Стефановић тврди: Потпуна неистина, нисам имао везе!

Бивши министар унутрашњих послова Небојша Стефановић огласио се након саслушања У Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Србија 29.04.2021 | 17:09
Стефановић тврди: Потпуна неистина, нисам имао везе!

Он је истакао да нема никакве везе са групом која је предмет поступка.

"Поводом исказа адвоката Тапушковића о поступку у којем учествујем као сведок, а који у већем делу не одговара истини, желим да истакнем да нити сам имао везе са групом која је предмет овог поступка, нити сам имао везе са поступањем полиције и са враћањем спорног возила. Нити било ко у ланцу свих који су поменути у поступку тврди да сам ја тражио да се то возило врати. То чак не тврди ни осумњичени, који је Тапушковићев клијент, како ми је тужилац предочио", изјавио је Стефановић.

Додао је и да "ниједан члан колегијума министра унутрашњих послова није дао било какву изјаву у истрази, нити је тврдио да је на колегијуму министра унутрашњих послова донета било каква одлука која би се тицала поступања полиције у вези са овим случајем".

Истакао је и да су потпуно нетачне тврдње адвоката да је негирао изјаве полицајаца у овој истрази.

"Тврдио сам да не знам за њихова поступања, јер мене нису обавештавали о тим одлукама. Да ли су некога обавестили о њима и да ли су поступали, то не знам. Инсистирао сам да је њихова једина обавеза била да поступају по закону и да обавесте о свему јавног тужиоца и да могу поступати само по налогу јавног тужиоца", нагласио је Стефановић.

Он је рекао и да су "наводи да је негирао изјаве седморице полицајаца потпуна измишљотина, нити су они у тим истим изјавама рекли било шта што се везује за њега".

"Ниједан од тих полицајаца, у својим изјавама, онако како је то мени предочио јавни тужилац, није рекао да сам имао било какве везе са овим случајем, већ је то искључиво тврдио осумњичени, односно Тапушковићев клијент, чије тврдње негирам", казао је он.

Јасно му је, како каже, да Тапушкопвић штити свог клијента.

"Његов клијент има право да у изношењу своје одбране износи и неистине, док сам ја, као сведок, обавезан да говорим истину. Осумњичени износи своју одбрану преко свог адвоката на начин како мисли да треба, а адвокат Тапушковић је већ у данашњој изјави изнео низ неистина које се тичу мог исказа, о чему може да посведочи јавни тужилац, као и записник из поступка", закључио је министар.

Подржао је надлежне органе, поручио да се сваки од ових поступака треба довести до краја и да се открије везе свих, па и из полиције, са организованим криминалним групама. Рекао је и да ће "увек лично бити доступан надлежним државним органима да помогне у овој борби“, преноси Блиц. Подсетимо, министар Стефановић је саслушан у оквиру истраге која се води против бившег заменика начелника СБПОК-а Горана Папића због трговине утицајем, сазнаје Тањуг. Стефановић се у тужилаштву се задржао нешто више од два сата.

Стефановић је испитан у својству сведока, на предлог одбране Папића, који се сумњичи да је 15. априла 2020. године, посредовао и наложио да се одмах врати блиндирано возило које је од њега тада привремено одузето. Истог дана возило је враћено Миљковићу.

Миљковић је заједно са Вељком Беливуком од фебруара под истрагом да је организатор криминалне групе која се сумничи за убиства, препродају дроге, држање оружја.

Саслушање у истрази је затворено за јавност, јер је истрага по закону тајна.

Међутим, Папићев бранилац Бранислав Тапушковић пренео је новинарима да је Стефановић тужилаштву рекао да не зна ништа о блиндираним возилима.

Поновио је да Папић није издао налог за враћање возила, али да јесте особа која је и даље у врху МУП-а.

Поред Стефановића, од 13 сати као сведок треба да буде испитан и начелник Управе криминалистичке полиције Дејан Ковачевић.

Њихово саслушање предложио је Папићев бранилац Бранислав Тапушковић, који је свој предлог образложио тиме да је Папић на саслушању код тужиоца негирао извршење кривичног дела и да је рекао да је поступао по налозима министра Стефановића, док му је Ковачевић био директно надређени.

Папић је под истрагом због сумње да је ургирао да полиција одмах врати привремено заплењени блиндирани аутомобил од, сада осумњиченог вође криминалне групе, Марка Миљковића.

Истог дана возило је враћено Миљковићу.

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва спроводи доказне радње у скраћеном поступку који се води против Папића за кривично дело трговина утицајем, за које је законом запрећена казна од једне до осам година затвора.

МУП је раније саопштио да се Папић сумњичи да је 15. априла 2020. године, користећи свој положај руководиоца у СБПОК-у, посредовао да се не изврши службена радња која би се морала извршити, односно захтевао од тадашњег руководиоца Полицијске управе за град Београд да се лицу које је сада у притвору, одмах врати блиндирано возило које је од њега тада привремено одузето. Истог дана возило је враћено Миљковићу.

(Б92)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Илија

29.04.2021 15:26

Ма лазес брате ко пас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

29.04.2021 16:38

Кокезин цовјек !

Name

Михајло

29.04.2021 17:09

Јеси јеси, ти, додиг и кокеза.

Name

ПРВОМАЈСКА ПРОСЛАВА

29.04.2021 18:56

ТОЛИКИ КРИМИНАЛ У ВРИЈЕМЕ ДОК СИ БИО МИНИСТАР И САДА СЕ ПЕРЕС.ПА СТА ТРЕБА ЈОС ХИЉАДУ ЉУДИ ДА БУДЕ МАСАКРИРАНО ДА БИ ТИ НЕСТО САЗНАО.ОВО ЈЕ БАЛКАН.САМО У ОВАКО ЛУДОМ ДРУСТВУ МОЗЕ ДА СЕ ДЕСИ ДА СЕ МЕЉУ ЉУДИ А ДА СЕ ВЛАДТ И МИНИСТАР УНУТРАСЊИХ ПОСЛОВА ПРАВИ ДА НИЈЕ ЗНАО.ИСТО КАО ЗА ОРУЗЈЕ У КРУСИКУ,ЈОВАЊИЦУ И МНОГО ТОГА.

Name

Слиуна

29.04.2021 15:43

Па ко је поставио Дијану Хркаловић да ведри облачи у МУП у Србије??? Само то објасни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2021 15:51

Сто не иде на полиграф?

Name

Марас

29.04.2021 16:11

Министре, знас ли да је Бака прасе Добојски зет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

29.04.2021 16:27

Да није имао ,,везе"... он је Шеф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

29.04.2021 19:38

Министар који се не мијеша у свој посао, ми имамо таквог премијера.

Name

Да си ти

29.04.2021 16:39

Паметан, радан, вриједан и зелио несто корисно науцити не би исао на приватни факултет, гдје афере потресају поред толиких дрзавних испред носа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

29.04.2021 16:57

И шта би,ништа?.Идемо на следећу аферу и тако у круг.Ријалити се наставља,тако ће бити и са свим Невољама у Србији,а и код нас Бога ми.Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роман о Лондону

29.04.2021 17:08

Министар Стефановић је исти ђак из Лондона као колега му из РС Петар Ђокић. На истом шалтеру у Сава Центру су купили диплому,колеге из студентских дана. Све остало након овога је без коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

29.04.2021 18:39

Три мускетара. ТИ ,додик и Кокеза!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Београд

30.04.2021 06:08

До гуше је у криминалу

ОДГОВОРИТЕ