Погледајте какав корона правилник су увели Нијемци

Успркос жестоким критикама Њемачка је усвојила нове рестрикције у борби против короне. „Сигурносна кочница“ ступа на снагу у суботу (24. 4.). ДW доноси кратки преглед мјера које ће вриједити за цијелу земљу.

Свијет 23.04.2021 | 21:43
Погледајте какав корона правилник су увели Нијемци

ШТО ЈЕ „СИГУРНОСНА КОЧНИЦА“?

Ако 7-дневна инциденција (број нових случајева инфекције коронавирусом на 100.000 становника) три дана заредом буде већа од 100, аутоматски се повлачи „сигурносна кочница" (Нотбремсе). Построжене рестрикције на снази остају све док 7-дневна инциденција пет дана заредом не буде мања од 100. Сва нова правила вриједе до максимално 30 јуна. 2021.

ПРИВАТНИ КОНТАКТИ

Чланови једног домаћинства смију се дружити с максимално једном особом из другог домаћинства. Не рачунају се дјеца млађа од 14 година. Рестрикција не вриједи за састанке брачних партнера или особа које живе заједно, односно у случају пазе о особама којима је потребна помоћ. Максимални број особа које смију учествују на погребима је 30.

ПОЛИЦИЈСКИ САТ

На снази је од 22:00 до 5:00 сљедећег јутра. Грађани у то вријеме не смију напуштати своје станове или куће. Осим у случају да на примјер неко мора хитно до љекара или неки други случајеви у којима се мора спријечити опасност по живот људи или животиња.

Кретање на свјежем ваздуху је дозвољено до поноћи, али се људи смију кретати сами, а забрањено је кориштење спортских терена или дворана. Осим за људе који морају обављати свој посао, на примјер новинари. Или за људе који пазе о другим особама, односно члановима своје породице.

БАЗЕНИ, САУНЕ, СПОРТСКИ КЛУБОВИ

Све локације у којима грађани проводе своје слободно вријеме (базени, сауне, wеллнесс-центри, бордели, фитнесс-центри, спортске дворане и слично) морају бити затворене.

ТРГОВИНЕ

Трговине смију послуживати муштерије само ако они предоче негативни корона-тест, односно након што они резервирају термин за боравак у дућану или робној кући (такозвани „Цлицк & Меет“ модел). Ако инциденција порасте на више од 150, муштерије смију само преузети наручену робу у маркетима (Цлицк & Цоллецт).

Рестрикције не вриједе за трговине у којима се продаје храна и пиће, апотеке, дућане с дјечјим потрепштинама, оптичаре, бензинске пумпе, киоске, вртне центре или маркете који продају артикле за кућне љубимце. Број муштерије зависи од величине маркета. У затвореним просторима муштерије морају користити заштитне маске (ФФП-2 или медицинске).

КУЛТУРНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

Позоришта, опере, концертне дворане, клубови и кина (осим ауто-кина) се затварају, забрањује се одржавање било каквих догађаја.

ЗООЛОШКИ/БОТАНИЧКИ ВРТОВИ

Посјетиоци и даље могу обилазити оне дијелове зоолошких вртова који се налазе на отвореном – али само након што предоче негативни корона-тест.

СПОРТ

Дозвољен је само индивидуални спорт без контакта – који се практикује насамо, удвоје или с члановима властитог домаћинства. Дјеци млађој од 14 година је дозвољено бављење спортом у групама. Изузетак постоји за професионалне спортисте.

ГАСТРОНОМИЈА

Забрањује се рад гастрономским понуђачима и кантинама. Постоје ипак изузетци – и даље смију радити ресторани у центрима за рехабилитацију болесника или старачким домовима. Забрањена је конзумације хране и пића у ресторанима и кафићима, али је дозвољено издавати храну или пиће за понијети. Достава хране такођер је дозвољена.

ФРИЗЕРСКИ САЛОНИ

Дозвољен је рад фризерских салона, али муштерије морају цијело вријеме носити заштитне маске (ФФП2 или медицинске), а приликом уласка у салон морају предочити негативни тест на корону (стар максимално 24 сата).

ТУРИЗАМ

Изнајмљивања туристичких преноћишта је забрањено.

ШКОЛЕ, ПОСАО И ЦРКВЕ

Независно о „сигурносној кочници“ за школе и даље вриједи правило да се ученици и наставно особље морају тестирати два пута мјесечно. Ако инциденција порасте на више од 100, мијења се модел и зависно од инциденцији прелази на хибридну, односну онлине-наставу. Слична правила вриједе и за вртиће, којима је дозвољено организирање скрби за ону дјецу чији родитељи морају бити на радном мјесту (на примјер „критична занимања“, која су кључна за осигуравање функционисања земље).

(ДW)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Влад Тепеш

23.04.2021 20:57

Збогом памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....

23.04.2021 21:03

Само дисциплина....Њемац је то....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

23.04.2021 21:24

Лудило

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

23.04.2021 21:54

Све по плану и агенди. На западу се ствара тоталитаризам који до сада није виђен у људској историји. Трули запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

далибор

24.04.2021 04:22

Да требају се угледати на нас, гдје је све напредно. :Д

Name

ре Далибор

24.04.2021 16:00

И поред тоталног закљуцавања које је Њемацка поцела прије 6 мјесеци (поцетком децембра) никаквих бољих резултата немају од Сведске (која је била до скоро скроз отворена) или цак Босне која је тек сад несто мало притегла мјере... знаци, "узалуд вам труд свираци"

Name

греендестинy

23.04.2021 23:32

Чим видите да су есенцијални радници и професионални спортисти изузети, све вам је јасно. Ова правила важе само за рају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дел боy

24.04.2021 08:20

пре пар година ово се звала теорија завере, а како се сад зове???

ОДГОВОРИТЕ
Name

рада

24.04.2021 11:16

Данас се то зове ПАНДЕМИЈА НА ДЈЕЛУ

Name

Децко

24.04.2021 13:25

Бозе, сацувај ме оних који брину за моје здравље!

ОДГОВОРИТЕ