Еколошке посљедице гурања десет километара ријеке у цијев

– Изградња мале хидроелектране на ријеци Бјелави у Фочи имаће бројне посљедице на биљни и животињски свијет уз бесповратно нарушавање пејзажа, показала је Претходна процјена утицаја на животну средину коју је радио Институт за заштиту и екологију Републике Српске.

Република Српска 27.04.2021 | 20:00
Еколошке посљедице гурања десет километара ријеке у цијев

За градњу и производњу струје из овог постројења предузеће „Србињепутеви“ из Фоче има концесију, а студија коју су наручили како би исходовали еколошку дозволу, указала је на проблеме које ће донијети овај пројекат.

У њој се наводи како се хидроцентрала гради у руралном подручју са развијеним природним карактеристикама које ће неспорно бити нарушене.

Како се наводи десет километара ријеке ће бити усмјерено у цијеви.

„Изградња цјевововода неминовно доводи до измјена квалитета водотока ријека Мала и Велика Бјелава. Каналисање воде путем цијеви неминовно доводи до промјена физичкохемијских карактеристика воде, нарочито параметара као што су засићеност кисеоником, БПК, ХПК, суспендоване материје и сл. а сви ти услови битно утичу на опсатанк живог свијета у води“, наводи се у студији.

Све то ће према оцјени стручњака довести до пада популације поточне пасртмке, поточне мрене, ријечног рака али и измјенити вегетацију на обали корита и слично.

Неупитан је и негативан утицај на пејзаж.

„Изградња мале хидроелектране на датој локацији ће имати посебно негативне утицаје на вегетацијски покривач који ће се уклонити или потопити приликом изградње и рада предметног објекта“, стоји у претходној процјени утицаја на животну средину.

Струка очекује да ће се у дијелу водотока ријеке Бјелаве, између водозахвата и машинске зграде, због промјене количине воде, битније пореметити број животињске популације и биљног свијета у самом кориту ријеке и у околини корита.

„Изградњом будућег хидроенергетског комплекса, без ријешеног проблема миграције риба ка узводним локалитетима природно бројно стање јединки би се могло промијенити. Посљедица тога би била деградација не само рибље популације и постојећих акватичних заједница, већ и формирање нових акватичних цјелина. Изградњом ове хидроелектране биће највише погођене рибље врсте које живе у ријеци Бјелави и притокама ове ријеке због прекида њиховог природног кретања. Такође, промјене температуре воде и количине кисеоника угрозиле би живот неких рибљих врста“, упозорава се у овом документу.

Подсјећамо, активисти и љубитељи природе се жестоко противе овом пројекту. Прије неколко дана на мјесту гдје ће се градити централа су поставили контејнер и успоставили дежурства. Бојкот предводе Центар за животну средину и Удружење грађана „Бјелава“.

„Циљ нам је да буде симболично мјесто нашег окупљања и отпора овом пројекту који пријети да у потпуности уништи Бјелаву. Одлучили смо се на овај вид борбе по узору на активисте широм БиХ који су на овај начин одбранили своје ријеке чувајући их дан и ноћ“, саопштили су недавно из Центра за животну средину.

Иначе, „Србињепутеви“ су у марту прошле године почели радове на геолошком испитивању, који су касније обустављени због сумње да се тај поступак злоупотребљава, као и да је дошло до бесправне сјече шуме.

Независне новине су у октобру прошле године писале како је полиција поднијела извјештај против директора “Србињепутева” Предрага Павловића, у којем се терети да је лажном исправом издејствовао рјешење за геолошке радове.

(Цапитал) 

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Мадам

27.04.2021 18:06

Па зар нико од локалног становништва није смео да се побуни за своју реку. Још мало отимаће нам из кућа и храну и жене како смо отупили, ко да није остало ништа од бораца који се само бусају у груди кад им касни борачки додатак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мадам

27.04.2021 18:32

БРАВО, ТРЕБАЈУ СВИ СКОЧИТИ, БУНИТИ СЕ И ПРОТЕСТОВАТИ. НАРАВНО ЛОГИЧНО ЈЕ ПРВИ МОРАЈУ БИТИ ДОМИЦИЛНИ ЛОКАЛНИ...

Name

Ре

27.04.2021 18:43

Поцеце узимати трецину као османлије јадан ли си српски народе

Name

Палма

27.04.2021 18:50

Неце зене али дјецу хоце јер нема посла ако не иду на странацке оргије са маторцима.

Name

Ха

27.04.2021 18:53

Па ово је мала хидроелектрана, колико год да она мозе нанијети стете, изградња Бук Бијеле на Дрини би нанијела буквално 1000 пута вецу стету. Засто се не буните против бук бијеле? Дје су вам оци?

Name

Бањалучанин

27.04.2021 19:54

Тако је, не требају нам ни МХЕ, а ни хидроцентрале као што је Бук бијела. Поготово нам не требају електране на угаљ. Па људи моји, одакле ви мислите да добијете струју? О Боже свашта, како примитиван народ. Знам, из сунца и вјетра, рећи ће паметњаковићи. А не питају колико то кошта, приде се буне кад Петровић најави поскупљење од 3 марке мјесечно. Иди бре, неук народ па то ти је.

Name

Мишко

27.04.2021 20:14

За неупућене, на Босни, која је поплавила све 2014, планиране су 3 каскадне ХЕ у РС, са уређењем обале, акумулација за наводњавање итд. Норвежани отјерани, Петар др Ђокић и Жељко Ковачевић знају зашто. Овако откидај по мало, кради накнаду за обн.изворе енергије а системска рјешења заборави. Каква струја из МХЕ, ово је каналисани тал око накнаде за обн.изворе енергије и вишу откупну цијену струје.

Name

@бањалуцанин

27.04.2021 20:31

Ето народ је неук а ти си “уцен”. Република Српска има висе него довољно струје, нек развијају несто друго. Најбоље би било цитаву Херцеговину водом Потопити како би ви могли сисати будзетску сису дозивотно! Доста је висе било! Ста то има Висеград од Хидроелектране? Запосљавају 30 људи али зато свако друго дијете има проблем са дисајним путевима

Name

Ре

27.04.2021 20:39

Хидроцентрале требају, али првенствено да се ураде озбиљне студије о ефектима свим како еколоским, тако и екомомским, а поготово о томе ко це тацно осјетити економски ефекат. Засто ми да своју природу унистимо бесповратно следецих хиљаду година, а да се финансијски добитак прелије некомпрпродавцу или сумњивом иннвеститоруниза којег стоји неки политицар са новцем покраденим из будзета. Сто се тице соларних и вјетро електрана и тобозњој њиховој скупоци, прелоруцио бох ти да погледас у рацун за струју и да на њему надјес ставку "Накнада за обновљове изворе енергије". Управо од ових накнада су се требале финансирати поменута еколоски прихватљива постројења, медјутим цјелокупна средства су овим еуфемизмом преусмјерена за исплацивање струје произведене у МХЕ иза којих у правилу стоје тајкуни или политицари, а које уа собом остављјају пустос, униставају екосистеме, а при томе не запосљавају, ама бас никога. Такву подлу подвалу незајазљивог богацења по цијену униставања природе могао је прогутати само овај полуписмени и лаковјерни народ, вјерујем да када би људи који се баве заститом зивотне средине видјели то не би могли вјеровти да се то десава малтене у срцу Европе.

Name

Струја се и сада извози..

27.04.2021 21:46

Сад це те имати прилике да бирате коме це те плацати рацуне, тад ми се јавите мудровани;) X10 то је мој мото. Тито је био закон, и остаце закон, неки га се и мртвога боје!

Name

Ре

28.04.2021 03:58

Слажем се да људи који ту живе треба да се дигну за одбрану ријеке. Али зависи колико су свјесни да ће им се примјенити све. Локални моћници су фукаре. Они владају и праве људе будалама, а и вјероватно пријете.

Name

Ре Бањалучанин

28.04.2021 04:08

Очигледно је да си ти најпаметнији па солиш памет свима. Вјероватно зато што си из Б. Луке, однедавно, а "шљего" из Шипова или Гламоча, а највјероватније из Мркињича.

Name

Јаффа

27.04.2021 18:25

За 50-100 људи све, осталима мрвице за преживљавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзо

27.04.2021 18:43

Погледајте ста су Угру урадили...

Name

греендестинy

27.04.2021 18:27

Нелегално грађење хидроелектрана је узрок поплава из 2014. године. Кад су наступиле рекордне кише, ХЕ су редом почеле да отварају бране и онда кад су се све отвориле, настао је потоп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

27.04.2021 20:57

Сигурно. Поред тога криве су за соларне олује, рат Кине и Индије, те раскид Даре и Тонија.

Name

Илија

27.04.2021 18:35

Уништише природно рибо мрестилиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

27.04.2021 18:55

Јеси ти нека будалетина баш

Name

Рудоња

27.04.2021 18:45

Све су то моји кумови. Зато народе пссст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

27.04.2021 19:25

Мини хидроелектране су еколоске и не загадјују зивотну средину. Друга је ствар сто лопови управљају са ресурсима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко

27.04.2021 20:07

Нека нам неко наведе иједан примјер цијевне МХЕ из Алпа, Баварске, Тирола....Какви злотвори, то ни Османлије не би радиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Се Питам

27.04.2021 20:16

Ја би, посјекао све шуме и за украс поставио од трактора гуме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

27.04.2021 20:38

Над Бјелавом и Мал. Бјелавом је направљена катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никаква корист

27.04.2021 21:02

Стете огромне. Слузе за исисавање новца.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

минкен

27.04.2021 21:02

Шта радите идиоти глупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекс

27.04.2021 21:11

Немас се коме залити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп и СТОП

27.04.2021 21:11

Ма шта хоћете више од бораца? Знате ли да већина бораца има близу 60 година, ако не и више. Борили смо се, изборили и доста од нас. Ми смо створили Српску. Сада је ви, млађи, сачувајте и заштитите. Ако желите. Ако не желите, онда се гоните, знате већ гдје и оставите нас да уживамо макар у миру, ако не можемо у било чему другоме. И пазите за кога гласате ви, млађи, за нас је мање више још 10 годиница и идемо ми нашим драгим ратним друговима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

28.04.2021 04:25

Сјеча шума,уништавање природе,поточића ,неспособни нас воде у провалију.Толико је народа који се дичио животу на селу,поточићима природи,е сад и њима то узимате.Нама треба да нас воде онакви као Драшко а не ови лопови који нас уништише и раселише по свјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

28.04.2021 04:54

Сјеча шума,уништавање природе,поточића ,неспособни нас воде у провалију.Толико је народа који се дичио животу на селу,поточићима природи,е сад и њима то узимате.Нама треба да нас воде онакви као Драшко а не ови лопови који нас уништише и раселише по свјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљевина

28.04.2021 09:51

Инвеститор је платио концесију 250.000 КМ Републици Српској. Одбио да пплати и рекет "чуварима природе" па се ово све дешава.

ОДГОВОРИТЕ