Вучић из Брисела: Ово је једна од најбољих посјета

- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је Београд као и до сада посвећен дијалогу са Приштином и да ће у наредном периоду бити још посвећенији, те да се нада да ће наићи на исту одлучност и са друге стране.

Република Српска 26.04.2021 | 16:58
Вучић из Брисела: Ово је једна од најбољих посјета

Вучић је рекао, након разговора са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом, да је једна од доминантних тема била усклађеност Србије са декларацијама ЕУ које се односе на различита спољнополитичка питања.

"Очекујем потешкоће, али такође смо разговарали о проблему Косова, али ми смо се обавезали и одлучни смо да повећамо ниво усклађености са декларацијама ЕУ. Наравно, биће неких изузетака због тешке позиције и то не кријем, ни овде, ни тамо", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је нагласио да Београд има подршку Европске комисије за изградњу жељезничке пруге између Београда и Ниша, али и од Ниша до границе са Сјеверном Македонијом што ће омогућити бољу повезаност са Бечом, Загребом, Атином, Солуном, Софијом и Истанбулом.

Борељ је нагласио да је ЕУ потпуно посвећена европској перпсективи западног Балкана, а да је свакако Србија центар тог региона.

У складу с тим, он је навео да је тема која мора да се покрене усклађивање Србије са спољном политиком ЕУ и са ставовима ЕУ.

"Многе државе чланице захтивају јасну усклађеност Србије на тим пољима. Неопходна је заједничка безбјдносна и спољна политика", поручио је Борељ.

Он је похвалио посвећеност Вучића разговорима са Приштином под окриљем ЕУ.

"Охрабрио сам предсједника Вучића да настави како би се постигао свеобухватни споразум о нормализацији односа Србије и Косова", каже Борељ. 

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар