично проверавати имовину, њену вредност и порекло ... билансе, затим рачуноводствене извештаје, али и стање рачуна у банкама и друге евиденције и базе.

Када одељење за ризике утврди несразмеру између имовине и прихода, то физичко лице иде у претходни поступак. Одељење за претходни поступак има задатак да се писаним или електронским путем обрати свим онима који располажу подацима које нису могли да преузму.

Пореска управа тренутно има 20 специјализованих службеника за примену Закона о пореклу имовине, а запослила је и око 30 пореских инспектора.

"Регистар ризика помоћи ће да се направи ранг листа оних који ће се контролисати". објаснио је помоћник директора Пореске управе, и истакао да Пореска управа већ сада може да направи ранг листу најбогатијих грађана Србије. Додао је и да је у току упаривање имовине корисника с приходима.

Ко ће бити провераван биће утврђено годишњим смерницама које доноси директор Пореске управе, које нису јавне, али поступак се може покренути и по пријави грађана или неке институције.

Обавезно пријавити и рачуне у иностранству

Закон ће се односити једнако на све грађане. Дакле, не само на политичаре и естраду и на државне службенике, већ и на остале грађане који којих се утврди несразмера између пријављених прихода и увећања имовине.

Нови закон предвиђа да су и сви који имају рачун у иностранству, а резиденти су Србије, дужни да пријаве и тај приход.

Период уназад који се контролише није дефинисан и Пореска управа може да иде онолико далеко колико одређена контрола захтева. Постоје методе којима може да се утврди фактичко стање, наводе порезници.

Порез и до 75 одсто

Закон предвиђа да се пореском стопом од чак 75 одсто опорезује незаконито стечена имовина. Такође, ако се у поступку провере имовине укажу основи сумње да је извршено кривично дело, јединица Пореске управе о томе обавештава полицију, Пореску полицију и јавно тужилаштво.

Практично, закон предвиђа да ко не буде могао да докаже да је на законит начин стекао имовину, остаће без три четвртине њене вредности, а ако суд утврди да је имовина стечена кривичним делом, могао би да му буде одузет целокупна незаконито стечена имовина.

У посебну јединицу Пореске управе, која ће водити и спроводити поступак, своје чланове треба да делегирају и МУП, Народна банка Србије, Управа за спречавање прања новца, Агенција за спречавање корупције, Републички геодетски завод, Агенција за привредне регистре и Централни регистар, депо и клиринг хартија од вредности.

Према речима министра финансија Синише Малог, Пореска управа кренула је да прикупља податке од разних институција.

"Сврха закона је да се утврди несразмера између имовине коју имате и прихода које сте остварили и пријавили", рекао је министар и нагласио да је то апсолутни сигнал да је Влада спремна да се ухвати у коштац са корупцијом и сивом зоном и да истера до краја "управо такву врсту богаћења".

Како је навео Мали, постоје људи који имају аутомобиле и куће и све, "а када их питате шта су од пореза пријавили, нису ништа".

(МОНДО/Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Па ето

05.05.2021 15:19

Сви грађани ако се будете држали закона Додик је држављанин Србије и чак је излазио на локалне изборе у Београду.Има вилу на Дедињу,маузолеј на Фрушкој Гори па да видимо порезнике у Србији кад толико најављују хоће ли платити порез?Лука Петровић Вукановић је усликао стан на Звездари у Београду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

05.05.2021 15:22

Нема ту озбиљне намјере, закон је и до сада постојао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИТАМ СЕ ПИТАМ

05.05.2021 17:21

ХОЦЕ ЛИ САД СВЕ КРИМИНАЛЦЕ СА ОВЕ СТРАНЕ ДРИНЕ ПОХАПСИТИ ПОЦЕВ ОД ЊИХОВОГ ВЕЛИКОГ КРИМИНАЛНОГ ВОДЈЕ ДОДИКА. ПА ЉУДИ ОСТАЦЕМО БЕЗ ЦИТАВОГ ВРХА СНСД. ЗА КОГА ЦЕ ОНДА УЛИЗИЦЕ И ГЛУПАЦИ ГЛАСАТИ

Name

Има наде

05.05.2021 15:35

За Србију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо мали

05.05.2021 15:40

КОД НАС НЕМОГУ УВЕСТ ТАКАВ ЗАКОН КАДА ВЕЦИНА ПЛИТИЦАРА ЈЕ КРАЛА ДРЗАВНУ ИМОВИНУ 15-20 ГОДИНА И САД СУ ТЕСКИ МИЛИЈАРДЕ КАКО ДА ИДУ ПРОТИВ СЕБЕ ТАКАВ ЗАКОН НЕЦЕ ДОЦИ НА РЕД НИКАД.ТО ДОДИК ОБЕЦАВА А ОН ЈЕ НАЈВЕЦИ КРИМИНАЛАЦ У СВОЈ ИГРИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

05.05.2021 16:27

Надрљат це ови насе патриоте по Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

05.05.2021 16:33

Сви лопови из власти остају недокуцени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЈ.ба

05.05.2021 16:47

Собзиром на то да М. Додик, располаже имовином у Србији, веће вриједности, од 150.000 € дали ће и он бити обухваћен овом одредбом и овим законом, уз то он има и србијанско држављанство?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАХ

05.05.2021 16:48

Господо прво Додик, Радисице, Лубурице, Каје и друге провјерите па тек потом остале. И ове балавце што возе бесна аута по Бањалуци одакле има паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуда

05.05.2021 17:56

Треба и свим из РС испитати имогину.Купују по Србији као да је распродаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

05.05.2021 21:24

Права власт троши пуууно више на кокање лопова, па нека то и докажу. Са стоком не можеш, него у земљу и залити кречом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може ли се

05.05.2021 22:27

По основу специјалних веза истрага проширити на РС?

ОДГОВОРИТЕ