Здравство и јавна предузећа у дуговима до гуше

Јавни сектор Републике Српске до гуше је у дуговима, а само здравствени систем је на крају прошле године дуговао више од милијарду марака. У стопу га прате и јавна предузећа чија дуговања износе 982,5 милиона КМ.

Република Српска 27.04.2021 | 13:22
Здравство и јавна предузећа у дуговима до гуше

Одговарајући на посланичко питање посланице Јелене Тривић из Владе су навели да су према подацима Фонда здравственог осигурања РС и подацима које достављају  јавне здравствене установе укупна дуговања у јавном здравственом систему Српске на крају прошле године износила 1.078.200.244 КМ.

Дуг јавних предузећа, као дио укупног дуга Републике Српске, према прелиминарним подацима на крају 2020. године, износио је 982,5 милиона КМ.

Из Министарства финансија РС су пјаснили да од тог дуга, дуг јавних предузећа којима управља Влада РС износи 955,7 милиона КМ.

Највише дугују „Аутопутеви РС“ и то 493,3 милиона КМ, слиједи их „Електропривреде РС“ са 291,9 милиона КМ, затим „Жељезнице РС“ са 102,2 милиона КМ, док „Путеви РС“ дугују 68,3 милиона КМ.

Грабовац: Већина јавних предузећа би требала бити у позитивној зони

Дуг Инвестиционо – развојне банке РС износи 124,9 милиона КМ.

Извршни директор Удружења економиста „СWОТ“ Саша Грабовац каже за ЦАПИТАЛ да би управљање у јавном сектору могло и морало бити ефикасније и да је то сигурно један од разлога оволикух дугова.

„Постоји неколико узрока. Један је свакако неефикасно пословање јавног сектора из разлиичитих разлога. Врло често услуге које пружа јавни сектор имају социјални карактер тамо гдје не би требало. Тако смо имали ситуацију да су цијене струје једно вријеме биле доста ниже него у региону, а касније су повећане, поготово за привреду. Тиме су се смиривале социјалне тензије, а улога предузећа не би требало да буде социјална, већ је то улога фондова социјалне сигурности“, казао је Грабовац.

Проблем је, додаје, и неефикасно управљање у јавном сектору већ дуги низ година и да је то не само наш, већ и регионални проблем.

„На чело предузећа се доводе људи по политичкој линији, али на то би се чак и навикли да се ради о људима који су стручни. Надам се да ће се убудуће радити на побољшању селекције људи који управљају јавним сектором. Постоји огроман простор да губитак јавних предузећа буде мањи, а већина њих би, ипак, требала бити у позитивној зони“, нагласио је Грабовац.

Што се тиче здравства, каже, да и овдје има простора за рационалиозацију пословања, а да би са финансијским институцијама требало тражити начин да се ови дугови ријеше.

Влада више новца да на субвенције него што добије од дивиденде

Једно од питања Јелене Тривић односило се и на дивиденду коју јавна предузећа уплаћују у буџет РС. Према подацима Министарства финансија РС у задњих седам година та предузећа су у буџет уплатила 141,3 милиона КМ.

Скоро свих година исти су уплатиоци и своде се на три предузећа: „Гас РЕС“, Пензијски резервни фонд РС и фондове којима управља ИРБ. „Електропривреда РС“ и „Шуме РС“ у задњих седам година само су једном уплатили дивиденду у буџет РС и то ЕРС 2014. године, а „Шуме“ 2016. године.

С обзиром на износ субвенција које јавна предузећа сваке године добију из буџета јасно је да су она више на терету буџету него што доприносе развоју уплатом дивиденде.

Тако се само „Жељезницама“ сваке године из буџета исплати 25 милиона КМ и само је на њихове субвенције у протеклих седам година отишло више новца него што су сва предузећа уплатила дивиденде у буџет.

Поред тога милионске износе субвенција сваке године добијају и „Поште РС“ и „Аеродроми РС“.

Грабовац каже да за јавна предузећа профит не мора да буде главни циљ и да је у томе основна разлика између њих и приватних предузећа.

„С друге стране, субвенције неким предузећима су неопходне како би се одржала дјелатност која сама по себи није профитабилна. То су „Поште“ или „Жељезнице“. Можда би требало размишљати да ли је уопште потребан путнички жељезнички саобраћај који је неисплатив“, нагласио је Грабовац.

(Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Радован

27.04.2021 11:38

Како ће бити боље кад секта запошљава страначки и нестручан кадар.Они се понашају као да је то њихова својина гласај за мене а ја ћу те запослити у Српске Поште.То ради Стевандић и екипа око УН Српска.И тако сви остали секташи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пр

27.04.2021 12:42

У задњих 7-8 година 70 % медицинских сестара је преквалификовано, раде на протоколима и у администрацији углавном(фризерке,машински и електротехничари,шумарски техничари...)! Шта је са једнократних 1000 КМ што је обећано??????

Name

Маркан

27.04.2021 15:41

Како толики дуг а за подземне гаразе има толики милиони .како сад то и за све друго.није то ники дуг тосу паре којесте ви на врху власти покрали.

Name

Б.Б

27.04.2021 11:46

Све је у дуговима и пред колапсом, све због политике погресне Милорада Додика и расипниства директора јавних предузеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.04.2021 11:58

Здравство и не ради ниста,покушајте их добити позивом на телефон,само вам пусте музику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоргован Воицка

27.04.2021 12:29

И Дјајиц слуса музику док пали свијецу и баца грах по столу..

Name

Б22

27.04.2021 12:00

Прохтијевини руководиоци... Као прохтијевна зена... Тако страда фирма и цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

27.04.2021 12:45

Срредице то Зорка Кредиторка

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!!

27.04.2021 13:09

Гдје су паре. Народ. Сто је сиромашни. А. Милондера. Колико. Бог. Хоће. Шта се дешава. Морају. Негдје. Бити. Те паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

27.04.2021 13:23

Није то ништа у односу,шта се ради у форензици и псих.болници у Сокоцу, пара врти ђе бургија неће, страшно,ужас један.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

27.04.2021 14:00

Веома интересантан однос, да су приватници стечај би био у току! Незнам зашто те директоре и разне одборе не позатварате а дијелове фирми оздравите, и брате сто мозе нека ради сто немозе нека умре. Или је проблем да затварате своју дјецу и пријатеље директоре неспособне, па све иде уђавла, бар је такав тренд у добоју сав окот Обренов је пјан и неспособан, ал гле врага тата му даде дозволу да зграду прави у водозаститном појасу ваљда неце са оним архитектом Мисицем канализацију увести у бунаре. И јос један ЕПП ако вам треба промјена рег. Плана немојте ици на скупстину скупо је то за пар хиљада градски архитекта извуце све планове из архиве преправи како вам одговара и гле чуда бас испаде по васој вољи. Коли му то аминује ни милиција незна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видовита баба Зорка Видовић

27.04.2021 15:51

Није све тако црно, још је црње. Црно да неможе бити црње. Али има ту још простора за задуживање ако буде великог и малог. Нек траје докле траје. Какав је народ и ми смо такви. Да народ ваља ми би давно били срушени са власти и били тамо гдје нам је мјесто и гдје су оваки као ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јавне куце

27.04.2021 16:17

Неспособни в.д директори и вец огуљена предузеца без марке на рацуну.Туга. Али даље успјесне јавне куце са ментолима од руководилаца..

ОДГОВОРИТЕ