Овлаштења Штаба прекршена, забране кретања неуставне

Уставни суд Републике Српске утврдио је у четвртак да закључци Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања (полицијски час) током прошле године, нису били у сагласности са Уставом те Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Република Српска 01.05.2021 | 09:18
Овлаштења Штаба прекршена, забране кретања неуставне

"Републички штаб за ванредне ситуације прекорачио је своја овлашћења оперативно-стручног тијела формираног за координацију и руковођење приликом заштите и спасавања на територији Републике. Штаб није био овлашћен ни да, у смислу одредби Закона о заштити становништва од заразних болести, ограничи кретање у зараженом и угроженом подручју", саопштено је из Уставног суда Републике Српске.

Такође, Уставни суд Републике Српске навео је и то да се само законом могу увести ограничења кретања уколико је то неопходно ради заштите безбједности и здравља људи те да је Републички штаб за ванредне ситуације, супротно уставу, на себе преузело законодавна овлашћења Народне скупштине Републике Српске.

На другу страну, Уставни суд Републике Српске није прихватио иницијативу за оцјењивање уставности и законитости одлуке о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске коју је донијела Народна скупштина, јер сматра да је парламент био овлаштен да је донесе.

Уставни суд је на сједници у Бањалуци оцијенио да је парламент Српске био овлаштен да на приједлог Владе донесе одлуку којом је због настале епидемиолошке ситуације усљед појаве вируса корона проглашено ванредно стање на територији Српске.

Међутим када је ријеч о забранама кретања које су наређиване на територији Републике Српске, оне су биле неуставна. Успостављени Републички штаб за ванредне ситуације није тијело може доносити такве одлуке. 

Ево шта каже Уставни суд Републике Српске:

Уставни суд је донио одлуке у предметима којим је утврдио да закључци Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања на територији Српске од 31. марта, 6. априла, 27. априла и 5. маја прошле године у вријеме важења, нису били сагласни са Уставом, Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и Законом о заштити становништва од заразних болести.

"Уставни суд је утврдио да је Штаб, доносећи оспорене закључке, прекорачио своја овлаштења оперативно-стручног тијела формираног за координацију и руковођење приликом заштите и спасавања на територији Републике, сходно релевантним одредбама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама", саопштено је из овог суда.

Уставни суд је на том плану утврдио да Штаб није био овлаштен ни да, у смислу одговарајућих одредаба Закона о заштити становништва од заразних болести, ограничи кретање у зараженом и угроженом подручју, имајући у виду надлежности министра здравља и социјалне заштите у овом контексту.

"Уставни суд је констатовао да се само законом могу увести ограничења кретања уколико је то неопходно ради заштите безбједности и здравља људи, те да Републички штаб за ванредне ситуације није био овлаштен да оспореним актима ограничи и забрани кретање на територији Српске.

Поступајући на овакав начин, ово тијело је, супротно Уставу, на себе преузело законодавна овлаштења Народне скупштине, чиме је поступило супротно зајамченим начелима владавине права и подјеле власти", наведено је у саопштењу Уставног суда. 

Подсјетимо да је Републички штаб за ванредне ситуације тијело које је формирано на основу Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама зарад ефикасније борбе против вируса корона и на његовом челу је премијер Републике Српске.

Овај штаб између осталих доносио је низ наредби који се тичу забране кретања И мјере увођења полицијског часа у Републици Српској.

Подсјетимо такође да је пресудом првостепеног суда у Приједору из септембра 2020.године, ослобођено одговорности лице које је прекршајно кажњено због кршења забране кретања за вријеме полицијског часа у Републици Српској а на основу Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације. 

Тамошња полиција казнила је Приједорчанина је казнила 13. априла ове године зато што је затечен у возилу на улици у 20 часова и 30 минута, пола сата након почетка полицијског часа.

Основни суд је донио рјешење којим Приједорчанин није крив из разлога што се наредба Републичког штаба за ванредне ситуације, који је прописао казне и забранио кретање, не може сматрати за обавезујућу, јер се не ради о државном органу.

Суд је утврдио да у у вријеме чињења радње од стране окривљеног, “није било на снази рјешење нити наредба државног органа у вези с ограничењем или забраном кретања или задржавања лица на одређеним јавним мјестима или подручјима” Закључак о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске од 6. априла 2020. године и Закључак о продужењу примјене тог закључка од 13. априла 2020. године је донио Републички штаб за ванредне ситуације којег оснива Влада Републике Српске а који представља оперативно-стручно тијело.

"Према томе, Републички штаб за ванредне ситуације није државни орган”, пише у пресуди приједорског Основног суда. Пресуда даље појашњава како Републички штаб за ванредне ситуације јесте могао да донесе препоруке за увођење забране кретања, али да су наредбе или забране морале да буду донесене од званичног државног органа што није учињено.

Сада се у цијелу ствар укључио и Уставни суд Републике Српске

Поменимо да је све више оних који сматрају да су им мјерама за борбу против коронавируса била нарушена основна људска права.

На другу страну тачно је да се нека права током успостављања ванредног стања и у ектремно ванредним ситуацијама неке основна права могу ускратити, али је и тачно да се морало ићи са увођењем блажим мјерама, дистанца , маске и слично.

Окупљања, изражавање и слично су релативна права која се могу ограничити у циљу заштите здравља становништва.То је став и Европског суда за људска права и УН комитета. Права која су апсолутна и која се не могу ограничити су нпр. она везана за забрану мучења, слободу мисли и слично.

Портал БУКА већ је раније писао о неким одлукама Уставних судова у Европи па није згорег се подсјетити на то. Средином јула прошле године мјере затварања трговина и ограничење кретања је држава Аустрија прогласила неуставним, а нешто раније и словеначки уставни суд донио је одређене одлуке везане за оцјену предузетих "епидемиолошких" мјера сузбијања ширења короновируса.

За разлику од њих, хрватски Уставни суд у понедјељак 14.септембра прошле године је закључио да су закони које је о овластима Стожера цивилне заштите донио Хрватски сабор у складу с Уставом те да је законита већина одлука Стожера донесених због епидемије коронавируса. 

Уставни суд БиХ је априла 2020. године утврдио да је забрана кретања и обавезно ношење маски у Федерацији БиХ - неуставни

Уставни суд БиХ закључио да мијешање у основна људска права и слободе гарантиране Уставом Босне и Херцеговине и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода (Европска конвенција), у конкретном случају права на приватни живот и на слободу кретања, које је извршено наредбама уских сегмената извршне власти о обавезном ношењу заштитних маски и о ограничењу кретања, у конкретном случају кризних штабова министарстава здравства, када је изостало активно учешће у доношењу и преиспитивању наређених мјера од стране највиших органа законодавне и извршне власти, представља кршење наведених људских права и слобода.

Пресудом од прије неколико дана и Уставни суд Републике Српске одлучио је да увођење забране кретања од стране Републичко штаба било - неуставно.

Шта сад?

Нина Кисић адвокатица из Сарајева, која је оборила на Уставном суду БиХ , Одлуке о ношењу маски и забрани кретања каже за БУКУ да је одлука Уставног суда РС је дефинитивно позитивна и на трагу сличних одлука Уставног суда БиХ и судова сличне надлежности других земаља.

"Међутим, у овом тренутку се постављају два питања, и то питање тренутка доношења одлуке-значајан период након истека саме оспорене мјере и питање потенцијалне одговорности за штету узроковану предметном одлуком.

Када је ријеч о штетама узрокованим било којим мјерама донесеним са циљем борбе против пандемије, биће потребно доказати да је нека особа (правна или физичка) стварна жртва (како се види из за сада јединог предмета везаног за тзв.ЦОВИД 19 мјере који је одбачен од стране ЕСЉП, јер подносилац апелације нике доказао да је жртва) и да постоји стварна штета која се мора моћи квантификовати" каже Кисић за БУКУ.

Републички штаб је дефинитивно прекорачио своја овлаштења и ту се већ намећу два основна проблема:

Први што органи попут овог штаба излазе из своје надлежности и други што се не иде са блажим мјерама, него се одмах уводе забране.

"Институције и политичари, нажалост, уопште не схватају како функционишу Устав, закони и људска права, нити имају жеље и воље да их истински разумију" истиче Дејан Лучка из Бањалучког центра за људска права.

Са друге стране, ова одлука Уставног суда говори и о томе да они у ствари не знају ни како функционише држава, шта су чије надлежности, које прописе треба да примјењују и због чега уопште постоје ограничења власти органа, односно зашто нико не смије да посједује апсолутну власт. 

Питање које се намеће након ове одлуке Уставног суда јесте ,шта ће бити са осталим казнама, које су изречене по основу кршења Закључака Републичког штаба за ванредне ситуација које се тичу сузбијања вируса корона?

Да ли Републички штаб смије и даље доносити сличне мјере, уз штуро образложење са де ради о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване корона вирусом у Републици Српској, јер то једноставно све мора бити детаљније објашњено.

Уз све ово мора се узети у обзир и да је само писање прекршајних налога током полицијског часа често било рађено на дискриминаторној бази и да нису сви који су кршили мјере од полиције добијали казне за то.

Таква врста прописивања казни, без законског упоришта, које се и такве "дају" на дискриминаторној основи, може да доведе и до до тога, када сутра опет будемо имали сличну или још гору ситуацију са неком новом опасности, да нико и не страхује од санкција, те да грађани једноставно не желе да поштује мјере, што може довести до катастрофалних посљедица.

(Бука)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Одговорност

01.05.2021 07:34

Хоће ли ко одговарати? Ако не, џаба сте кречили. Жали Боже папира и времена које сте утрошили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

01.05.2021 09:53

Опсте је позната ствар да се закон у РС проводи селективно .Ако си дио резима ,резимски ухљеб или познанство са неким из резима онда закони не вазе ,закон вази само за сиротињу и казне се пису сиротињи Свако ко мозе нек бјези одоздо главом без обриза бице вам боље у вани него доле ,гарантујем

Name

Добој

01.05.2021 07:40

И шта сад, коће вратити паре за казне, ко ће платити сву другу нематеријалну штету???? Нико, нема државе!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коки

01.05.2021 08:13

Уставни Суд у Чешкој где зивим је донио одлуку да је неуставно што су затворене продавнице вец више од годину дана. Али дрзавне власти на то нереагују а не само продавнице али и многе од осталих мјера против цовиду 19 су биле неуставне,али обични човјек стим немозе ништа да уради. НАЗАЛОС.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.05.2021 08:16

Хајд' да се не лажемо, Баја И и посљедњи Силни је са Лукачем Малим демонстрирао насиље и силу. Једва чекам да им се дефинитивно одбије о главу, јер се још увијек одбија, тврде су то тикве, али празне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

01.05.2021 09:00

Није само штаб све одлуке које нареди комитет Вишковићу и осталим полтронима су неуставне. Комитет се нигдје не спомиње у уставу, а и гинили смо да би укинили комитете и једноумља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2021 10:05

Тузити висковица и кризни стаб! Градјанске тузбе опозицијо оцекујемо.

Name

Ајде опозицијо

01.05.2021 09:40

ГРАДЈАНСКЕ ТУЗБЕ СТАБУ покреците, да вудимо колико и да ли је вама стало до градјана!!! Или оправдавате малтретирања стаба!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

01.05.2021 09:52

Ко це објаснити полицајцима који су патролирали са дугим цијевима, писали казнене налоге, проводили неуставне одлуке неких стабова, да су радили против уставно и против законито? Ко це објаснити тим људима да су годинама инструмент у проводјењу једне мафијаске политике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

01.05.2021 11:40

Ко ће вратити новац људима за плаћене прекршајне налоге? Ко ће одговарати за неуставне одлуке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрак

01.05.2021 12:03

Какви закони , судови и устави, овде се један човјек пита за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупости

01.05.2021 13:02

Која глупост, о чему они доносе одлуке. У целој Европи био полицијски час, само овај наш суд прави се луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стручњак

07.01.2022 11:33

А ви сте господине велики правни стручњак за европско уставно правно?

Name

Баки

01.05.2021 14:14

Требало је пустити да се зивот нормално одвија до краја зивота сваког становника РС. Глуперде опсте, треба умирати по улицама ко у Индији па и тад не би схватили ниста. Скините маске, сви у ресторане и кафане, друзите се људи...ионако немате за ста зивјети, није Васа памет за зива цовјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пандемија

01.05.2021 16:23

Па каква корист од тога да ли су уставне или неуставне, када за то они неце одговарати. За малтретирање народа, наплацивање казни. Ко це народу вратити паре за неуставне казне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТ

02.05.2021 06:48

Знаци сада цу тузити РС:

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

04.05.2021 10:28

Браво за Уставни Суд. Ко ће сад да одговара за то ?

ОДГОВОРИТЕ