Ништа од протеста, још једна шанса министрима

Иако су раније пољопривредници из БиХ најавили за сутра блокирање граница и заједничких институција, јер Савјет министара БиХ није усвојио одлуку о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из Европске уније на период од двије године, пољопривредни произвођачи су ипак одлучили надлежнима дати још једну шансу.

Босна и Херцеговина 03.05.2021 | 20:12
Ништа од протеста, још једна шанса министрима

Како кажу, ратари ће сутра, умјесто блокаде граница, отићи пред заједничке институције у Сарајеву и тражити још једном да надлежни одлуче о усвајању ове одлуке, која би подразумијевала да се на увоз расхлађеног говеђег и свињског меса уведе царина од 10 одсто плус прелевмани од 1,5 КМ по килограму увезеног свињског меса и 2,5 КМ по килограму говеђег меса.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС,  казао је за "Независне" да,  будући да се прољећна сјетва одужила, пољопривредници оцјењују да им је прече да посију своје површине него да иду на протест.

"Обећање које смо добили  од Милорада Додика, предсједавајућег Предсједништва БиХ, који нам је обећао да ће српски представници у државним институцијама блокирати усвајање буџета уколико се не постигне договор о увођењу заштитних мјера,  охрабрило је представнике  пољопривредника да одустану од протеста", казао је Маринковић.

Додао је да је мишљења да Савјет министра БиХ сигурно ни на сљедећем засједању неће донијети одлуку која ће ићи у корист пољопривредних произвођача, те да ипак без протеста неће ништа урадити, односно усвојити поменуту одлуку.

"Уколико у скорије вријеме не буде усвојена ова одлука, ми ћемо тражити и смјену министара  у Савјету министара, јер се према нама понашају као према грађанима трећег реда, једноставно не доживљавају ни нас ни наше проблеме озбиљно и наравно да ћемо морати да тражимо одређене помаке за нас, јер је очигледно да овако више не може", закључио је Маринковић.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, истиче да протеста ипак неће бити, али да ће бити одржан састанак свих удружења  пољопривредника у БиХ у Сарајеву.

"Ми ћемо вјероватно имати и у току дана конференцију за штампу пред заједничким институцијама, тражити да сједнемо с надлежнима и да ријешимо ово питање. Ако не нађемо разумијевање за 10 до 15 дана, онда идемо у тоталну блокаду граница, али и институција",  казао је Бакајлић.

Да ће ратари дати још једну прилику Савјету министара БиХ да уведе заштитне мјере, потврдио је и Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ.

"Протеста који су били заказани за данас неће бити, али представници свих  удружења пољопривредника из БиХ ће се данас састати испред заједничких институција, гдје ће одржати конференцију за медије и тражити од Савјета министара да још једном размисли о својој одуци", казао је јуче Бићо.

Додао је да ће они тражити да се  предложе заштитне мјере и за земље ЦЕФТА.

"У овој држави није ништа коректно ни према коме. Ми ћемо говорити из угла пољопривреде. Ово је једина држава која нема јединствену институцију која ће се бавити пољопривредом. Немамо министарство пољопривреде, гдје би све функционисало пуно лакше, али ако не може министарство, постоје агенције и уреди који су већ регистровани, а они би требало то да раде. Друга ствар је срамота власти да неће да заштити домаћег пољопривредника и домаћу производњу, него фаворизује увоз. Да није жалосно, било би смијешно", каже Бићо.

Подсјећамо,  Савјет министара БиХ  је 22. априла  по четврти пут одбио  да усвоји одлуку о увођењу прелевмана и царина на расхлађено говеђе и свињско месо.

За ову одлуку тада су гласали само министри из Републике Српске у Савјету министара БиХ, док су министри из Федерације БиХ одбили усвајање такве одлуке без образложења.

(Независне)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Политицари су

03.05.2021 18:17

Једна странка. Али имају једну слабост. Не могу без реакција људи, по могуцности, из њихових програмских сема, да ли људи управљају својим активностима и оним сто их окрузује, попут њива, навика, размисљања, или за то немају кад, немају стрпљења. Девијације зиве од неистрајности у расудјивању опстих ствари и похлепи уздању у несто сто је привремено, као и лутрија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

03.05.2021 18:18

Зато нам и јесте овако.... Хљеба немају али вјерују обецањима. Благо политицарима са оваквим јадима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2021 19:13

Проблем је сто нема нико ко би повео народ или предложио несто револуционарно. Сви ови политичари сто су један дан позиција а други опозиција немају ниста понудити.

Name

Пеђа

03.05.2021 18:35

Ма какву им шансу дајете. Не разумеју они ништа људско. Они разумеју само језик силе и зато без масовних протеста нема ништа. Велике паре узимају од увозничког лобија и неће их се лако одрећи

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

03.05.2021 18:50

Е моји пољопривредници, сада сте тек пропали, али изгледа да је судбина тако хтјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мућни главом

03.05.2021 19:10

И постани флексибилан. Данас су трендови те такозване вјештачке интелигенције, да богдом није дошло тако нагло и под таквим притиском. А ви видите, направите мало виртуално друштванце и едукацију о том што ви знате, да то остаје као информација као ресурс. Успут покушајте унапредити работу.

Name

Ре

04.05.2021 04:45

Баш тако,отјерати стоку мотком..

Name

Изногуд

03.05.2021 19:09

Јао јао вјерујете Додику. Наивцине. Па они будзет неморају усвојити до октобра за ову године а до тад сте ви поцркали заједно са нама. Али вјерујте ви. Ми невјерујемо спремили смо пасосе и вакцину примимо у Србији или овде и бај бај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Кочић

03.05.2021 19:19

Овдје су људи највеце кукавице и полтрони.Људи без ријеци и муда.Ста цекате Борци и Пољепривредници да вам Лазу вјецно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стока

04.05.2021 05:24

Засто је овај народ овако кукаван и полтронски, не могу себи доци??? Управо ради оваквог, свеопстег понасања они постају силнији, бахатији, поганији,... свете се све безумније, а ми смо одавно за исте стока, јер се тако односе према нама...

Name

БЛ

03.05.2021 19:55

И њих Милорад поткупљује као стоку. Нико ту карактера нема сви су дусе продане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

03.05.2021 19:56

Бице то све ок, ма тај се за све пита само ви њему верујте и узивајте. Цу уцјенице их будзетам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

03.05.2021 20:00

пастир је купио главне овце за ситну лову ..остале овцице нек снивају боље вријеме док главне купе мало кајмака..а баја ,баја узива у свом небисеру у москви ,а кумови по вилама у монаку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марас

03.05.2021 20:19

Нек сте има дали 1000 шансу јер су заслузили. Е моји пољопривредници реците ко је узео кес и ко саботира протесте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гордана

03.05.2021 22:01

Ста нам ради овај цовјек па то је цудо !!!био је у Градисци 23 априла ...изненада ...састао се са пољопривредницима ..дотукао нас је до дна !!!

Name

МЕНАГЕР

03.05.2021 20:38

Ако је Додик обецао онда нема ста Није он вама обецао то сто ви говорите обецао је он вама дио од 300 000 000 км Хрпа је све мања и мања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.05.2021 20:55

Господо пољопривредници, колико пута хоћете, да вам политичари обећају, па да вас опет зезну (по ко зна који пут), док не схватите, да вас исти не шљиве ни један одсто. Обећање лудом радовање. Само блокада и протести, пошто послушне овце никоме не требају. Превелика је конкуренција. Неко мора за права и да се бори. Не треба очекивати од власти, да зна шта је најбоље за њен народ, јер ако се само власт пита, неко ће остати кратких рукава, а то сигурно није власт. Разне неправде се дешавају, јер ћутимо и трпимо и што више ћутимо и трпимо, ланац око врата биће све тијешњи. Све док се будете уздали у обећања, очекујте у међувремену и додатно поскупљење репроматеријала, док чекате од власти, да вам се смилује. Господо, ако ћете се сагињати пред онима, којима порезом пуните џепове, онда идите у други план, а пустите у први план оне, који су способни да представљају пољопривреднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

04.05.2021 04:42

Дајете им још једну шансу? А дају ли они вама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.05.2021 05:58

Цетири министра се промијенили а протести и даље трају и онда јос једна санса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

04.05.2021 06:23

Тај исти представник пољопривредни ка примио мито и сељацима бацају прашину у очи мало им је кажу прашине са њива ако смо сељаци бас смо сељаци тако нам и треба кад верујемо празним обећањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

04.05.2021 06:24

Рјешиће то мљекар само док прода фарму.

ОДГОВОРИТЕ