Нови кредит је за трошкове, а не за помоћ пензионерима

- Тврдња званичника СНСД-а да су сви који су против новог задужења Републике Српске од 587 милиона КМ по каматној стопи од 4,75%, њени непријатељи  је нечувена, изјавио је Милан Радовић, замјеник предсједника СДС.

Република Српска 26.04.2021 | 10:52
Нови кредит је за трошкове, а не за помоћ пензионерима

Он каже да покушаји да се овако неповољно задужење прогласи тобожњим успјехом, немају никаквог основа и да се оно не може оправдати исплатом помоћи пензионерима од 15,6 милиона КМ.

„Једнократна помоћ пензионерима, која зависи од задужења, ће свакако добро доћи, али напомињемо да је у 2019. години Влада Републике Српске издвојила много више новца за авион и хеликоптере од средстава која сада жели подијелити пензионерима“, казао је Радовић.

Он наводи да су управо непотребни трошкови довели Владу РС у ситуацију да се мора задуживати.

„На луксузни  авион је тада издвојено чак 18 милиона КМ из текућих буџетских средстава, док је за три хеликоптера издвојено 48 милиона и те набавке нису зависиле од кредита. Набавку скупих софтвера су платили преко 10 милиона КМ, а поред тога су куповали луксузне аутомобиле и хотеле на Јахорини“, наводи Радовић.

Он је упозорио да се након задужења на Лондонској берзи  Република Српска нашла у веома сложеној економској позицији.

„Налазимо се скоро на горњој граници задужења, јер је укупан дуг у односу на бруто домаћи производ достигао ниво од 58%, а законски је дозвољено да то буде 60%“, појаснио је Радовић.

Он је истакао да је дуг по основу обвезница изузетно неповољан и са аспекта висине камате, али и са аспекта услова отплате. 

„С обзиром да је каматна стопа 4,75%  Република Српска ће морати издвојити укупно 140 милиона КМ за плаћање камата. Отплата цијелог износа дуга од 587 милиона КМ се врши на дан доспијећа и у једној рати тј. након истека периода од пет година. Та рата износи готово  једну четвртину изворних буџетских прихода“, прецизирао је Радовић.

Изражавамо велику забринутост, додаје Радовић, да нам се не деси сценарио у којем се сада налази Црна Гора, која не може да врати дуг од 400 милона евра, јер је и њој једнократно доспио дуг узет по приближно истој каматној стопи.

Коментаришући тврдње представника власти да је Република Српска у бољој економској ситуацији од Федерације БиХ, Радовић каже да су оне, нажалост, потпуно неоправдане.

„Бруто домаћи производ ФБиХ је по структури, али и по висини, на нашу жалост, бољи од БДП-а Републике Српске. Уз то додајемо чињеницу да је дуг по глави становника Републике Српске око 5.800 КМ док је дуг по глави становника ФБиХ око 2.600 КМ или за око 2,2 пута мањи од нашег“, наводи он.

Радовић је поручио да ће СДС наставити пратити рад Владе Републике Српске и аргументовано критиковати и износи истините податке и чињенице.
 
„Ми имамо јасан план и визију како наша Република Српска може бити боље, љепше и праведније мјесто за живот и рад сваког нашег грађанина“, казао је Радовић.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Xx

26.04.2021 09:17

Ста им објасњавас економију кад они неце струку да цују. Да постују струку екиномиста би био предаједник Владе, а не овај дилетант. Они су само за пљацку народа. Колико глуп треба бити да њима повјерујес?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордана

26.04.2021 10:54

Ето среце да један цовјек као Милан води Владу,а не овај клоц сто не зна ста је КУФ и КИФ

Name

Само

26.04.2021 14:38

Само јос један зваљави политицар!

Name

полат

26.04.2021 09:33

Ти си напоран, Милан је господин био и остао . Од мале банке је направио банку и по. Запослио људе и направио једну од најстабилнијих банака. Тамо раде добри службеници макар знају шта је банкарство. Иначе Милан је добар и као човјек многима је у животу помогао. А ко си Ти представи се. Шта си направио у животу , коме си помогао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре полат

26.04.2021 10:26

Од мале банке је направио банку и по зато што му је Додик помогао у томе. То што је овај послије отишао другим путем је нешто друго. И нека је. Али, само да се зна.

Name

Соколачанин

26.04.2021 10:46

Не знам коме је помогао али знам да роду рођеном није! Али зато по кафанама скупља силикоњаре да дођу радити код њега! Немојте ми молим вас само политичара и њиховог морала и поштења!

Name

Бранко

26.04.2021 10:36

Јој Радовиц...Цовјек са платом од 200000 марака у банци која презивљава захваљујуци дрзавним депозитима.Ма јок,није он имао никакве везе са цласцу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wестрруретт

26.04.2021 10:48

Није ово ники нови кредит ово су паре Републике Српске само су просле кроз задузење на којеце народ и дрзава јос да плати камату од 4.75 осто.Ово су паре које су мафијаси само задузили јер те паре нису дате те паре имају а онице то сто се задузује узети за сене плус јос камате ... секта Снсд унисти све стосе мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

26.04.2021 10:49

Па те изјаве да је неко непријатељ, ако је против власти и њених одлука, типично је за тоталитарне и диктаторске режиме.Као и оно када Жељка каже да корачамо крупним корацима напред. С. Кореја да позавиди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

26.04.2021 11:35

Има ли иста од овог Додика а да није "једнократно", све саме једнократне помоци, те борцима те медицинарима те породиљама, па то је циста социјална помоц а ти људи нису социјални слуцајеви. Дај Баја ријеси проблем системски ако имас ресење а не све ад хоц. Брука. То и јест људе довело на ивицу опстанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фактор

26.04.2021 11:45

Једно су аргументиване цињенице а друго су лицна мисљења према дотицном Радовицу. Ко год занемарује Цињенице и конкретне бројеве овог беповољног кредита, има јако низак ИQ, да не казем да је глуп.овде се не говори о Милану Радовицу вец о економској егзостенцији ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

26.04.2021 15:00

СТА ОНИ ЗНАЈУ СТАЈЕ ЕКОНОМИЈА ОНИ УЗИМАЈУ КРАДУ И.ЛАЗУ ТО ЈЕ СВЕ СТО ЗНАЈУ И МИЛОРАДУ ЛИЗУ ГУЗУ ЈЕР САМО ТО ЗНАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ