Мали и сиромашни да не можемо бити ни озбиљни купци

Сјетимо се само како су нас у Републици Српској увјеравали да су обезбиједили руске вакцине и да ће браћа Руси да нам доставе 200.000 доза још у фебруару. 

Република Српска 27.04.2021 | 10:33
Мали и сиромашни да не можемо бити ни озбиљни купци

Па како су тек Додик и Вишковић константно наглашавали да је проблем у Ковакс систему, што јесте истина, али не и једина. Јер, поред Ковакса су нас добро прешли и Руси који такође нису испоштовали уговор.

На крају, дошли смо у ситуацију да молимо за неколико хиљада вакцина из Русије и то на сваких три или четири седмице да би могли да наставимо са каквом таквом вакцинацијом. 

Да су неспособне власти на свим нивоима подбациле постало је толико очигледно па је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић отворено рекао да постоји проблем и да нема рјешења, већ смо принуђени да се само надамо најбољем. 

Говорећи о процесу вакцинације Вишковић је прије неколико дана подсјетио да је још у августу прошле године, када се појавила прича да је Руска Федерација преко свог института на неки начин произвела вакцину против корона вируса, он лично упутио писмо Руској Федерацији да им као Република Српска честитамо на том успјеху и да им кажу да оног момента када њихова вакцина буде испитана и спремна да иде у продају, да ће Република Српска ићи у куповину тих вакцина.

“Већ у септембру смо почели преговоре са фондом преко кога иде и распоред и продаја вакцина ‘Спутник В’ и те процедуре око документације и сагласности су трајале неколико мјесеци. Компанија из Републике Српске, која се бави увозом и дистрибуцијом медицинско материјала, лијекова и опреме са Руским фондом потписала је уговор 26. јануара ове године.

У том уговору је наведено да Република Српска узима и плаћа 400.000 доза руске вакцине, компоненте 1 и 2, што је за 200.000 грађана и да је рок испоруке шест мјесеци. Оно што је написано у уговору да ће та динамика испоруке ићи сукцесивно и да ћемо већ у фебруару добити одређене количине, па у марту и у априлу. Међутим није се баш тако у стварности дешавало.

До сада смо добили 47.000 доза што је потреба за 23.000 становника иако је било обећање да до овог периода добијемо 100.000 доза”, рекао је Вишковић и навео да до јуче, када је испоручено нових 20.000 доза, у посљедње четири седмице није било испоруке од стране руских произвођача. 

“Процес вакцинације у Републици Српској не иде баш оним планом који смо ми жељели али се одвија без застоја и тако ће бити у наредном периоду. Доласком 25.000 доза компоненте 1 руске вакцине, доласком кинеских вакцина и даљом испоруком вакцина из система Ковакса одговорно тврдим да ћемо у наредним данима бити у позицији да убрзамо процес вакцинације јер је то једини начин, да поред ових мјера које имамо, да се изборимо са корона вирусом.

Република Српска је обезбиједила за своје грађане у овом моменту 1.200.000 доза вакцина које су уговорене и плаћене. Оне нису нажалост још дошле, али се надамо да ће процес испоруке значајно ићи брже него до сада. Ми имамо за 600.000 становника обезбијеђене вакцине, што је за више од 50 одсто становништва Републике Српске.”

Новинарка Милкица Милојевић каже да је несупјех у процесу вакцинације показао гдје нас је довело константно ћутање и избјегавање да се суочимо са онима који нам годинама раде о глави. 

“Пандемија је, попут оног дјечака који трчи низ улицу и виче да је цар го, разоткрииа штошта са чиме живимо деценијама, али се правимо да ништа не видимо и као узорни ухљеби се дивимо царевом новом руху”, објашњава наша саговорница и додаје:

“Али, сад је кристално јасно да нас нико не зарезује, ни на истоку ни на западу, да ником нисмо битни, да смо толико мали и сиромашни да не можемо бити ни озбиљни купци вакцина и да нас воде политичари, којима је апсолутно свеједно да ли ћемо сви поумирати. Уосталом, њима су важни само гласови, а познато је да у овој земљи мртви редовно гласају. Према томе, што се мене тиче, сва та прича око Руса, ЕУ, Ковакса, је обичан циркус, као што је све у овој земљи циркус. Циркус који се плаћа људским животима.”
 
(БУКА)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Једино мртви

27.04.2021 08:37

Су им сигурни гласови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордост

27.04.2021 10:24

Са оваквим дрзавним руководством, једино сто моземо уцинит да се заститимо од короне је да поставимо копије Додикове иконе на свим градским трговима и молимо пред њом

Name

ц

27.04.2021 10:33

Шта сте навалили биће, нека су се вакцинисали жељкица, миле..... ален, овом динамиком вакцинисачемо се за 2 године. Није било ни респиратора али се путови нађу кад је лићни интерес у питању. Шта нислите да народ тражи од скупштине да сваком ко набави вакцину дају 10 еура по вакцини, ови наши политичари би затрпали РС са вакцинама. Поштен смо народ али руководиоци??????!!!!!!!!!

Name

Ре гордост

27.04.2021 13:10

Мислис ентитетско руководство? Јер ти РС није дрзава, осим у мокрим сновима М. Додика.

Name

@@@

27.04.2021 08:52

Шта год. Неваља. Треба. Мјењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

27.04.2021 08:54

Слазем се у потпуности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висковиц

27.04.2021 09:37

Није истина да сам наруцио и платио вакцине ! Умјесто вакцина платио сам хеликоптере за полицију и Додика.Морао сам по наредјењу инаце како би оправдао плату од 8000 КМ.Све у свему вакцине добијамо донацијама а хеликопери се морају платити. Ваљда сам вам рекао да КОВИД 19 НЕ ПОСТОЈИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.04.2021 09:57

“Али, сад је кристално јасно да нас нико не зарезује, ни на истоку ни на западу, да ником нисмо битни, да смо толико мали и сиромашни да не можемо бити ни озбиљни купци вакцина и да нас воде политичари, којима је апсолутно свеједно да ли ћемо сви поумирати. Уосталом, њима су важни само гласови, а познато је да у овој земљи мртви редовно гласају. Према томе, што се мене тиче, сва та прича око Руса, ЕУ, Ковакса, је обичан циркус, као што је све у овој земљи циркус. Циркус који се плаћа људским животима.” Ето, све је овде речено. Али, праве реакције опозиције и народа нема...и нема...и нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

27.04.2021 10:01

Јасно је мени да нам је нада једина нада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси

27.04.2021 10:32

...су нам наплатили вакцине и то није никакво братство. Браћи се даје све џаба, тј бесплатно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

27.04.2021 10:43

Срећа па пандемија јењава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

27.04.2021 13:21

Нека народ види да нелазе само ДОДИК вец да лазе цјело Руководство сами лопови и ЛАЗОВИ.

ОДГОВОРИТЕ