"Опасна игра неодговорних вођа који плитко мисле и кратко виде"

Говорећи о политичкој сцени у Републици Српској, Шаровић каже да Милорад Додик и његови савезници потпирују ниске страсти и прижељкују преуређење "Дејтона"... "Често кажем да је то опасна игра, неодговорних вођа који плитко мисле и кратко виде. Све те авантуре скупо ће нас коштати, лошије ћемо живјети и биће нас све мање у овој земљи”, сматра Шаровић.

Република Српска 24.04.2021 | 14:40
"Опасна игра неодговорних вођа који плитко мисле и кратко виде"

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић коментаришући идеју о великој политичкој платформи опозиционих снага из Републике Српске и Федерације БиХ за државни ниво, рекао је за Клиx.ба да је његова странка спремна разговарати са свима којима је циљ развој економије, борба против корупције и бољи живот грађана у сваком дијелу БиХ. 

Фокус СДС-а, на чијем сам челу, јесте економија, напредак, инвестиције и напросто развој земље. То су најпрече ствари, а све остало је губљење времена. Претпостављамо да има довољно политичких фактора у цијелој БиХ који размишљају на сличан начин. Ми немамо никакав проблем да разговарамо с било ким у цијелој земљи па и с политичким опцијама с којим можда немамо програмских и идеолошких додира и имамо политичке разлике”, казао је Шаровић.

Сматра важним да сви једнако поштују "Дејтонски мировни споразум" и прихвате реалност, макар се некима неке ствари и не свиђале.

“То је важно како би ову земљу, односно сваки њен дио, повели путем развоја, очувања мира и перспективе сваког грађанина, а не да размишљамо како да срећу тражимо на неком другом европском мјесту, а то је поразна чињеница с којом се суочавамо посљедњих година”, додао је.

Први човјек СДС-а пита се зашто се напокон не би почело размишљати на такав начин у цијелој БиХ.

“То значи да треба на страну ставити велике и оптерећујуће теме којих има сигурно. Порука је да не отварамо оно што ће нас удаљити и о чему се тешко можемо договорити. Сваки такав покушај одузеће нам вријеме, удаљити и створити нове процјепе међу нама. Порука може бити и да заиста нема потребе да се цртају нове границе, нови ентитете и нове карте. Не призивајмо рат јер то практично води ка даљем сиромашењу земље која је и онако једна од најсиромашнијих у Европи”, поручио је Шаровић.

Он је казао да и међу странкама опозиције у Републици Српској има разлика, али да проналазе заједничка рјешења у циљу бољег живота грађана.

“Међу нама има разлика, нисмо исти, јер да јесмо били бисмо у једној странци. Имамо неке заједничке циљеве који су већи и пречи од разлика, а то је да зауставимо ову агонију у којој се сви налазимо и да се окупимо око тих циљева. Мислим да то вриједи и сигурно у цијелој земљи има оних који слично размишљају”, мишљења је.

Говорећи о политичкој сцени у Републици Српској, Шаровић каже да Милорад Додик и његови савезници потпирују ниске страсти и прижељкују преуређење "Дејтона".

“Та авантура заиста Републици Српској не одговара. Често кажем да је то опасна игра, неодговорних вођа који плитко мисле и кратко виде. Све те авантуре скупо ће нас коштати, лошије ћемо живјети и биће нас све мање у овој земљи”, сматра Шаровић.

Да од преуређења БиХ и тзв. "Дејтона 2" нема ништа недавно је потврдио и амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је позвао политичке лидере у БиХ да раде на реформама и бољем животном стандарду.

“Ако сигнали долазе из САД, затим ЕУ, а видјели смо и наших сусједа који су јавно нешто слично рекли, мислим да је потпуно јасан пут којим требамо ићи. Бојим се, како се будемо приближавали изборима идуће године, они који желе да задрже власт под сваку цијену ће посегнути за овим тешким питањима, јер у сиромаштву за таква питања брзо нађу саговорнике. Надам се да се овај пут то неће десити и да неће успјети”, закључио је.

Подсјетимо, блок опозиционих странака у Републици Српској чине СДС, ПДП и ДНС, док је опозициона “Тројка” у Федерацији БиХ састављена од Народа и правде, СДП-а и Наше странке.

(БН/Клиx) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Посматрач

24.04.2021 12:56

Па био си на власти, гдје оно би напредак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Посматрач

24.04.2021 13:25

Кад је био на власти у РС и колико смо тада били задужени?

Name

Ре

24.04.2021 14:47

Па како имас образа тако прицати? Цовјек био најбољи министар од рата па до сада.

Name

24.04.2021 15:31

Није било плата по неколико месеци

Name

жика ж

24.04.2021 12:58

Због твоје далековидности и дубокоумља и јеси у опозицији

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре жика ж

24.04.2021 13:24

Очито си на буџетским јаслама ал ће ти зато дјеца испаштати.И треба.

Name

Мецава

24.04.2021 13:24

Бас тако браво .

Name

Боту будзетски

24.04.2021 16:11

Њега су странци насилно скинули јер није хтио РС водити у дужничко робство!

Name

Боки

24.04.2021 12:59

Они раде све да би сакрили криминал и покрадено, не бирајући средства, народ, Република Српска и Босна и Херцеговина њих не занима. Похлепници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

24.04.2021 14:14

Не него због нашег плиткоумљја

Name

Ре: Ботови

24.04.2021 13:33

Додикови Ботови баш раде и коментарису. Кажу да их је фино платио пса сви срећни. Осим нас које лажу и од којих узимају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симпатизер СДС

24.04.2021 14:03

Саровицу хвала за све али пусти децу да одлуцују о нама старима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

25.04.2021 06:49

Хвала му за све, а поготово за то што је тузланском аедрому дао лиценцу за извоз меса у Турску. И омастио се за 200.000 КМ. Бањалуцком аеродрому није дао лиценцу, и толико о економији и патриотизму. И све то док је био министар у заједничком органима.

Name

фантом

25.04.2021 07:05

Овај је највећа подршка актуелној власти, а зашто и не би. Ради овог неће доћи до никаквих промјена, што је у неку руку и добро. Народ из револта неће ни за њега, а не може он лако се подрећи власти и пустити младе. Он је замислио до задњег дана, да буде на власти, јер се тако ситуирао, али само себе и своје. Како, нико неће никада знати.

Name

Ко се јавља

25.04.2021 13:14

Тако је..67 година..никад му доста.Само кад не би било оних у СДС који га добро знају.На платном списку Милановом,довео га јер сам нема појма,али зна се омастити дебело.За пензије, боље му је, Бања Лука му задња рупа на свирали.Мутљивац тотални.

Name

нпр

26.04.2021 11:52

Коначно неко самокритичан да проговори реално и о самом себи, то нам недостаје на политичкој сцени, браво г. Шаровићу

ОДГОВОРИТЕ