Издају потврде о вакцинацији које личе на нота рачун

Потврда о вакцинацији против вируса корона, која се тренутно издаје грађанима вакцинисаним у Кантону Сарајево, више личи на нота рачун него на званични и вјеродостојан документ.

Босна и Херцеговина 28.04.2021 | 09:50
Издају потврде о вакцинацији које личе на нота рачун

Потврда о вакцинацији, коју неки називају и ковид пасошем, те прецизна база података готово су једнако важни у борби против пандемије као и сама чињеница да је одређена особа примила вакцину против вируса корона. У Кантону Сарајево у Олимпијској дворани "Хуан Антонио Самаран - Зетра" прошле седмице је почела масовнија имунизација засад становништва старијег од 75 година.

Иако је сам процес одлично организован и протиче без гужве, грађани негодују због изгледа папира, исказнице о имунизацији, коју су добили након примања прве дозе. Подаци су исписани оловком и стављена су два печата, што на први поглед изгледа доста неувјерљиво и тешко да се може користити као доказ у иностранству.

"Вакцинисала сам се првенствено из здравствених разлога и сретна сам због тога. Међутим, имам кћерку која живи у Словенији и надала сам се да ћу јој након више од годину дана коначно моћи отићи у посјету. Ја сам примила 'АстраЗенецину' вакцину, с којом је дозвољен улазак конкретно у Словенију већ након 14 дана од примања прве дозе. Међутим, с оваквом потврдом не смијем се усудити да кренем на пут јер сумњам да ће ми бити дозвољен улазак у земљу", казала је за "Независне" становница Сарајева.

Примјера ради, сви који су вакцинисани у Србији већ након прве дозе на лицу мјеста су добили принтану потврду са свим подацима, а на потврди је и QР код, са којег се јасно очитавају подаци било гдје у свијету. Такође, иста потврда стигла им је и на е-маил. Грађани Кантона Сарајево надају се да ће у скорије вријеме бити у прилици добити вјеродостојнији документ.

"Схватам да је ванредна ситуација. Тешко је било све предвидјети, али се надам да ће надлежни повести рачуна и о овом проблему убрзо, тим прије што се надамо да ће ускоро и млађи доћи на ред за вакцинацију, а ближи се и љето, одмори и враћање, надамо се, нормалном животу који укључује и путовања", додаје наша саговорница.

Арман Шаркић, портпарол ЈУ Дом здравља Кантона Сарајево, изјавио је да су потврде засад недефинисана зона.

"Колико ја могу да видим, начин преласка граница још је непознаница. Само знам да је компанија 'Медиц' креирала већ давно ковид паспорт - значи путем апликације, када се добије ревакцина, онда се добије на Вибер број као ковид вакцинални пасош. Што се тиче осталих врста потврда, то је мени још доста широко тумачење. Неко тражи једно, неко друго, а како иде љето то је тотална конфузија", казао је он.

Према подацима од 27. априла, број укупно вакцинисаних у "Зетри" сада износи 9.790.

Збуњујућ и начин пријаве

Поједини су у Сарајеву негодовали и због начина пријављивања за вакцинацију путем савремених технологија, Вибера, што је посебно компликовано за старију популацију, која се сналази тако што умјесто њих већином то чине сродници, ближи чланови породице и пријатељи. Неки грађани тврде да у својим амбулантама породичне медицине нису могли добити информацију о самом процесу имунизације.

"За вакцину ме пријавио син. Потом сам отишао у амбуланту породичне медицине да се распитам за више детаља, а они су ми рекли да с тим поступком немају ништа, те да је за све задужен Завод здравственог осигурања Кантона Сарајево. Син је примио обавијест на свој телефон да сам добио термин. 

Отишао сам у 'Зетру' и све је завршено за 15 минута. Примио сам прву дозу "АстраЗенецине" вакцине и усмено ми је речено да ће ревакцинација бити за осам до 12 седмица. Међутим, на дну потврде коју сам добио пише 'Молимо вас да с вашим љекаром договорите датум примјене друге дозе цјепива'", истакао је саговорник "Независних" из Сарајева.

(Независне)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Нрмрм

28.04.2021 08:01

Јој Бозе као да је ветеринар пелцовао животињу.Јадна смо ми земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2021 10:27

То је потврда а документ це бити израдјен

Name

Домаци

28.04.2021 08:23

Зар је цудно сто су неспособни? По цитао дан сједе у канцеларијама,испијају кахве,цитају новине И гледају у телефон. А кад треба несто урадити онда то буде траљаво И рузно. Тај траљави папир уруке,пасос И бјезат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хххммм

28.04.2021 08:34

А како изгледају потврде код нас? Колико сам схватила, ни медицинари, који су први вакцинисани, јос нису добили ниста... Тек им тразе да се пријаве, па да им издају потврде... Дакле, не видим да смо иста бољи од Федерације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

28.04.2021 08:58

Кад додју на неку од граница ЕУ то ће показати?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кох Никол

28.04.2021 08:59

И кад са овим тзв.парагон рацуном додје неко на границу ЕУ ,слузбено лице це питати ,јесте ви ово сами креирали ?????а,јесмо одрон од земље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеад

28.04.2021 09:08

Сад це убрзо и дјеца у рс да добију АстраЗенеца вакцину зато сто це се та иста скартират на западу у европи па це се дават гратис за сиромасне. А онда це ови извлацит лову из будзета Бас су ти папци срецници доле, увијек имају однекле извлацит. ? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

28.04.2021 09:18

Ова господја сто је дала изјаву је вакцину примила због церке у Словенији и због одласка на море,а не због здравља.Онај ко је прими због здравља,он се и даље цува,носи маску,излази само до продавнице и апотеке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар

28.04.2021 09:28

Је битно како документ изгледа. Јој само колач преко леђа. Битно је да се вакцинисемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мираисса

28.04.2021 10:24

Каква је наса потврда о имунизацији? Ја је јос нисам видјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микула

28.04.2021 10:25

Ово је сасвим довољно док се не уради ревакцинација. Када се уради ревакцинација добит це се Qкод с којим це се моци ици преко границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2021 12:18

Није тацно, у Србији одмах добијас потврду и о првој вакцинацији, која ти омогуцава улаз нпр. у Словенију.

Name

Конспирација

28.04.2021 13:46

Издају потврде о вакцинацији које личе на нота рачун . . . . . и у цему је проблем ?? Боље и ''нота рацун'' , него НИСТА !!

ОДГОВОРИТЕ