Фајон: Идеја о помјерању граница је опасан потез

Посланица у Европском парламенту из Словеније Тања Фајон изјавила је да једино јасна европска перспектива може мирним путем ријешити проблеме парцијалних интереса у региону и ојачати сарадњу и суживот.

Босна и Херцеговина 25.04.2021 | 14:28
Фајон: Идеја о помјерању граница је опасан потез

Фајон, која је данас била уводничарка онлине сесија Круга 99 о теми "Однос ЕУ институција према БиХ и осталим државама западног Балкана у савременом контексту", истакла је да људи заслужују бржи и конкретнији процес приступања ЕУ и да је од суштинског значаја почети преговоре са Албанијом и Сјеверном Македонијом које су испуниле услове за то.

Подсјетила је да је постконфликтна обнова БиХ обиљежена утицајем међународне заједнице, а процес успостављања функционалних институција, нажалост, често је био предмет експеримената и импровизација.

"ЕУ разумије западни Балкан као изузетно значајну и перспективну регију, али је јасно да у том региону има још пуно посла у борби против корупције, криминала и кршења људских права", навела је Фајон.

Поручила је да је битно радити на свим реформама које воде ка функционалнијим институцијама и поштивању вледавине права, с наглском на проведбу релевантних одлука Европског суда за људска права како би била ријешена актуелна политичка дискриминација.

Фајон сматра да је разумљиво повећано неповјерење у земљама региона, а одговорност је заједничка да то повјерење градимо заједно.

Коментаришући "нон папер" нагласила је да свака идеја о помјерању граница, посебно у БиХ која је претрпјела највећу штету послије распада Југославије, представља изузетно опасан потез.

"Такви дијалози нас враћају у прошлост и тренутно требамо размишљати о рјешењима која ће учинити БиХ функционалном земљом, а с придруживањем ЕУ границе треба да постану симболичне", рекла је Фајон.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ха

25.04.2021 12:39

Ајде кувај ручак

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

25.04.2021 15:58

Ало,АЈФОН,доста и твога.

ОДГОВОРИТЕ