Европска унија разматра увођење ЦОВИД пасоша

Након сусрета канцеларке Ангеле Меркел са премијерима немачких покрајина опозиција је оптужила савезну владу за – неодлучност. Зато што и даље у Њемачкој није јасно може ли се и да ли ће се људима који су вакцинисани или су прележали ковид 19 „вратити“ њихова основна права – и то пре него што се та права „врате“ свим другим грађанима Немачке.

Свијет 28.04.2021 | 13:16
Европска унија разматра увођење ЦОВИД пасоша

Заговорници идеје наглашавају да основна права грађана смеју да се ограничавају само с основаним разлогом. И зато захтјевају да људи који представљају мању опасност за ширење корона-вируса што прије добију своја уставом дефинисана права.

Али противници ту подсјећају на начело једнакости – односно праксу да „укидање“ одређених основних права мора да важи или за све или ни за кога.

А постоји и трећа група која се залаже за то да вакцинисане особе не добију никакве привилегије све до тренутка док сви грађани Њемачке не буду добили прилику да приме вакцину.

Слобода путовања преко љета?

Дебата о томе не води се само у Њемачкој. И на нивоу Европске уније требало би да се уведе јединствена дигитална потврда, односно цертификат, која би загарантовала слободу кретања у шенгенском простору за особе које су добиле обе дозе вакцине, односно за људе који су прележали ковид 19 или имају свјеж негативан тест на корону.

Земље попут Шпаније, Грчке и Кипра, дакле оне чланице ЕУ чија привреда добрим дијелом зависи од туризма, инсистирају на усвајању одлуке о том документу који је у јавности постао познат под именом „ковид-пасош“.

Такав „пасош“ требало би да буде уведен још прије љетње сезоне. Он ће имати само информативни карактер, нагласио је комесар ЕУ за правосуђе Дидијер Рејндерс након одлуке донијете средином априла. Али, путовања унутар ЕУ могућа су и даље и без „ковид пасоша“, који у ствари и није никакав пасош. О томе под каквим условима неко сме да уђе у неку земљу и даље одлучују саме државе-чланице ЕУ.

Шпанија избјегава дебату

Сличан концепт су у Шпанији, али само у оквиру државних граница, предложиле владе аутономних покрајина Андалузија и Галиција, којима управља конзервативна Народна странка (ПП). Владајућа коалиција у Мадриду, коју чине социјалисти (ПСОЕ) и лијево-радикални Подемос, одбацили су ту идеју.

Дебате о томе како би се таква исказница могла тумачити у контексту основних права у Шпанији практично није ни било, каже Хуан Мигуел Гонзалез, портпарол Шпанског друштва за јавно здравље и здравствени сектор (СЕСПАС):

„Као и код много других ствари које имају везе с ковидом 19, нема довољно транспарентности према грађанима, а избјегнута је и јавна дебата о таквим основним стварима“.

У СЕСПАС-у су мишљења, додаје Гонзалез, да су таква правила проблематична и то из више разлога повезаних с уставним одредбама. Прије свега, у овом тренутку уопште нема никаквих научних сазнања о томе да ли вакцинисане особе могу или не могу да преносе вирус.

Италија већ усвојила нови закон

Италија је у међувремену већ примјенила оно што у Шпанији захтјевају конзервативци: од почетка ове недеље у тој земљи постоји дигитални „ковид-пасош“, односно документ на којем су подаци о томе да ли је нека особа прележала ковид 19, да ли је вакцинисана, односно резултати тестова на корону. Власницима тих „зелених пасоша“ дозвољено је слободно кретање у читавој земљи.

Декрет којим је то усвојено у Италији уопште није био споран, каже Естер Хапахер, професорка италијанског права на Универзитету у Инсбруку.

Она додаје да је надлежна установа за заштиту личних података упозорила на могуће „нуспојаве“ по питању основних слобода: „Чак и тренутно једина опозициона странка, Браћа Италије (Фрателли д'Италиа), захтева слободу кретања и брзу имплементацију ’зеленог пасоша’ на нивоу ЕУ“.

Неке веће дебате није било ни због тога што Устав Италије изричито дозвољава ограничавање слободе кретања из здравствених разлога, објашњава професорка Хапахер. Она каже да се тренутно у Италији уопште не расправља о идеји повезивања „зеленог пасоша“ с неким додатним привилегијама које би имали његови власници.

Обавезно вакцинисање?

У Француској је влада ових дана актуелизовала званичну апликацију за корону ТоусАнтиЦовид тако да је могуће у њу „убацити“ и статус у вези са вакцином, односно резултате тестова на корону. До сада је било могуће само праћење контаката.

За разлику од велике дискусије која је пратила увођење апликације прошле године, овога пута у јавности није било неке претеране забринутости по питању заштите личних података, напомиње уставни стручњак Јоан Набат са Универзитета у Бордоу.

У Француској се такође не расправља о „награђивању“ вакцинисаних особа, а председник Емануел Макрон редовно наглашава да су коришћење апликације и вакцинација добровољни и да ће то тако и остати.

Уколико би „зелени“ статус апликације био предуслов за одређене активности, на примјер за улазак у ресторан или присуство неким манифестацијама, онда би ту могућност добиле и свеже тестиране особе, сматра Набат.

Све друге опције само би разљутиле Французе: „То би онда била прикривена обавеза вакцинисања, а већина Француза се томе одлучно противи, без обзира на умор од пандемије.“

С „пасоше“ у паб

У Великој Британији влада тренутно провјерава могућност дигитализације исказнице о вакцинисању – коју у тој земљи добија свака особа која је вакцинисана са обе дозе. То би могло да олакша улазак тих људи на велике приредбе, а приступ тим догађајима био би омогућен и особама које могу да донесу свјеж, негативан тест на корону.

Ускоро се (17.5.) отварају пабови, а онда је улазак, према мишљењу законодавца, дозвољен свима, независно од тога да ли имају или немају „зелени пасош“. Али власници пабова могу сами да регулишу правила коришћења својих услуга, односно да од гостију захтјевају да им на улазу покажу одговарајуће доказе.

Када је премијер Борис Џонсон почетком априла говорио да би тај „ковид-пасош“ једнога дана могао да постане обавезан, суочио се с великим отпором у Доњем дому парламента. Међу критичарима те идеје су посланици опозиције, али и неки од његових торијеваца.

(ДW)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

...

28.04.2021 13:27

А каква корист од тог пасоша и на крају крајева од вакцине, ако се вакцинисана особа опет може заразити короном и преносити је на друге људе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

''''''

29.04.2021 16:10

Није сврха Вакцина,Сврха је КОНТРОЛА Манипулација над Људима,Страх новац и свашта нешта. ?????.

Name

Јуда

28.04.2021 14:07

Нијемци су познати по људским правима.свим који нису вакцинисани ставите зуте траке око руке са натписом цовид 19 као некада јеврејима.Сто вас Стаљин не оцисти гамад једна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пупи

28.04.2021 16:55

Као сто је оцистио своје сународнике који не мисле исто?