"Отписани" у својој земљи; "Ово је апсолутно ужасно"

Претња Аустралије да ће затворити све оне грађане који се враћају кући из Индије изазвала је осуде.

Свијет 03.05.2021 | 22:38
"Отписани" у својој земљи; "Ово је апсолутно ужасно"

Критичари су ту ковид-меру означили "расистичком" и прогласили је кршењем људских права, пише ББЦ, а преноси Јутарњи лист.

Од понедељка, било ком Аустралијанцу који у земљу стигне из Индије прете новчане казне, али и до пет година затвора.

Ова мера долази након што је Канбера забранила све летове из Индије, жаришта коронавируса, до 15. маја.

Премијер Скот Морисон одбацио је оптужбе за расизам.

"Исте оптужбе упућене су влади пре више од годину дана када смо затворили границе с континенталном Кином", рекао је он за радио Сиднеј 2ГБ.

"У пандемији нема политике или идеологије... То нема никакве везе с политиком, ово је вирус."

Ова одредба је уједно и први пут да су Аустралијанци криминализовани због повратка у своју земљу, известили су локални медији.

Девет хиљада "отписаних"

Процењује се да у Индији има 9.000 Аустралијанаца, од којих је 600 класификовано као рањиво.

Влада је рекла да се мере које су најављене у суботу темеље на медицинским саветима усмереним на заштиту заједнице. Број новозаражених расте у Индији, а свакодневни нови случајеви у земљи прелазе 300.000 током 10 узастопних дана.

Функционери су рекли како је пораст стопе заразе међу онима који су се вратили из Индије током протекле две недеље изазвао забринутост. Аустралија је пратила ковидову стратегију елиминације - делом и строгом граничном контролом и обавезним карантином - те бележи 910 смртних случајева, што је много мање од многих других земаља.

Министарка спољних послова Марисе Пајн рекла је да 57 посто позитивних случајева у карантини чине они који су се вратили из Индије, што је раст од 10 посто у односу на март.

Рекла је да је то "врло значајно оптеретило здравство и медицинске услуге".

Међутим, критичари - међу њима неки медицински стручњаци и правне групе - тврде да је владин потез да криминализује оне који долазе из Индије екстреман и несразмеран здравственим ризицима.

Федерални сенатор Зелених, Мехрин Фаруки, написао је на Твитеру да су мере 'апсолутно ужасне и расистичке'.

Истакнути конзервативни коментатор, Андру Болт, рекао је да је политика 'толико подла и ирационална да је мора прогласити расистичком'.

"Не могу да верујем да бисмо белим Аустралијанцима који беже из, рецимо Енглеске, увели такву забрану путовања."

"Недоследност"

Аустралијски бивши повереник за дискриминацију на темељу расе, Тим Соутфомасан, истакао је "недоследност" у владиној политици, напомињући да забране и казне нису изречене Аустралијанцима који су се враћали из других држава на врхунцу њихових ковид таласа.

"Нисмо видели да су овако били третирани повратници из Сједињених држава, Уједињеног краљевства и било које европске земље, иако су стопе заразе биле врло високе и опасност од доласка из тих земаља била је врло велика', рекао је за Сиднеј Морнинг Хералд.

"Овде се користе различити стандарди, зависи из ког дела света долазите."

Чланови индијско-аустралијске заједнице, која чини око 2,6 посто становништва, изразили су бес због изненадне забране. Неки су за ББЦ рекли како осећају да се према њима понашају као према криминалцима и "грађанима другог реда" јер желе да побегне од опасности.

Правни стручњаци такође су изразили забринутост да привремена забрана крши међународно право. То укључује право грађанима да не буду лишени могућности уласка у своју земљу - што је право признато у Међународном пакту о грађанским и политичким правима, а чији је потписник и Аустралија.

"Влада мора да покаже да ове мере нису дискриминаторне и једини су прикладан начин решавања претњи јавном здрављу", рекла је аустралијска Комисија за људска права.

Забринутост за карантин

Такође, ситуација у Индији поново је пажњу скренула на аустралијски карантински систем у коме је од новембра забележено више од десетак инфекција.

Земља је успешно водила политику обвезне, 14-дневне изолације за све међународне доласке - углавном у хотелима.

Али, влада је рекла како пораст позитивних случајева из Индије прети да преплави њем карантински систем, који је способан да поднесе максимални лимит од два посто заражених.

Аустралијско удружење лекара, кровна лекарска организација, рекло је да је потреба за заустављањем долазака из Индије показатељ "крхкости" карантинског система.

"Радије бисмо да се наша влада посвети поправљању карантинског система и довођењу Аустралијанаца кући, уместо да ову забрану продужује дуже него што треба".

(Б92)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Саровиц НАТО 99ка

03.05.2021 21:46

А против тога сјеца језика, политицких. Народна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

04.05.2021 04:18

Ово је само потврда какво је стање у свијету, Сиромасни су увијек народ петог реда за богате. Користе их само за своје интересе и прицају нам празне прице, Као ви сте на Европском путу а у ЕУ стицете никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.05.2021 04:24

Ово је право лице демократије и демократског запада и његових савезника. Није случајно што су у ЕУ само вјерни Хитлерови савезници који кроје свјетску политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ага

04.05.2021 04:55

А није расистицки закон у европи? Заразис се у тој земљи гдје зивис идес на карантин и боловање сто је логицно. Одес у другу земљу и вратис се и слуцајно те тестирају позитивно након повратка идес у карантин и одузимају ти од годисњег одмора сваки дан проведен у карантину! И то вец преко годину дана тај закон влада???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ага

04.05.2021 08:21

Пандемија влада. Људи масовно умиру. Ако неко у оваквим условима иде у другу земљу, и треба да остане без годисњег одмора. Ко их је тјерао да иду у Индију, или вас да путујете? Људи се понасају крајње безобразно и размазено, а онда кукају да им неко одузима нека права...

Name

Ноле

04.05.2021 05:09

Ово није узасно,вец једино исправно.Да су сви овако радили на поцетку пандемије,сад би корона била наса прослост.А кад се само сјетим мамлаза на целу свих дрзава кад су се организовали летови за повратак својих градјана из Кине,и кад се кумило,молило,вапај је одјекивао.Резултате те одлуке видимо и дан данас,и гледацемо их јос дуго...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кенгур

04.05.2021 05:27

Мала земља немају их где ставити, о земљо Индијо профундај се. 9000 и сви зиви и здрави и политицари их се боје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво иду

04.05.2021 07:47

Отписани, па повратак отписаних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

04.05.2021 08:02

Та Аустралија је једна куртонска масонска творевина, узас......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.05.2021 09:20

Због 9000 људи неце да угрозе 22 милиона у Аустралији. Сасвим исправно размисљање и забрана је само 15 дана. Ниста страсно, оа и ако продузе имају одговорност за тренутних 22 милиона у Аустралији. Битно је да појединци осуде "Запад". Народ, који је склон осудјивању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

04.05.2021 10:24

ТО СУ ГРАДЈАНИ КОЈИ ЗИВЕ У ИНДИЈИ А ИМАЈУ САМО АУС. ДРЗАВЉАНСТВО. КАД ЈЕ ТАМО ЗАГУСТИЛО АЈМО У АУСТРАЛИЈУ. БРАВО ЗА ВЛАДУ АУСТРАЛИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

04.05.2021 16:41

Слазем се потпуно ?