Тренирање строгоће, кад мјере не поштују "њихови"

Сматра како је ријеч о тренирању епидемиолошке строгоће, дат у изузетним приликама, кад мјере не поштују "њихови". То је та селективност у примјени закона, постојању правне државе, само кад владајуће партије дају зелено свјетло и то у тачно одредјеним слуцајевима.

Република Српска 30.04.2021 | 12:34
Тренирање строгоће, кад мјере не поштују "њихови"

Угоститељи и други незадовољни радници одржали су протест у Бањалуци 5. априла а једини епилог тог протеста јесу поднесени извјештаји полиције према Тужилаштву и саслушање Градоначелника Бањалуке.

Протест је почео испред Палате Предсједника Републике Српске а настављен је испред Градске управе Бањалука. Више стотина окупљених "позивало" је Станивуковића да им се обрати, чему овај "није одолио"- Тако се и десило.

Он се обратио маси, а након обраћања сишао је међу демонстранте. Некад са маском, некад без ње. Грљење и сликање.

И баш како смо написали у нашем тексту тог дана: Почели су протести угоститеља и радника, а завршили су са Драшком Станивуковићем

Епилог протеста: 

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука поднијели су Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештај против три лица иницијала М.С. из Бијељине, Д.Ш. и Ж.Т. из Бањалуке због постојања основа сумње да су починили кривично дјело „Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“.

Како се наводи у изјави полиције за БУКУ, наведена лица се сумњиче да су дана 05.04.2021. године као чланови и одговорна лица „Удружења послодаваца туризма и угоститељства Републике Српске“ и „Удружења радника туризма и угоститељства Републике Срспке“ на простору између Палате предсједника Републике Српске и Административне службе града Бањалука поступили супротно прописима Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске и супротно Закључку о измјенама и допунама закључка о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом Корона у Републици Српској од дана 04.04.2021. године".

Ради се о Милошу Станишићу, Далибору Шајићу и Жељки Татићу. Представници оба Удружења угоститеља.

Поред овога, МУП Републике Српске позвао је на саслушање и градоначелника Бањалуке и то у својству осумњиченог због непоступања по здравственим прописима за вријеме епидемије.

Милош Станишић одговорио је да се ради о одговорности Владе Републике Српске, јер је годину дана давала лажна обећања угоститељима, туристичким радницима и хотелијерима.

"Не сматрам се одговорним за протест, али ћу увијек стати на страну угрожених у овом случају су то бити угоститељи, туристички радници и хотелијери, рекао је Станишић који је означен као један од организатора протеста угоститеља, хотелијера и туристичких радника због ригорозних епидемиолошких мјера које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације" поручио је он.

Драшко Станивуковић је јуче саслушан. Он иде корак даље - "ово је политички прогон", тврди. Он се, у свом стилу, ослања на, како каже, подршку народа. У полицију је дошао на бициклу. 

Након саслушања рекао је слиједеће:  

"Прихватам ову врсту кривичног дјела зато што сам ја уз свој народ. Овдје је циљ да се застраше грађани ако изађу на протесте и кажу шта мисле, није више циљ застрашити градоначелника", казао је Станивуковић и додао да је народу је више дозлогрдило, власт само буди револт.

Сјетите се свих корона журки, па скупа СНСД-а који је отворио кампању у Бањалуци, питам зашто је градоначелник одговоран што је народ дошао испред Градске управе" поручио је након саслушања у полицији Драшко Станивуковић.

Подсјетимо, и прије самих локалних избора у БиХ, па самим тим и за градоначелника Бањалуке, МУП РС је подносио више прекршајних и кривичних пријава против Станивуковића, теретећи га за нарушавање јавног реда и мира, па чак и за покушај државног удара.

Из опозиције, очекивано, стижу осуде саслушања градоначелника Бањалуке

Српска демократска странка је осудила, како кажу, злоупотребу институција Републике Српске за политичке обрачуне против градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, поручио је Милан Радовић, замјеник предсједника СДС.

Он каже да је СНСД како би се грађанима Бањалуке осветио за пораз и како би напакостио градоначелнику у борби против њега, поред скупштинске већине, ангажовао Радио телевизију Републике Српске, ЈП Путеви РС и МУП РС.

Из Станивуковићеве матичне партије, ПДП-а, такођер осуде саслушања.

“Саслушање у полицији, због, наводно, кршења епидемиолошких мјера само је потврда немоћи странке Милорада Додика да се демократским, аргументованим, средствима бори у политичкој арени, а не користећи своју ударну песницу, МУП, који би требало да има исте аршине према свим грађанима" истакли су у ПДП-у.

Саговорнике БУКЕ питали смо ради ли се овдје заиста само о поступању због непридржавања мјера или је у питању прецизно, селективно кажњавање само из разлога што је Станивуковић опозиција тренутним републичким властима?

Има ли основе за позивање Станивуковића, када он није организатор протеста, има ли његове кривице што није позвао људе да се разиђу?

Он је раније тог дана казао како неће слати Комуналну полицију на народ, већ да је МУП РС надлежан да то контролише и проводи.

"Без намјере да улазим у расправу у вези са правним аспектима евентуалне кривице градоначелника и представника хореке, али не могу а да не примијетим селективан приступ надлежних институција у вези са наводним кршењем епидемиолошких мјера", каже за БУКУ комуниколог Младен Бубоњић.

И политичка аналитичарка Тања Топић се слаже- ово показује један веома селективан приступ, који је очигледно политички обојен, кад је ријеч о поштовању епидемиолошких мјера и контниуитет у односу према неистомишљеницима. 

"Кад казем селективан приступ, подсјетићу на бројне корона партије чији су оганизатори и судионици припадали неким другим политичким опцијама, а прошли су некажњено. Тобоже је најављиван политички крај некима од њих али су наставили да сједе на истим функцијам" истиче Топић за БУКУ.

Сматра како је ријеч о тренирању епидемиолошке строгоће, дат у изузетним приликама, кад мјере не поштују "њихови". То је та селективност у примјени закона, постојању правне државе, само кад владајуће партије дају зелено свјетло и то у тачно одредјеним слуцајевима.

То никако не амнестира никог од одговорности за поштивање мјера у овој ситуацији. Очито да је политички а не епидемиолоски трн у оку у Бањалуци нови градоначелник и да је подршка коју је добио приликом протеста "засметала" чуварима политичког реда" наглашава наша саговорница. 

Бубоњић додаје како се селективност се у овом, као и у свим досадашњим случајевима, односи на лицемјерство владајућих, али и указуеј да је потребно размотрити одговорност прозваних.

"Не би требали спорити одговорност прозваних, али поставља се питање зашто нико није одговарао за чувене корона журке и страначке скупове за вријеме рестриктивних мјера. Међутим, када имате монопол и у тужилаштву и у суду све постаје јасније. Врана врани не копа очи." закључује Младен Бубоњић
 
(БУКА)

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

А

30.04.2021 10:59

Ко су њихови, ко су ваши и чији смо ми?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

30.04.2021 11:18

ви сте ботови милини.

Name

Бајабајо

30.04.2021 11:32

Ти ниси ницији, само у слузби црвених јер имас користи а добијес и сендвиц.

Name

Ничији

30.04.2021 11:35

Свако на своју страну, па ком' опанци, ком' обојци.

Name

Ноле

30.04.2021 11:45

Сви припадници црвене секте су њихови

Name

Њихови су криминалци

30.04.2021 11:46

А наси постени и обесправљени градјани од стране Додика и Црвене секте

Name

Браво

30.04.2021 11:52

Ријетко паметан, дубокоуман, практицан коментар за данасњег реалног цовјека у реалном времену.

Name

Паметни Ноле

30.04.2021 11:53

Цији смо онда ми?

Name

ре

30.04.2021 12:06

Док не пређу у опозицију.

Name

дјуро

30.04.2021 12:30

њихови су сви цланови и присталице секте а наси су они који су против њих !!!!

Name

Јасно

30.04.2021 12:36

Ти си нико и ништа,продајеш се Додику за 50 км,после избора ништа

Name

30.04.2021 12:58

Пуна подрска Драску и његовом тиму!

Name

Баја

30.04.2021 15:11

Ти си Бајин

Name

50 КМ је 50КМ

30.04.2021 15:31

Ипак је несто. Од вас недобијем ниста. Нема вас заста пас ујести. Само би тузакали И то вам је план И програм.

Name

Митар 2

30.04.2021 17:28

За 50 марака продати људско достојанство и свој понос то мизе само неки идиот ..и послије кука какомује лосе и нема ниста а они 50 марки потросио и заборавио да је добио..јадно и тузно.

Name

д

30.04.2021 11:10

Почело је да се са нивоа БиХ назире правда, а ентитетска правда је селективна. Можда велики вођа и хоће да се то тако деси да би затрпао недјела у владању. Министри су необразовани, они нису мислиоци да јесу понашали би се аутономно бар у свом ресору. Ово не говори о Драшку него о селективној правди нестручних и недржавничких министара. Неко рече кадија те тужи кадија те суди, ови се према свом народу још мало па ће се понашати као Турци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2021 16:30

Не требају нам спољни непријатељи поред ове власти?

Name

Јарослав

30.04.2021 11:25

Цар Душан је ушао у историју зато што је написао закон који важи за све. То је било прије 700 година. Послије тога закони се односе само за народ. Рулес фор тхее нот фор ме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њихови су СНСД

30.04.2021 11:37

Секташи и комитет а наши су обични људи и напаћени народ.Ето ти јаране објашњење ако ниси знао.Борци и РВи нису њихови већ опет наши обични људи на које се секта задњи пут попиша за 100 марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како би

30.04.2021 11:41

Се народски рекло: ЈА НИСАМ АЛИ И ТИ СИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

30.04.2021 11:43

Ја волим кад Драско вози бицикло, јасе коња, вози се аутобусом, све ради с осмјехом и дао нам је срце и дусу...Тако су моји проблеми рјесени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

30.04.2021 13:08

Па да, ко то не воли!!!

Name

Јесте

30.04.2021 20:28

Сретна И поносна Бањалука. Ниста јој друго нетреба.

Name

Скептик

30.04.2021 11:44

Како је кренуло, уставни суд ће на крају све мјере против тзв корона епидемије прогласити неуставним, па тако и ове у вези броја окупљања, маски и дистанце. Надам се да ће главни наредбодавци кривично одговарати за доношење и провођење неуставних одлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мене

30.04.2021 12:42

Јестели пратили концерт у Шпанији гдје је било 5.000 уцесника.Укљуцили су све науцнике из медицине.Установили су даје цетворо градана досло заразено а других двоје јос испитују гдјесу се заразили.Тоје за нас кризни стаб у оваквом саставу незналица Спанско село.

Name

Бл

30.04.2021 11:53

Драско висе нас је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отпор

30.04.2021 12:01

Срам да вас буде, бандо црвена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко смо

30.04.2021 12:31

То ми у овој прици? Васи се знају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја

30.04.2021 14:15

Сам се питао. Нико незна!

Name

Сиа

30.04.2021 12:45

А ста то хоцете бандо издајницка. Да будете изнад закона. Да ви одредјујете ста се мозе а ста не. Е када вас буде висе онда радите ста мислите да мозете али и тада неце моци. Нисмо изгинули да би банда британска ,издајницка све унистила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Друге Крајишке

30.04.2021 13:22

А које то гинуо даби Додик и секта радили шта хоће.

Name

Хе Хе

30.04.2021 13:44

Заборавили сте Британски кредит.

Name

Ре

30.04.2021 14:02

Немој баш тако оштро на Доду. Јес' да је био на носачу и дошао на тенковима, али морао је.

Name

Тузилац

30.04.2021 14:15

Све по закону. Политицари нека се баве политиком. Али прво се информисати ста је политика а ста политицко дјеловање.

Name

Хмм

30.04.2021 14:18

Просло је непримјецено. Напкон једна дубинска уваљотка

Name

Ре Хе Хе

30.04.2021 16:33

???

Name

Боки

30.04.2021 13:10

Висе нас је. Готов је. Подрска за Драска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.04.2021 13:15

На сваком кораку се суочавамо са самовољом,двоструким аршинима,произвољним тумачењем закона,"не правдом" (негацијом права и правде)....и све више је очигледно да је једна уска група људи,окупљена око Баје,окупирала државу и институције,и што више губе подршку све више посежу за репресивним мјерама,па и голом силом."Ко се мача лати,од мача и страда".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.04.2021 13:19

Драско сто те висе терорису, висе ћес добити на изборима, то је само њихова немоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад знамо

30.04.2021 13:36

Ко су њихови, ко су наси али ко смо онда ми?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

30.04.2021 14:07

Смо МИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ее

30.04.2021 14:19

Мјере се морају постовати па тако и Станивуковиц мора, ста је он себи умислио ко је он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Додик

30.04.2021 17:02

И твој Додик не поштује па сто га не позову на саслушање што се ти правиш луд ...

Name

Тузилац

30.04.2021 20:40

Тако је. Мјере које је сам потписао мора постовати.Све по закону.

Name

Селективна правда

30.04.2021 16:42

Није правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глуп си...

30.04.2021 17:09

50КМ коњу један то потрошиш за дан а четири године презивљаваш како си тако глуп он ти узима на порезу и акцизама тих 50 марака за птнаест дана, зашто то зато што плаћаш кредите које они троше и трпају милионе у дзепове ... да је права власт ти би имао плату 1500 марака и неби имао акцизе 50 фењнга по литри горива кљусино неписмена ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко кука

30.04.2021 20:26

Овде кукате само ви. Јер јос незнам који смо то ми ако знамо ко су њихови?

ОДГОВОРИТЕ