Чуваркућа се прва фарба у црвену боју а ево и зашто!

Чуваркућа је Васкршње јаје које се прво офарба на Велики петак. Оно има улогу заштитника дома и укућана.

Занимљивости 30.04.2021 | 14:22
Чуваркућа се прва фарба у црвену боју а ево и зашто!

По правилу се чуваркућа увек боји у црвено и тако симболизује невино проливену Христову крв. Јаје је само по себи симбол живота. Пиле само изнутра разбија љуску и излази на светлост дана у живот. Такође, Марија Магдалена је цару Тиберију поклонила јаје говорећи му да је Исус васкрсао и тиме указала на нов живот - вечни живот. 

Постоји неколико прича везаних за Марију Магдалену и црвено јаје, а у неким легендама је и сматрају главним покретачем обичаја фарбања јаја. Једна од њих подразумева да је Марија Магдалена три дана након Исусовог распећа посетила његов гроб и да је том приликом носила корпу са куваним јајима како би поделила осталим женама које тугују над Христовим гробом. Када је стигла, камен са улаза у гробницу је био померен, а гроб празан. У том тренутку су јаја у корпи променила боју у црвену.

Друга легенда гласи: Након Исусовог ускрснућа Марија Магдалена је отишла да срећне вести разгласи римском освајачу Тиберијусу. Он је на ову вест одговорио: „Христ је ускрсао исто као што је то јаје црвене боје” - у том тренутку Марија Магдалена је у руци држала јаје, а чим је чувени освајач изговорио ову реченицу - јаје је променило боју у црвену.

Постије и легенде о мајци Исусовој, Марији Богородици. Марија је била присутна на распећу свог сина на Велики петак, и према једном од предања са собом је понела кувана јаја, на која је капнула крв са Исусових рана, која је потом јаја обојила у црвено.

Друго предање гласи да је Марија, преклињавши војнике да буду мање окрутни према њеном сину, поклонила сваком по јаје, а да су њене сузе падајући на јаја бојила их у специфичну црвену боју.

И на крају, месечни католички магазин који је постојао у периоду од 1878. до 1908. године писао је о раним хришћанима из Месопотамије који су бојили јаја како би имитирали Исусову крв проливену током његовог распећа. Црква је ову традицију преузела од тог доба и наставила да је одржава.

Свака од ових прича и легенди крије у себи једну једноставну истину: све је повезано. Без крви, нема васкрсења. Нема смрти без живота, а Ускрс слави управо то - васкрснуће Исуса Христа и победу над злом.

(Курир.рс)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

До сада

30.04.2021 13:41

Је било много али ових дана це бити бас доста ЦРВЕНИХ јаја у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ