Почела градња Фрушкогорског коридора

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је јутрос церемонији почетка радова на изградњи Фрушкогорског коридора.

Србија 01.05.2021 | 09:10
Почела градња Фрушкогорског коридора

Приликом обиласка председник Србије упитао је представника кинеске компаније да ли има довољно радника.

"Имамо преко 500 кинеских радника, укупно у Србији имамо око хиљаду радника", одговорио је представник компаније извођача радова. Џанг је казао да на деоници Пожега-Прељине има 500 кинеских радника и 200 домаћих.

"Много градимо ауто-путева, само је питање имате ли ви српских компанија да ангажујете на томе", казао је Вучић.

"Људи се брзо навикну на ауто-пут. Невероватно је да сада нико не зна којим путем би дошао до Ниша да нема ауто-пута. Ибарску смо знали сви, а онда смо почели да користимо ауто-пут. Ово до Пожеге је страшно важно. Само бринем хоће ли да имају довољно радника", истакао је Вучић.

"Фрушкогорски коридор важан је за Војводину, истовремено и захтеван, са изградњом најдужег тунела у Србији", казала је након обиласка амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

ЦРБЦ је прва кинеска компанија која је дошла у Србију и показала свој квалитет, придобивши наклоност српске стране, додала је.

"Мислим да овим, како је Црњански рекао, стрмоглаво грабимо у будућност за лакши, бољи и угоднији живот“, казао је Вучић.

"Помоћу најдужег тунела и најдужег моста, читава Јужна Бачка биће спојена са срцем Сремског округа и бити на коридору који води и ка Хрватској и ка БиХ. Ово ће омогућити бржи и лакши превоз“, рекао је и додао "Овај пројекат је вредан 606 милиона евра. Чим градите мостове и тунеле ту нема нечега јефтиног, али данас Србија то може и хоће да поднесе, јер желимо да оставимо будућим генерацијама боље путеве“, казао је председник Србије.

"По уговору би у мају 2025. године требало да се заврши Фрушкогорски коридор, али Џанг је обећао до марта 2024. године. Биће годину дана пре, знате ли ви шта то значи", истакао је Вучић. "За свако посечено стабло због радова овде иду две нове саднице, такав је договор са ЦРБЦ-ом", казао је Вучић.

"Поносан сам на то што данас градимо више него икада, само Коридори Србије граде данас око 400 километара, што ауто-путева, што брзих саобраћајница, Путеви Србије још 200 километара“, додао је.

"Идемо на плус седам одсто"

"Посебно желим да нагласим да је Србија у првом кварталу успела да оствари раст од 1,2 одсто иако смо планирали да имамо пад 1,3 одсто и верујем да можемо да идемо на плус седам одсто", истакао је Вучић. "Сваки тај проценат раста значи раст плата и пензија, да је Србија богатија и успешнија", додао је.

Председник Србије рекао је како очекује да Србија у првом кварталу има раст БДП-а између 1,2 до 1,4 одсто, по чему ће једино Француска у Еврозони бити испред нас са растом од 1,5 одсто, али уз много нижу базу од прошле године у том периоду.

"За нас је други квартал кључан јер смо планирали раст од плус 10 одсто, сада верујемо да можемо да имамо плус 11 одсто раст", казао је Вучић, објаснивши да је основица из прошле године много ниска јер је било закључавање тада. "Сваки проценат раста нам смањује јавни дуг и доноси веће плате и пензије, за то се боримо“, додао је.

Према његовим речима 20,5 одсто нам је скочило грађевинарство у првом кварталу, тај сектор треба да буде наша главна снага током пандемије, док је 3,7 одсто увећана индустријска производња, а чак и сектору услуга иде добро.

(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

1000

01.05.2021 08:18

...кинеских радника!? А наших?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

01.05.2021 09:45

Наших 200-тињак ће да рударе и црнче у 3 смјене и да мало успут науче и кинеског језика. Црног ли хумора! Фрушка Гора једина неравнина у толикој равници и нашли да је буше због пута.

Name

Насих

01.05.2021 10:01

Тј. Србије и БиХ 30 000.

Name

МД

01.05.2021 09:41

По Уставу Србије, то је посао премијера и она би ту требала бити главна. Пошто је Устав мртво слово на папиру, премијер фикус, циркус у држави у којој се предсједник пита за све, се наставља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

01.05.2021 10:03

Неутралности добро ријесење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрс

01.05.2021 10:06

Види робова носе маску, а овај дисе!

ОДГОВОРИТЕ