БиХ може поново да се нађе на "црној листи"

Удружење банака БиХ упозоравају надлежне нивое власти као и јавност на опасност поновног стављања Босне и Херцеговине на тзв. "црне листе" Европске уније и ФАТФ-а због одлагања доношења закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

Република Српска 03.05.2021 | 14:06
БиХ може поново да се нађе на "црној листи"

Поводом састанка на тему нацрта Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности који је заказало Министарство безбједности БиХ за уторак, 04. маја, и на који су позване владе и надлежна министарства свих нивоа власти у БиХ, из банкарског сектора скрећу пажњу одговорним званичницима на хитно доношење тог законског рјешења.

- Неопходно је да нови Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности буде усклађен са међународним стандарима за ову област, односно и да обухвати сегмент дигитализације. Имати одговарајуће и међународно прихватљиве стандарде спречавања прања новца и финансирања терористичких активности, јесте међународна обавеза Босне и Херцеговине - каже се у саопштењу Удружења банака БиХ.

У саопштењу се наводи да сматрају потребним упозорити надлежне нивое власти као и јавност на опасност поновног стављања Босне и Херцеговине на тзв. "црне листе" Европске уније и ФАТФ-а због одлагања доношења овог закона.

Подсјећају да је Босна и Херцеговина већ била на тзв. "црним листама", такође из разлога што је одлагано доношење прописа, те је за брисање са ових листи био потребан дужи низ година.

Евентуално недоношење новог закона може опет узроковати финансијске и друге посљедице како грађанима и пословној заједници тако и Босни и Херцеговини, каже се у сасопштењу Удружења банака БиХ.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ц

03.05.2021 12:38

Нека се униформишу, такав им је и члан предсједништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.05.2021 12:47

Мислим на Црњој листи јер ова сада је црна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јааа

03.05.2021 13:44

Зар нас нека будала дрзи на било којој листи осим црне???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

03.05.2021 15:14

Вјероватно ће нам избрисати кредите , или можда ће бити инфлација па да их из једног џепа вратимо, ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.05.2021 15:53

На црну листу треба додига, човића и изетбеговића, а не бих, одузети им све покретно и непокретно и у затвор. Мало слово по заслузи, нису вриједни помена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

03.05.2021 16:03

То је пренос надлежности, ни по коју цијену не треба пристати на то па макар нам увели и санкције. Ионако годинама смо живјели под санкцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Дудук

03.05.2021 16:11

Ја сам већ на црној листи... код мене се пере и по скупој тарифи...

ОДГОВОРИТЕ