СНСД изгубио власт у неколико општина Републике Српске

Одборници СНСД-а у неколико општина Републике Српске прешли су на страну опозиције, док у појединим увелико преговарају о напуштању владајуће коалиције, што је нови у низу доказа да се ерозија владајуће странке у Републици Српској, која је кулминирала у вријеме локалних избора, незаустављиво наставља.

Република Српска 26.04.2021 | 18:13
СНСД изгубио власт у неколико општина Републике Српске

Недавно су у Прњавору СДС и ДНС с осталим коалиционим партнерима преузели скупштинску већину од СНСД-а, са 16 од укупно 29 одборника, док је раније у Дервенти СДС са независним одборницима Славком Бојанићем и Мирком Земуновићем формирао тијесну већину, након њиховог напуштања УС-а и СП-а.

Политичким прекомпоновањем још у децембру прошле године опозиција у је Вишеграду такођер формирала скупштинску већину.

ПРЕГОВОРИ У НЕКОЛИКО ОПШТИНА

Тако се СНСД-у попут бумеранга враћају потези које су годинама и сами практиковали: обарање скупштинских већина у мјестима гдје нису имали начелнике.

Да се о новим трансферима озбиљно преговара, Инфорадару је потврдио посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драган Мектић.

„Постоје одређене иницијативе једног броја њихових чланова на локалном нивоу, постоји одређена врста разговора по том питању. Не могу сада говорити ни о мјестима нити о поједицима, јер би то значило страховит притисак на те људе, да не кажем цртање мета на њиховом челу. Али постоје озбиљни договори у којима се тражи начин да се ти људи спасу из СНСД-а“, тврди Мектић, који је увјерен да ће, с приближавањем општих избора 2022., тај тренд постајати све већи.

Колико је ситуација у владајућем СНСД-у ван контроле било је јасно још у ноћи локалних избора. Према непотврђеним информацијама, данима препричаваним у Бањалуци, али и вијести објављеној на једном блогу, када је схватио да Игор Радојичић губи у трци за градоначелника лидер СНСД-а Милорад Додик ишамарао је шефа изборног штаба Срђана Рајчевића.

У данима након пораза у највећем граду РС, услиједили су Додикови шизофрени наступи јер је било јасно да је дио чланства владајуће коалиције у Бањалуци махом гласао за опозиционог кандидата, Драшка Станивуковића. Прво је запријетио да Влада РС неће субвенционирати гријање Бањалуци, потом је најавио законске измјене како би се одузеле овласти градоначелнику.

Демонстрирао је своју немоћ и бијес наступом на Н1 телевизији на којој је ван сваке контроле и мјере понављао како је „СНСД побиједио у 42 општине у РС и три у Федерацији“.

Међутим, да кола иду низбрдо, и то незаустављиво – сматрају добро упућени, међу њима новинар и уредник портала Истинито Жељко Раљић. Он каже да се промјене очекују до краја године.

„Има неких назнака да ће неки људи из владајуће коалиције прећи у опозицију. У Прњавору један прелази у СДС, а шушка се и о томе да су и неки чланови СНСД-а били на разговорима“, каже Раљић.

За њега је симптоматична чињеница да се функционери СНСД-а нису оглашавали за вријеме афере „Икона“, већ су страначког шефа „бранили“ нижерангирани СНСД-овци. Раљић стога и подсјећа да трвења у СНСД-у нису само на нивоу одборничких „пребјега“ по општинама, већ да се у владајућој партији куха већ дуго у самом врху.

ФРАКЦИЈЕ У ВРХУ СНСД-а

За домаћу јавност није непозната прича да насупрот Додику стоји финансијски моћна фракција у СНСД-у, предвођена предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом, а којој припадају предсједница РС Жељка Цвијановић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

„Оно што јесте примјетно у јавности је да Милорад Додик упорно склања Жељку Цвијановић. Он настоји да умањи значај њене функције и зато вјероватно постоји неки разлог. Немам никакав доказ којим бих поткријепио ово што говорим, али постоје назнаке да му се не свиђају поједини контакти Жељке Цвијановић и да он стријепи од њених сусрета са представницима међународне заједнице“, каже Раљић.

Подсјећа да предсједник РС по Уставу има веома значајна овлаштења – да распусти Народну скупштину, али и да утиче и на рад владе у значајној мјери – што такође утиче на Додикову подозривост.

Драган Мектић пак сматра да владајућа странка пуца по шавовима и да су проблеми унутар те партије сваким даном све већи.

„Огромно је незадовољство и унутар саме те странке зато што је велики број њихових чланова схватио да од СНСД-а и њиховог учешћа у власти има користи искључиво породица Милорада Додика и један мањи број људи око њега“, појашњава Мектић.

Дугогодишње отимање од грађана, безочна корупција и похлепа који су обиљежили владавину Савеза независних социјалдемократа долази полако на наплату у години тешке економске кризе и пандемије корона вирусом.

Жељко Раљић подсјећа да је власт и на врхунцу кризе погоршане короном наставила извлачити новац из буџета кроз тендере, набављајући прескупе или лоше респираторе, бескорисне шатор-болнице, умјесто да брину о грађанима.

„Такође, њихови повлаштени тајкуни и даље сисају буџет и ствари се нису промијениле. РС се и даље мора задуживати да би могла исплаћивати плате и пензије. Тај дефицит је око милијарду марака и наравно да у таквој ситуацији власт полако губи кредибилитет чак и код својих присталица,“ закључује овај новинар.

Међутим, Мектић подсјећа да Додика не треба потцијенити без обзира што СНСД-ов брод евидентно тоне. Овај опозиционар напомиње да је лидер владајуће странке одавно савладао изборни инжењеринг помоћу којег је у неколико изборних циклуса осигуравао побједу.

„Јако је битно да се до избора 2022., да ли промјеном Изборног закона или на други начин, обезбиједе сви правни а и технички капацитети како би се заштитио интегритет избора и изборна воља грађана, односно, спријечила крађа од стране СНСД-а која је до сада била масовна“, упозорава Мектић.

Али ако је Бањалука огледни примјер како ће ствари изгледати на наредним општим изборима, утисак је да ће владајућа странка саму себе покопати. Потврђују то из дана у дан катастрофални потези бањалучке скупштинске већине, предвођене СНСД-ом, која блокира рад локалних власти изазивајући револт грађана.

У таквим околностима, „пребјези“ из СНСД-а више су него очекивани, а даље срозавање Додикове странке готово извјесно.

(Инфорадар.ба) 

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Бањалука

26.04.2021 16:27

Вукан је прави избор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

26.04.2021 16:37

Сектаси црвена банда је за Зенице, ста су урадили овом народу.

Name

Да

26.04.2021 16:40

Вулкан је краљ.

Name

БАЊА ЛУКА

26.04.2021 16:48

БАЊА ЛУКА ЈЕ ЗА ЈЕЛЕНУ И ВУКАНА. ДРАШКО МОРА ДА ЗАВРШИ МАНДАТ ОДНОСНО ПОСАО ЗА КОЈИ ЈЕ ИЗАБРАН И БАЊАЛУЧАНИ СИГУРНО НИСУ ЗА ДРУГУ ВАРИЈАНТУ. ДРАШКО БИ ТРЕБАО ДА СВОЈИМ РАДОМ ДА ДА ПОДРШКУ ЗДРАВИМ ОПОЗИЦИОНАРИМА...

Name

само

26.04.2021 16:56

Само Вукан,или јеси за промјене или ниси

Name

Гаврило

26.04.2021 17:00

Миле бандит и битанга је за Зеницу, на дузи боравак. Фуј.

Name

Клебетрија

26.04.2021 17:53

Па затосу узели ово велико задузење да купују људе јер људи су дознали да послије изборног падацСНСД.а на изборима висе немају куда а многице и на робију па се извлаце прије пропаст..

Name

Слажем се

26.04.2021 19:54

Само Вукан! Вукан и Јелена!

Name

Дон Кихот

26.04.2021 20:40

Када це Бурле постати прелетац?

Name

Еликоптер Газелле

27.04.2021 13:49

Не мозе Бурло да прелети, њему су крила одавно поткресана!

Name

Зота

25.10.2021 19:19

Опа

Name

Перман

26.04.2021 16:40

СДС држи скупштине у Прњавору,Вишеграду,Дервенти и Новом Горажду,а СНСД држи скупштине у Бања Луци и Бијељини

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИ6

26.04.2021 17:45

Снсд це убрзо изгубити вецину на Палама.

Name

Ре

26.04.2021 18:12

Тацно тако,Демос је на излазним вратима,виде да са црвеном сектом нема бољитка за Пале

Name

Воxпопули

26.04.2021 19:37

Опозиција би већ требала да понуди платформу за бољи живот, да најаве смањење плата политицарима ,један цовјек једно примање,борба против корупције,издавање рачуна, рад на црно,конкурси за посао,закон о поријеклу имовине......

Name

Вук

26.04.2021 20:29

У Висеграду не дрзи.

Name

Ре Воxпопули

26.04.2021 21:22

Слазем се у потпуности.

Name

Буди само човјек

26.04.2021 16:41

Кад здрав разум попусти, онда лудилу краја нема. То је укратко опис стања СНСД власти , а нарочито градске скупштинске већине. Да имало морала имају, политичке зрелости и надасве патриотизма никад не би радили ово што раде, а раде брутално. Све што раде и више је него политички непристојно и примитивно. Запањујуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајјто

26.04.2021 17:58

Па свако имали итеке ко здраво размисља један дан свему овом мораце доци крај и све незаконито мора стати е тадаце многи се заоитати ста сада а били су сарадници оних који су пљацкали и радили све на стету дрзаве и народа зато се људи повлаце прије пропасти.

Name

Б.Лука

26.04.2021 16:46

Ближи се крај...Само им не дати да потроше кредит који су подигли за потребе свога луксуза....хапсити банду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висковиц

26.04.2021 16:47

Вукан је професор и позицији и опозицији ! Паметан,интелигентан,постен,искрен и људи му вјерују а фукаре га се пласе ! Једини опозиционар који је храбар,одвазан и казе великом Баји које и стаје ! Једина искрена и велика нада Републике Српске. Визионар попут Јована Дуцица !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај болан

26.04.2021 19:27

Ста један те исти бот висе хвали. Вукан је добар цовијек али какав он и владање.

Name

Марко

26.04.2021 16:49

Ничија није до зоре па ни снсд ова! ВИШЕ НАС ЈЕ! ГОТОВ ЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

26.04.2021 16:55

Само Вукан је обецао ухапсити Обрена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

26.04.2021 17:02

Постујем Вукана али врх и једини човјек који може побиједити било кога из СНСД-а је управо Станивуковић.Један од најбољих је стварно био Радојчић Вукан га неби никад побиједио.Из доста разлога опет кажем поштујем Вукана али реално Станивуковић се мора поново кандидовати за предсједника.Једини чивјек који може побиједити секту Додикову он им је и јеб.. маму и помрсио конце сад иде много лакше.Будите само реални.Вукана треба за министра полиције и да хапси багру мислим да превише зна о секти.Тривићка добра али није нешто превише ангажована као ни ови стари из ПДП-а.Пратим их дуго мислим да сам у праву јесу добитна комбинација има ту људи још добрих и СДС као Шешић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ УРОШ

26.04.2021 18:36

Слажем се са предлозима, али неизостано је питање, да ли су предложени засрели за функције. Ипак Шаровића, Вореновића и Иванића не треба НИКАКО ЗАОБИЋИ. ТО СУ ХРАБРИ ОПОЗИЦИОНАРИ И ОНИ ИМАЈУ ИСКУСТВО И ВИЗИЈУ КАКО ТРЕБА ДОЋИ НА ВЛАСТ, ЈЕР СУ БИЛИ. БЕЗ ИСКУСТВА НЕМА ПОСЛА.мИСЛИМ ДА СЕ СЛАЖЕТЕ!!??

Name

модрицанин

26.04.2021 17:13

И у Модрици је СНСД-ова одборница Боса Новаковиц пресла на "опозициону" страну и помогла СДС-овом нацелнику да у Модрици СДС има и скупстинску вецину у омјеру 14-13.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светац

26.04.2021 18:04

Па људи моји оволика задузења и обецања и оволика унистења свега па неко мора да одговара задузилисмо се до гусеца паре су покупили појединци то је свима јасно неколико њих одборника сада хапа и краде али свјестан је да немозе нахапати за вијек вијекова и дацему унуце ици по бијелу свијету тразити круха све због тога сто је дједо унистио Српску Дрзаву.

Name

Србин

26.04.2021 17:25

Ако бог да и неђеља света. Крајјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

26.04.2021 17:40

Знаци хоцете да мијењате систем размисљањем које га је створило...Теско да то мозе,политицком корупцијом мијењати политицку корупцију.Сви сте ви исти,објеруцке прихватате људе који прелазе цас на једну цас на другу страну.Зелите власт ради власти,а не да мијењате стање у друству.Једино постујем оног Вукана,ипак је колико толико досљедан себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.ЛИПОВ ХЛАД

26.04.2021 18:00

НИЈАД МИ НИЈЕ ЈАСНО КО ЈЕ БИРАО ПОСКАНИКЕ У БАЊА ЛУЦИ.ЗАР ЈЕДАН УНИВЕРЗИТЕТСКИ ГРАД СЕБИ ДИЗВОЛИО ДА У СКУОСТИНИ СЈЕДЕ ПИСЛАНИЦИ БЕЗ ИМАЛО ЗНАЊА,КУКТУРЕ И КРЕБИЛИТЕТА ДА ВОДЕ СКУПСТИНУ ГКАВНОГ ГРАДА.СТА ЈЕ СА БАЊАЛУЦКОМ ИНТЕКЕКТУАЛНОМ ЕЛИТОМ .ПОСКАНИЦИ ВЕЦИНЕ У СКУОСТИНИ НИСУ РАВНИ ЈЕДНКЈ РАЗРЕДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У СРЕДЊОЈ СКОЛИ.ОРОБУДИРЕ СЕ ЉУДИ,НИЈЕ БИТНА САМО ПСРТИЈСКА КЊИЗИЦА,ТРЕБА ВАМ ОАМЕТ И РАЗВКЈ ЗБИГ БУДУЦНОСТИ ВАСЕ ДЈЕЦЕ.

Name

Ре Ацо

26.04.2021 21:19

Слазем се. Прелетаци су људи вриједни презира.

Name

Шамац СНСД

26.04.2021 18:19

У Шамцу наш Пресједник ОО СНСД Шамац је дебело изгубио и понизио Странку и не помишља да оде.А још је подјелио странку и на превару угурао своје миљенике.Дај бозе да икада висе побједимо.Саво врати се ти си спас СНСД а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.04.2021 18:29

Баја це остати са олосем које је он поизвјео, сви паметни људи сто их понизава и игра се са њиховим мозговима це отици од сељацине. Све це му се вратити и треба, ниста друго није ни заслузио. Кредите дизе задузује нас, никог ниста не пита ни скупстину ни струку, СНСД комитет одлуцује ста це се у дрзави радити. Коалициони партнери му слузе за гласање, нико их ниста не пита нити има кога да пита све будала до будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцак

26.04.2021 18:39

Ево напустају у Фоци исто СНСД,видјецете у мају!!Сдс имаце вецину!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

26.04.2021 20:03

Значи и тзв опозиција је дошла до лове па је почела увелико куповати папке. Не треба журити коме није баш запело, јер ће пред изборе бити папрена цијена. Неће више глас бити 100 км има да му набијемо цијену у 1000-дама марака. Па изволите.

Name

У цему је проблем

26.04.2021 20:52

У чему је проблем да се власти мјењају? Мене не интересује ни власт, ни опозиција. Али овако корумпиран систем са свим негативним појавама којим свакодневно свједоцимо је сигурно за промјену. А ако не буде промјена, онда слиједи опет масовна емиграција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем

26.04.2021 21:07

Ове власти је тај, што губитак исте многима значи и губитак слободе. Биће ово најдужа (већ је увелико почела) кампања, и најбескруполознија и најпрљавија до сада.

Name

Ре Фоцак

26.04.2021 21:30

Па Вељко Мариц је развалио снсд_е ,имао 500 гласова и сада склања Павловица из свега јер Павловиц узима Фоцанску болницу,и онда Мико Мариц и Вељко иду на робију због проневјера!!Па све су покрали!!!

Name

Ре Буди само цовјек

26.04.2021 22:40

Сви видимо како се понаса власт од када је Станивуковиц постао градонацелник, а све са циљем да га заморе, онемогуце и дискредитују. Мислим, то је било оцекивано, али нацин на који то раде, хистерија од ниских удараца и све друго сто гледамо је одвратно. Толико одвратно да су ми се смуцили за сва времена.

Name

Ре Проблем

26.04.2021 22:55

То би највисе вратило повјерење народа и наду да има будуцности овдје- да видимо овдасње Санадере у затвору. А има их подоста. Али како то доцекати са овако криминализованим правосудјем и странацком полицијом? Ко це њих хапсити? И када це се то десити?

Name

Прелетаце

26.04.2021 21:17

из власти за које постоје сумње да су корумпирани или су на било који нацин злоупотребљавали позиције, по мом мисљењу, не треба прихватати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

26.04.2021 22:28

Ронхил је оплацко све опстине и сада Ето вам власт безмозгаси па ви управљајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отпор

27.04.2021 08:12

Ова власт мора отићи они раде само за своју добит

ОДГОВОРИТЕ